Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország rekordmennyiségben ad el fegyvereket

Ányos Miklós

2019.10.08. 21:43

A hadiipari export számai rekordokat döntögetnek Németországban.

A német kormány egyre több fegyver kivitelét hagyja jóvá annak ellenére, hogy szigorú rendeletek és bizonyos országok ellen embargó is érvényben van. A fegyverek kivitele meghaladhatja a korábbi rekordszintet; a gazdasági minisztérium jelenleg 6,35 milliárd eurós bevétellel számol. A megrendelések többsége uniós tagállamokból érkezik.

A minisztérium közleményében szereplő szám 75 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, így valószínűleg Németország az év végére meghaladja a 2015-ös 7,86 milliárd eurós rekordot. Annak ellenére, hogy Angela Merkel kancellár vezetésével a Szövetségi Biztonsági Tanács megadta a fegyverkivitel engedélyeit, ezek nemcsak a tényleges kivitel számai, hanem az előre jelzett jövőbeni értékesítések is.

A korábban jóváhagyott 1,77 milliárd eurós fegyverkereskedelmi megállapodások nagy részét Németország Magyarországgal köti. Az ország biztonságának érdekében Orbán Viktor miniszterelnök a védelmi kiadások megkétszerezésére törekszik. A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében tíz év alatt 3500 milliárd forintos forrást kap a honvédség fejlesztésekre, beszerzésekre és működési költségekre.

Fotó: AFP

A németektől több mint 50 Leopard harckocsit – ami a világ egyik legjobb, legmodernebb tankjának számít –, 14 darab PZH2000-es önjáró löveget és 200 darab Cougar (Puma) páncélozott csapatszállító járművet rendeltünk. A szocialisták által brutálisan leépített tüzérség, harckocsizó alegységek fejlesztése elengedhetetlen, ennek fő részei az említett járművek beszerzése. Magyarország a szuverenitása és saját területe megvédése érdekében fejleszti a hadsereget modern harceszközökkel, ellentétben néhány közel-keleti országgal, akik inkább más országok belügyeibe való beavatkozásra használják hadseregüket.

Többek között ezért Merkel tavaly a német koalíciós pártokkal abban állapodott meg, hogy megállítják a fegyverek exportálását a Jemennel konfliktusba került országokkal, de számos kivételt tettek. Kérdéses, hogy jóváhagyják-e a 802 millió eurót érő exportot Egyiptomba és a 206 millió euróra rugó kivitelt az Egyesült Arab Emírségekbe, mert mindkettő részt vett vagy jelenleg is részt vesz a Szaúd-Arábia által Jemen ellen vezetett háborús koalícióban. Mivel az Egyesült Arab Emírségek kivonja csapatait Jemenből, ezzel ismét jogosult lehet a német fegyverexportra.

A Szaúd-Arábiába irányuló fegyverexport tilalmát Jamal Khashoggi ellenzéki szaúdi újságíró meggyilkolását követően rendelte el Németország. A német gazdasági minisztérium szóvivője kifejtette, az export nemcsak a fegyvereket foglalja magában, hanem olyan tárgyakat is tartalmaz, mint például a nagykövetségek épületeinek biztonsági üvegezése, illetve az ENSZ-missziók járművei.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére