Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország: tovább gyengült Martin Schulz pártja, erõsödött a bevándorlásellenes AfD

888.hu

2017.08.25. 20:28

Németországban egy hónappal a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás elõtt tovább csökkent a szociáldemokrata párt (SPD) támogatottsága - mutatták ki pénteken ismertetett felmérések, amelyek szerint az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetségtõl jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) ismét erõsödik és akár a harmadik erõként debütálhat a Bundestagban.
BERLIN, 20:28

Németországban egy hónappal a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt tovább csökkent a szociáldemokrata párt (SPD) támogatottsága – mutatták ki pénteken ismertetett felmérések, amelyek szerint az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) ismét erősödik és akár a harmadik erőként debütálhat a Bundestagban.

Az ARD országos köztelevízió megbízásából készített DeutschlandTrend című felmérés és a másik országos köztelevízió, a ZDF Politbarometer című kutatása egyaránt azt mutatta ki, hogy az SPD augusztus elejéhez képest további 2 százalékpontot veszített, így mindössze 22 százalékon áll, ami a legalacsonyabb támogatottság január óta, amikor az Európai Parlament korábbi elnöke, Martin Schulz átvette a párt vezetését, és elmarad a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 25,7 százaléktól – írja az MTI.

Négy héttel a szeptember 24-i választás előtt a CDU/CSU a DeutschlandTrend szerint 1 százalékpontos csökkenéssel 38 százalékon, a Politbarometer-kutatás szerint ugyancsak 1 százalékpontos gyengüléssel 39 százalékon áll, ami elmarad a 2013-ban elért 41,5 százaléktól, de továbbra is tetemes előny a szociáldemokratákhoz képest.

A többi jelentős politikai erő a két nagy néppárt mögött jóval lemaradva, a 10 százalékos szint körül áll. Az AfD az utóbbi hónapok népszerűségi hullámvölgye után ismét erősödik, a Deutschlandtrend szerint akár a harmadik legnagyobb frakcióval kezdheti meg munkáját a Bundestagban. A mindenekelőtt a bevándorlás, a menekültpolitika és az iszlám kultúra németországi jelenlétének bírálatára építő párt támogatottsága 2 százalékponttal 10 százalékra emelkedett, míg az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a 2013-ban elveszített szövetségi parlamenti képviselet után a visszatérésre készülő jobboldali liberális FDP egyaránt 9 százalékon áll, a Zöldek pedig a szavazatok 8 százalékát gyűjthetik össze.

A Politbarometer hasonló értékeket mutat, az AfD, a Baloldal és az FDP 9 százalékra számíthat, a Zöldek a voksok 8 százalékát szerezhetik meg. A felmérések szerint más pártnak nincs esélye az 5 százalékos bejutási küszöb elérésére.

A jelenlegi erőviszony alapján csak az eddigi kormányzati felállás, vagyis a nagykoalíció – a CDU/CSU és az SPD közös kormánya – vagy a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek koalíció tűnik valószínűnek a következő ciklusban. A Politbarometer adatai szerint a választók 38 százaléka helyeselné a nagykoalíció folytatását, a Jamaica-koalíciót 24 százalék tartaná jónak.

A DeutschlandTrend-kutatásban azt is vizsgálták, hogy a választók milyen ügyeket tartanak a következő kormány legfontosabb feladatainak. Az uralkodó véleményáramlat szerint az új berlini vezetésnek leginkább a menekült- és migrációs politikával, továbbá a közbiztonsággal kellene foglalkoznia: a megkérdezettek 21 százaléka azt mondta, hogy a bevándorlás és a menekültügy területe az első számú kihívás, 7 százalék szerint pedig a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelem, míg például az oktatási rendszer fejlesztését csupán 5 százalék, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának biztosítását és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet egyaránt 3 százalék nevezte meg legfontosabb feladatként.

Az ARD DeutschlandTrend felmérését az Infratest dimap kutatóintézet végezte el augusztus 21. és 23. között 1035 ember megkérdezésével. A ZDF Politbarometer felmérését a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette augusztus 22-től 24-ig , 1283 ember megkérdezésével. Mindkét kutatás adatai a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére