Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország sem kockáztat egy harmadik járványhullámot az idő előtti nyitással

888.hu, MTI

2021.02.10. 22:10

A javuló járványügyi helyzet ellenére meghosszabbítják az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák egy harmadik fertőzéshullám kialakulását – állapodott meg hétfőn a szövetségi kormány a tartományi kormányokkal.

A február közepén lejáró korlátozásokat egyelőre

március 7-éig hosszabbítják meg, és csak akkor lazítanak azokon, ha 35 alá süllyed, és tartósan, legalább három napon keresztül ezen a szinten marad a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, ami jelenleg 68-on áll, egy hónapja pedig 130 felett volt

– mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Kiemelte, hogy a polgárok fegyelmezett magatartása révén sikerült megfékezni a második hullámot, de elkezdődött a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb új vírusváltozatok, különösen az először Nagy-Britanniában azonosított B.1.1.7 jelzésű mutáció terjedése.

Ezért

„létfontosságú”, hogy a következő hetekben minél alacsonyabbra csökkentsék az új esetek számát,

mert a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok csak alacsony esetszám mellett tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett – fejtette ki a kancellár.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy

a mutációk átveszik az uralmat, a régi vírus eltűnik, és egy új vírussal élünk majd”.

Ez a fejlemény hatalmas bizonytalansággal jár, mert az „új vírusok” – vagyis a SARS-Cov-2 uralkodóvá váló új változatainak – természete még ismeretlen, és ha nincs ellenőrzés alatt a járvány, nagyon könnyen ismét exponenciális, robbanásszerű növekedésnek indul az új fertőzések száma – mondta a kancellár.

Ugyanakkor az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete – és a szövetségi kormány vezetőinek közös értekezletén abban is megállapodtak, hogy

a fodrászatok szigorú higiéniai óvintézkedések mellett már március 1-jén újra kinyithatnak.

Azt is rögzítették, hogy a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerének újraindításáról a szövetségi berendezkedés szabályai alapján a területen illetékes tartományi kormányok saját belátásuk szerint döntenek.

Ezzel kapcsolatban Angela Merkel elmondta: azt tartaná megfelelőnek, ha a március 1-jei nyitást céloznák meg, mert addigra elérhető a fenntartható biztonságos működéshez szükséges 50-es hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) – a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma –, de a szövetségi kormány vezetőjeként nem tudja érvényesíteni akaratát az ügyben illetékes tartományi kormányokkal szemben.

A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van Németországban. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint

az utóbbi 24 órában országszerte 8072 fertőződést szűrtek ki tesztekkel.

Ez csökkenés az egy héttel korábbi 9705-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 299 996 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 813 halálesetet regisztráltak

– ami ugyancsak csökkenés az egy héttel korábbi 975-höz képest –, a járvány áldozatainak száma így 62 969-re emelkedett.

Az országos zárlatot december 16-án vezették be. Csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére