Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így választott Németország

Horváth József György

2017.09.24. 10:15

Kövessétek a 888-on a német szövetségi parlamenti választások legfontosabb mozzanatait! Vajon ki lesz Merkel elsõ számú ellenzéke? Milyen koalíciós megállapodás születik? Késõ estig tartó közvetítésünkbõl mindent megtudhattok.
FORRÓSÁV
  • Angela Merkel jobb eredményre számított, de úgy gondolja, hogy elérték céljukat
  • A CSU elnöke szerint súlyos csalódás a választási eredmény
  • Az exit poll eredmények szerint a CDU/CSU pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot! Bejutott az FDP és az AfD is!
  • Az AfD parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez Merkel bevándorláspolitikája miatt
FONTOS
  • Merkel és a CDU a legesélyesebb a választások megnyerésére
  • Az utóbbi időben a szociáldemokraták népszerűsége nagyot zuhant
  • Az AfD bejuthat a parlamentbe és az egyik legnagyobb ellenzéki erővé léphet elő
EZ TÖRTÉNIK

22:43 - Véget ért a közvetítésünk!

Jómagam (Bertha László) és kollégám (Horváth József György) nevében is köszönöm, hogy ilyen sokan velünk tartottatok a Bundestag-választásról szóló élő közvetítésünk során! Köszönjük a közel 2 ezer hozzászólást is! Nálunk a vélemény továbbra is szabad.

Jó éjszakát!

22:25 - Még egyszer az eredmények

Az utolsó becslések alapján a következő eredmény várható:

  • CDU/CSU: 32,8% (-8,7)
  • SPD: 20,7% (-5,0)
  • AfD: 13,2% (+8,5)
  • FDP: 10,4% (+5,6)
  • Zöldek: 9,1% (+0,7)
  • Baloldal: 9,0% (+0,4)

A hivatalos végeredményre hétfő reggelig várni kell.

(Forrás: ZDF, 21:45)

22:13 - Az AfD társelnöke szerint nincs gond a jól integrált migrációs hátterű emberekkel

Az Alternatíva Németországnak (AfD) nem idegenellenes és nem szélsőjobboldali, és azt vallja, hogy a jól integrált "migrációs hátterű" emberek Németországhoz tartoznak – jelentette ki a párt egyik társelnöke, Jörg Meuthen.

A politikus szerint az illegális migráció azonban "nemzetünk fokozatos felszámolásához" vezet, és a nagyvárosok központjaiban "alig látni németeket".

Utóbbi kapcsán Angela Merkel megjegyezte, hogy ő személy szerint nem tudja megkülönböztetni az utcán, hogy ki a migrációs hátterű német állampolgár, és ki az, aki migrációs hátterű nem német állampolgár.

22:04 - Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon gratulált

22:00 - Üzent Merkelnek a lengyel belügyminiszter

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter kijelentette, hogy Merkel remélhetőleg következtetéseket von le hibás migrációs politikájából:

Az Európai Unióra és Lengyelországra nézve az lesz az alapvető kérdés, hogy Merkel következtetéseket von-e le abból a hibából, amelyet 2015-ben elkövetett."

A politikus egyúttal leszögezte, hogy Angela Merkel az a politikus, aki "a legjobban megfelel a lengyel érdek megvalósításának".

21:42 - Ez a német választások legnagyobb tanulsága

Az eddig ismert – és a közvetítésünk során részletesen bemutatott – eredményekből kitűnően látszik, hogy a német választók egy jelentős része megbüntette az Angela Merkel vezette kormánykoalíciót. Ennek legfőbb – és talán egyetlen – oka az, hogy a CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD által alkotott kormányzat teljes kudarcot vallott a bevándorláspolitika terén. Mind a Merkel-féle CDU-tól, mind az SPD-től milliónyi szavazó pártolt át az AfD-hez és az FDP-hez. Ha ebből sem tanulnak, akkor semmiből.

21:18 - Merkel ismét megszólalt!

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot – jelezte Angela Merkel kancellár.

Merkel kiemelte, hogy a mostani "viharos időkben" minden pártnak felelősen kell politizálnia.

Ahogyan azt az előbb említettük: matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz van többség az új Bundestagban.

20:57 - Ez a két forgatókönyv jöhet szóba kormányalakításkor

Az exit poll eredményei alapján kizárólag két koalíciós forgatókönyvnek maradt matematikai, illetve politikai értelemben vett realitása:

 

20:47 - Az SPD vezetője szerint Angela Merkel botrányos kampányt folytatott

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz a vasárnapi Bundestag-választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Schulz szerint Merkel "rendszerszerűen megtagadta" a vitát a "demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal" között, és ezzel "vákuum" keletkezett, amelybe benyomult az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt. A CDU/CSU-nak nagy felelőssége van az AfD megjelenésében, és támogatottságának visszaesése "megérdemelt vereség" – mondta Martin Schulz.

20:38 - Nemcsak Merkeléktől mentek át szavazók az AfD-hez

Az összes estabilishment párttól vett el szavazót a bevándorlásellenes formáció, valamint rengeteg újat is megszólított:

 

20:20 - A Századvég külügyi igazgatója szerint nagykoalíció is jöhet

Annak ellenére, hogy az SPD ellenzékben szeretné folytatni, továbbra is nagy esély mutatkozik rá, hogy a CDU/CSU az SPD-vel alakít kormányt. A 888.hu-nak nyilatkozva Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója az exit poll eredmények kapcsán leszögezte, hogy jelentős számú szavazót veszített az Angela Merkel-féle pártszövetség, a CSU is rosszul szerepelt a hagyományosan konzervatívnak számító Bajorországban, mivel a választók így büntethették meg a kormányt az elhibázott bevándorláspolitikáért. A szakértő szerint a legnagyobb esély még mindig arra mutatkozik, hogy nagykoalíció alakul, ugyanis így képesek lennének fenntartani a status quót. Ez a fajta kormányzás azonban egyre terhesebb a CDU/CSU és az SPD számára is, ahogyan azt például Ausztria esetében (SPÖ és ÖVP) is láthatjuk. Második lehetőségként jöhet szóba, hogy a CDU/CSU a jobboldali szabadelvűekkel (FDP) és a zöldpárttal alakít kormányt – ez lenne az úgynevezett "Jamaica-koalíció" a pártok színeire utalva.

19:55 - Elkezdtek rettegni a rettegők

A szélsőbalos csürhe nem igazán szereti a demokráciát.

19:42 - Egyre jobb ez az este: Schulz szerint keserű nap ez a szociáldemokratáknak

Nehéz és keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani"

jelentette ki a Brüsszelből hazatért bukott politikus. :)))

19:37 - HOPPÁ!!! Az AfD parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez Merkel bevándorláspolitikája miatt

Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely

nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel”

mondta a politikus.

Az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló AfD másik csúcsjelöltje, Alexander Gauland azt mondta, hogy pártja „hajtóvadászatot” indít Angela Merkel kancellár ellen, és „vissza fogják szerezni az országot”.

Az AfD az első eredménybecslések szerint 13,2 százalékos eredménnyel debütál a Bundestagban.

19:33 - A nap képe!

19:20 - Az AfD listavezetője, Alice Weidel megköszönte a szavazók bizalmát

 

19:12 - Merkel: jobb eredményre számítottunk

Elérte stratégiai célját a CDU/CSU jobbközép pártszövetség a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson – mondta Angela Merkel kancellár, a pártszövetség vezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában.

Hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

19:04 - Seehofer: súlyos csalódás a Bundestag-választás eredménye

A CSU elnöke, Horst Seehofer pártja müncheni központjában az urnazárás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU/CSU pártszövetség mindkét tagja jobb eredményre számított, szerinte súlyos csalódás az eredmény. Azzal kapcsolatban, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) harmadik erőként debütál a Bundestagban, azt mondta, hogy "támadási felület nyílt" a pártszövetségtől jobbra.

Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni – mondta.

A csak Bajorországban induló CSU a Bayerische Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati televízió adatai szerint a szavazatok 38,5 százalékára számíthat, ami a párt történetének legrosszabb eredménye.

18:59 - Az AfD a második legerősebb párt Kelet-Németországban

Az egykori NDK területén a jobboldali AfD a második erővé lépett elő.

18:41 - Gyorselemzés a 888.hu-nak Deák Dánieltől, a Nézőpont Intézet elemzőjétől

Merkel nehezebb helyzetbe került"

Mindenképpen figyelmeztető jel Angela Merkel számára, hogy az AfD a vártnál jobb eredménnyel, a harmadik legnagyobb frakcióval került be a Bundestagba, míg a 2013-as választáson még csak 4,7 százalékos eredményt ért el a jobboldali, bevándorlásellenes párt. Ez a nagymértékű erősödés főként annak köszönhető, hogy az AfD az utóbbi két évben a berlini vezetés bevándorláspolitikájának éles bírálatára, és a szélsőséges iszlamizmusként, valamint terrorveszélyként azonosított iszlám elutasítására építette politikáját. A többi párt elzárkózása miatt az AfD a Bundestag tagjaként ugyan valószínűleg semmilyen hatással nem lesz a törvényhozásra, azonban a jelenléte arra sarkallhatja majd az újraválasztott kancellárt, hogy tovább szigorítson bevándorláspolitikáján. Ezt a várakozást erősíti az is, hogy a negyedik erőnek számító FDP is ugyanezt szorgalmazza. Ha sikerül kihasználnia a parlamenti jelenlétet az AfD-nek, akkor a jövőben komoly veszélyt jelenthetnek a hagyományos pártokra, melyek jelentősen visszaestek a mostani választáson. Egy biztos, innentől egy polarizáltabb politikai kultúra lesz Németországban, Merkel pedig nehezebb helyzetbe került, mindenképpen változtatni kell eddigi politikáján – nyilatkozta az elemző a 888.hu-nak.

18:36 - A bevándorlásellenes AfD-nek lesz a harmadik legnagyobb frakciója a Bundestagban

Ezek alapján 91 helyet veszít a CDU/CSU és 56-ot az SPD.

 

18:28 - Egymillió választót adott Merkel az Alternatíva Németországnak (AfD)

Az ARD becslései szerint Angela Merkel bevándorláspolitikája következtében mintegy 1 millió választó pártolt át a CDU/CSU pártszövetségtől az AfD-hez.

18:21 - Az SPD ellenzékbe vonul!

A történelmi vereség után a Martin Schulz vezette szociáldemokraták bejelentették, hogy nem lépnek kormányra Merkellel.

18:18 - Újabb exit poll!

18:15 - Sok szavazatot veszítettek Merkelék, mélyponton a szocik

A 2013-as választásokon a CDU/CSU pártszövetség 41,5 százalékot ért el, most az exit poll eredmények szerint mindössze 33,5%-ot. A Martin Schulz-féle szociáldemokraták is gyengébben muzsikáltak, ők az előző Bundestag-választásokon 25,7 százalékot szereztek, most 21% körüli eredményre számíthatnak, ami történelmi mélypont. Először jut be azonban a Bundestagba a jobboldali AfD, mely 13 százalékot tudhat magáénak a felmérés szerint.

18:03 - A kereszténydemokraták győztek!

Az Angela Merkel vezette CDU nyerte a választásokat az exit pollok szerint. A jobboldali liberális FDP bejutott a Bundestagba. Az AfD 13% százalékot szerezhetett!

17:58 - Élőben követheted a CDU eredményváróját a Konrad Adenauer-házból

17:47 - Vajon milyen kormány alakulhat a választásokat követően? Itt az összes forgatókönyv!

  • 1. Nagykoalíció: CDU/CSU és az SPD

Számos szakértő szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv, azaz minden marad a régiben.

  • 2. Fekete-sárga: CDU/CSU és az FDP

Ennek az esélye azon múlik, hogy a jobboldali liberális FDP mennyi szavazatot szerez. Merkelék valószínűleg ennek örülnének a legjobban.

  • 3. Vörös-zöld: SPD és a Zöldek

Isten mentse a németeket ettől.

  • 4. Vörös-vörös-zöld: SPD, Die Linke (A Baloldal) és a Zöldek

Ez még az előzőnél is tragikusabb lenne.

  • 5. "Jamaica" (fekete-sárga-zöld): CDU/CSU, FDP és a Zöldek

A koloncnak számító zöldekkel lényegesen nehezebb lenne a kormányzás.

  • 6. "Közlekedési lámpa" (Piros-sárga-zöld): SPD, FDP, Zöldek

Érdekes kormányzás lenne abból, amikor a piacpártiak a szocdemekkel és az ökoterroristákkal szövetkeznek.

  • 7. "Kenya" (Vörös-fekete-zöld): SPD, CDU/CSU és a Zöldek

Afrikai állapotok uralkodnának.

17:30 - 30 perc és jönnek az izgalmak!

Már csak fél óra maradt hátra, pontban 18 órakor véget ér a szavazás. Ezt követően jönnek ki az első exit poll eredmények.

17:22 - Martin Schulz többet ihatott a kelleténél

A szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje meg van győződve arról, hogy pártja elegendő szavazatot kap ahhoz, hogy ő legyen a kancellár.

17:13 - Szélsőbalosok támadnák meg az AfD választási rendezvényét

Az Antifa néven ismert szélsőséges csoport – mely Hamburg városát is lángokba borította a G20-csúcstalálkozó idején – az interneten tett közzé egy felhívást, hogy a választás esetéjén tiltakozzanak a bevándorlásellenes párt rendezvényének otthont adó berlini épület előtt. A bejáratnál a biztonság kedvéért már a rendőrök is megjelentek. Az AfD elnöke, Jörg Meuthen az esélyeket illetően elmondta, hogy kétszámjegyű eredményt, valamint harmadik helyet várnak. Reményei szerint szép estének néznek elébe.

17:01 - Van olyan tartomány, ahol rekordokat döntöget a részvétel

Szász-Anhalt tartományban a délutáni részvételi adatok kifejezetten magasak. 16 óráig a választók mintegy 56,2 százaléka adta le szavazatát. Ennél magasabb részvétel csak 1998-ban volt a német tartományban. Ahogyan azt korábban írtuk, az országos, szövetségi szinten közzétett adatokból az derül ki, hogy némileg alacsonyabb a részvétel az előző Bundestag-választás (2013) azonos időszakához viszonyítva.

16:47 - Merkel és a bevándorlási válság

Amikor egy kép többet mond minden szónál:

16:32 - Erre számít Dieter Stein, a Junge Freiheit főszerkesztője

Pénteken exkluzív interjút közöltünk a nemzeti-konzervatív Junge Freiheit című hetilap főszerkesztőjével. Arra a kérdésre, hogy mi várható a német választások kapcsán, Dieter Stein elmondta, hogy Angela Merkel és a szociáldemokraták (SPD) szavazatokat fognak veszíteni, de Merkel kancellár marad. Az Alternatíva Németországnak (AfD) – mint meglepetésnyertes – pedig először jut be a Bundestagba, vélhetően 10-12 százalék körüli eredménnyel.

16:15 - A CDU is igyekszik aktív lenni a közösségi médiában

16:06 - Orosz hackerek miatt aggódnak

Egyesek azt terjesztik Németországban, hogy orosz hackerek támadást indítottak a választások napján. Természetesen semmi ilyesmi nem történt, ezt megerősítették a hivatalos szervek is.

15:57 - Unatkozik a német mainstream média

A Focus Online például részletes leírást ad arról, hogy mit viselt a szavazáskor Angela Merkel, valamint jelenlegi, második férje. Érdekesség, hogy a kancellár máig az első férje nevét viseli.

15:42 - Egyelőre alacsonyabb a részvétel, mint 2013-ban

14:00-ig a német választók 41,1% százaléka adta le szavazatát. Ez egy kicsivel elmarad a korábbi Bundestag-választás azonos időszakához képest.

15:28 - Soros aktivistái körlevélben buzdítanak a szavazásra

Az amerikai milliárdoshoz köthető Avaaz nevezetű online aktivistahálózat sem pihen. Birtokunkba került egy német nyelvű körlevél, melyben arra buzdítják az aktivistákat, hogy menjenek el szavazni, ugyanis nem szabad hagyni, hogy – egyetlen komoly ellenzékként – a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) legyen a harmadik erő a Bundestagban. A levélben arra kérik a címzetteket, hogy az üzenetet juttassák el barátaiknak, ismerőseiknek is.

A világ egyik legnagyobb, legkiterjedtebb online aktivistahálózata a francia elnökválasztás után azzal büszkélkedett, hogy Le Pennel szemben sikeresen befolyásolta a választások során a médiát, valamint a polgárokat. Saját elmondásuk szerint a hálózat 20 ezer SMS-t és több ezer telefonhívást bonyolított le a választások során, hogy mozgósítsák azokat a szavazókat, akik tartózkodni akartak – további részletek itt.

15:14 - Lassacskán megérkeznek az első hivatalos részvételi adatok.

Üdv mindenkinek! Ha létezik még német precizitás, akkor pontban 15:30-kor kiderül, hogy a szavazásra jogosultak közül eddig hányan járultak az urnákhoz.

15:00 - Laci veszi át a közvetítést

Jönnek a komolyabb kommentárok, részeredmények és elemzések!

(Most érkezett: akár még 15 százalékot is kaphat az AfD!)

14:56 - Így szavazott Merkel

14:50 - Merkellel van tele a Twitter

Az új kedvenc képem a Muttiról:

Merkel csodaországban

14:44 - Egy kis érdekesség

A választásra jogosult német állampolgárok 10.6%-a migráns háttérrel rendelkezik.

14:35 - Megy a migránssimogatás és az érzékenyítés ezerrel.

Akit érdekel, hogy mit gondolnak Merkel migránsai az kattintson IDE.

14:32 - Rájuk lehet szavazni

14:30 - Magas a részvétel

Az előrejelzések is azt mutatták, hogy magas részvételi arány várható. Berlinben az eső és a maraton miatti dugók ellenére is sokan szavaznak.

14:24 - Egy magyar poszt a Twitterről a német választással kapcsolatban

14:18 -Elfelejtettem...

...hogy ha már német választások, akkor tarthatnánk Rammstein napot is. Írjátok meg melyik a kedvenc dalotok tőlük. Nekem ez:

13:40 - Ezek lehetnek Merkel következő húzásai

A digitalizáció és az Európai Unió tervezett reformja lehet az első két nagy ügy, amellyel a vasárnapi szövetségi parlamenti választás után felálló német kormány foglalkozik majd. A legfőbb feladat a szélessávú internet lefedettség növelése és az üvegszálas távközlési kábelhálózat kiépítése. Németország mindkettőben lemaradásban van, 100 lakosra 38 szélessávú internetkapcsolat jut, ami nemzetközi összevetésben a középmezőnyt jelenti, az üvegszálas hálózat révén kiépített kapcsolatok aránya mindössze 1,8 százalék, amivel Németország a többi között Mexikó és Törökország mögött áll.

Angela Merkel tervei szerint a fejlesztésekre 2025-ig nagyjából 100 milliárd eurót fordítanak, de a részletekről, a költségeknek az állam és a szolgáltatók közötti megosztásáról még nem ismertek részletek.

A Bundestag-választás után várhatóan az EU jövője lesz az egyik meghatározó politikai téma Németországban is. A diskurzust Emmanuel Macron keddre tervezett beszéde indíthatja be. A francia államfő egyebek között legkevesebb 100 milliárd eurós külön euróövezeti költségvetés kialakítását és a közös európai pénzügyminiszter intézményének kialakítását javasolhatja majd. Ebben a vitában a német politikai erőknek is állást kell majd foglalniuk, és az ügy az új német kormány "száznapos" programjának fő elemei közé is bekerülhet.

 

13:30 - Megkérdeztem Tomikát a macskámat, hogy kire szavazna a német választásokon. Egyértelmű választ adott:

13:15 - Nagyban folyik a szavazás

12:50 - Egy kicsit az AfD-ről

Bár Merkel és sleppje régóta címkézi nácinak, szélsőjobboldalinak és a populistának az AfD-t, az igazság ezzel szemben az, hogy az AfD magát egy polgári, jobboldali, euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártnak tartja és nem közösködik szélsőségesekkel. Az AfD tehát a legigazibb jobboldali párt Németországban (és persze a CSU), Merkel jobboldaliságáról meg csak annyit, hogy nagykoalíciót szeretne most már nemcsak a szocdemekkel, hanem a liberálisokkal és a zöldekkel is...

 

12:43 - És a válasz

A DWNews tweetjére jött egy frappáns válasz. Az AfD sem dolgozna soha Merkellel...

 

12:40 - Merkel nem szeretne jobboldali értékeket tanulni

A kancellár a Deutsche Wellének nyilatkozva elmondta, hogy soha nem dolgozna együtt a szélsőjobbosnak és populistának címkézett AfD-vel. Ez is mutatja, hogy Merkel teljesen elutasítja a jobboldali értékeket, pedig állítólag ő is kereszténydemokrata...

12:30 - Rettegnek az új németek...

A Mohammad Majdalwi nevű bevándorló már horogkereszttel ábrázolja Twitterjén az AfD-t...

Lakhelyeként Damaszkuszt és Schleswig-Holsteint jelölte meg... Ha már német-szíriai birodalomról beszélünk...

12:10 - Nem is volt olyan béna a kampány

Több felmérés is azt mutatta, hogy a németeknek elege lett kampányból, mert szerintük nem volt tétje sem a választásoknak, sem az üzeneteknek. A pártok a minél szélesebb koalíciós lehetőség érdekében nem igazán szólogattak be egymásnak, nem voltak kemény viták. Azért az AfD poénos plakátkampánya kitűnt az uncsi német kampányból.

11:45 - Martin Schulz már szavazott

11:40 - Érdekes számok

Az AfD akár 80 helyet is szerezhet a szövetségi parlamentben az első előrejelzések szerint! Merkelnek végre lesz valódi ellenzéke is.

11:15 - Egy kis plusz infó a szavazásról

Magasabb részvételi arány várható, mint 2013-ban. Akkor 71.5%-os volt a részvétel a Bundestag-választásokon. A német szövetségi statisztikai hivatal szerint a választók egyharmada 60 év feletti, ami azt jelenti, hogy még sosem volt ilyen öreg a választói átlag Németországban. Az újonnan szavazók száma 3 millió körül van.

11:10 - A német köztársasági elnök szavazásra szólít

Frank-Walter Steinmeier vasárnap a következőket mondta:

"A szavazás állampolgári kötelességünk. Menjetek és szavazzatok! Minden szavazat számít."

Hozzátette: "azok, akik nem szavaznak hagyják, hogy mások döntsenek helyette az ország jövőjéről".

 

10:45 - A belpolitika dominált a kampányban

A választást felvezető kampány főleg belpolitikai kérdésekről szólt, külpolitikai témák a migrációs válságon kívül ritkán kerültek szóba, az Európai Unió tervezett reformját egyik párt sem tárgyalta. A szavazás előtti utolsó felmérések alapján a kormánypártok várhatóan gyengülnek, a kisebb pártok előretörnek, és az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet a Bundestagban.

10:40 - Egy kis háttér

A választáson 42 párt és 4828 jelölt indul. A választás egyfordulós, érvényességi és eredményességi küszöb nincs. Az arányosságra törekvő vegyes választási rendszer az egyéni körzetek és a tartományonként felállított pártlisták kombinációjából áll. A Bundestag – szövetségi gyűlés –tagjait általános, közvetlen és titkos szavazással választják meg négy évre, a képviselők mintegy fele közvetlenül, másik fele a pártokra országosan jutó szavazatok arányában listáról kerül a parlamentbe. Az alapesetben 598 tagú Bundestag képviselőinek száma a választási rendszer sajátosságai miatt változó, az úgynevezett kiegyenlítő mandátumok révén a 19. Bundestag létszáma elérheti a 700-at is.

10:34 - Egy kis muzsika

Szerkesztőségünkben is gyakran felcsendülnek ezek a dallamok...

09:23 -  "Jelentősen romlott a közbiztonság Németországban"

Jelentősen romlott a közbiztonság Németországban a migránsok tömeges befogadása óta"

– mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő vasárnap reggel az M1-en. A szakértő szerint nőtt a kábítószerrel való visszaélések, a zaklatások, a nemi erőszakok és a rablások száma az országban.

A felsorolt bűncselekményeket elsősorban migránsok követik el"

– tette hozzá.

Szólt arról is, jelenleg senki nem tudja megbecsülni, hogy mennyi migráns van az országban, a szám valahol 1,5 és 2,1 millió között lehet; a pontos számot azért sem lehet megállapítani, mert sokan hamis személyazonossággal tartózkodnak Németországban.

09:15 - Szakértő: a felmérések szerint a CDU nyerni fog, a baloldal nem tud koalíciót kötni

A felmérések arra mutatnak, hogy a Kereszténydemokrata Unió megnyeri a választásokat Németországban, míg a baloldal képtelen lesz hatékony koalíciót kötni ez ellen"

– mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem egyetemi docense vasárnap reggel az M1-en.

A docens elmondta, a nagy pártok támogatottsága csökkent a felmérések szerint, és a bizonytalanok aránya is jelentős, 40 százalékra teszik, de így is az a legvalószínűbb, hogy a CDU és koalíciós partnerei alakíthatnak kormányt.

A mostani választások tétje az is, Németország "beáll-e" az Emmanuel Macron francia elnök által meghirdetett Európa programja mögé vagy sem.

Ha a liberálisokkal és a zöldekkel is koalíciót köt a CDU, akkor valószínűleg lassabb változásokra kell készülni az Európa-politikai téren"

– tette hozzá.

08:28 - Esélyek

 

A felmérések alapján Angela Merkel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke maradhat a kancellár, de bizonytalan, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) milyen koalícióban folytatja a kormányzást. Leginkább a nagykoalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányzásának folytatása, vagy a CDU/CSU és a jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), valamint a Zöldek alkotta, a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány tűnik valószínűnek.

08:21 - Hivatalos végeredmény csak hétfő kora reggel várható

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

 

08:00- Megkezdődött a választás

A második világháború utáni 19. Bundestag megválasztására jogosult 61,5 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére