Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németországban 800 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, közben Bulgáriában is megjelent a vírus

Ányos Miklós

2020.03.08. 12:10

Meghaladta a 800-at az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma vasárnap Németországban.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vasárnap reggeli összesítése szerint 847 embernél mutatták ki a kórokozót. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon.

A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A legtöbb esetet – 392 fertőzést – Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. Száznál több koronavírusos beteget további két tartományban, Baden-Württembergben (182) és Bajorországban (148) találtak, az összes többi érintett tartományban 30 alatt van az igazolt fertőzések száma.

A fertőzöttek többnyire otthoni karanténban vannak és tünetmentesek. Halálos áldozat nincs. A járvány gazdasági hatásai viszont várhatóan igen súlyosak lesznek, főleg azért, mert a német vállalatok nagy része szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben működik, és a járvány terjedése veszélyezteti a szállítási és beszállítói hálózataikat.

Az új koronavírus okozta járvány megmutatta, mennyire sérülékenyek ezek az ellátási láncolatok – nyilatkozott Ola Kallenius, a Daimler autógyártó társaság igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel című hírmagazinnak, hozzátéve: egyelőre nem tudják felmérni a járvány hatásait, de azt világosan látják, hogy a termelés és az értékesítés is visszaesik. A vállalatvezető a Der Spiegel szombati számában közölt összeállításban kiemelte: a nemzetközi termelési láncolatok ugyan sérülékenyek, de a globális munkamegosztás nélkül kevésbé lenne sikeres a világ, ezért meg kell őrizni ezeket a láncolatokat és erősíteni kell ellenálló képességüket.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt vezetői vasárnap este a válság kezeléséről tanácskoznak a berlini kancellári hivatalban. Sajtóértesülések szerint a koalíciós egyeztetésen egyebek mellett a likviditási nehézségek áthidalására szolgáló hitelprogramokról tárgyalnak majd, és arról, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság után ismét szélesítsék a kieső bér egy részének közpénzből fedezett pótlására épülő rövidített munkaidő bevezetésének lehetőségét.

Bulgáriában is megjelent az új koronavírus, bolgár egészségügyi illetékesek vasárnap négy fertőzöttről adtak hírt. Két férfinak az ország északi részén lévő Pleven városában lett pozitív a tesztje, két nőnek pedig a közép-bulgáriai Gabrovóban – közölte Todor Kantardzsiev, az ország járványügyi központjának vezetője.

Vasárnap a bolgár kormány rendkívüli ülést tart, amelynek témája a koronavírus elleni védekezés lesz. A hétmilliós Bulgária repülőterein és szárazföldi határain már korábban elrendelték a testhőmérséklet mérését. Csütörtökön a bolgár kormány országos méretűvé nyilvánította az influenzajárványt, az egészségügyi miniszter pedig bejelentette, hogy március 11-ig minden iskola zárva tart.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 100 ezret, a halálos áldozatok száma 3500 felett van. A járvány 101 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére