Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország az otthonuk, Törökország a hazájuk

Pörge Béla

2018.09.26. 16:02

Erdogan a hétvégén Németországba látogat. Az ott élõ törökök többsége úgy érzi, õk a török kormány alá tartoznak, az õ elnökük Erdogan.

A nyáron Mesut Özil esete kavart nagy vihart Németországban, mely egyben a közbeszéd legfontosabb kérdésévé is tette a törökök helyzetét. A sztárfocista példája mutatta meg igazán, hogy az integráció nem működik, vagy legalábbis nem úgy működik, ahogyan azt a német társadalom gondolta.

A téma most újra aktuálissá vált, mert a hétvégén Recep Tayyip Erdogan Németországba látogat.

A vizit kapcsán érdemes felidézni néhány tanulmány és kutatás eredményét. Sőt, ezeknél is beszédesebb adat, hogy a török elnöki rendszer átalakításáról szóló szavazáson a Németországban élő törökök kétharmada Erdogan ötletét támogatta. Nagyobb arányban szavaztak mellette, mint a Törökországban élő törökök.

A Focus által idézett szakértők szerint a "német törökök" többsége egyre inkább eltávolodik Németországtól, Erdogan pedig ezt használja ki. A török elnök tulajdonképpen egy belső, kulturális harcot vív Németországban.

Az egyre erősödő török állam is hasonló hatást vált ki, a németországi törökök úgy érzik, valaki végre megvédi őket, miközben Németországról azt gondolják, hogy magukra hagyta őket.

Egy 2017-es tanulmány szerint a németországi törökök 51 százaléka jobban bízik a török kormányban, mint a németben, és csak 37 százalék azoknak az aránya, akik ezt fordítva gondolják. Ebben a kutatásban fogalmazták meg azt a mondatot is, ami nagyon jól illik akár Mesut Özilre, akár a "német törökök" többségére:

Németország az otthonuk, Törökország a hazájuk."

Érdekesség egyébként, hogy ez a helyzet Ausztriában is. Ott 70 százalékban támogatták Erdogant a törökök a népszavazáson. Németországban hivatalosan 2,8 millió török származású ember él, durván a felüknek van török állampolgársága. Ausztriában 200 és 300 ezer közé teszik a törökök számát, közel 110 ezer ausztriai töröknek van török állampolgársága.

Mind Németországban, mind pedig Ausztriában nagyon komoly probléma, hogy míg az őslakosok születési rátája 1,3 körül van, addig a törököké 2,4 fölött, ami még az egyéb bevándorlókénál is magasabb arány. Tehát amíg átlagosan 100 német nőnek 130 utódja lesz, addig 100 németországi töröknek 240. Nem nehéz belátni, hogy ezek az arányok hova vezethetnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére