Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország az otthonuk, Törökország a hazájuk

Pörge Béla

2018.09.26. 16:02

Erdogan a hétvégén Németországba látogat. Az ott élõ törökök többsége úgy érzi, õk a török kormány alá tartoznak, az õ elnökük Erdogan.

A nyáron Mesut Özil esete kavart nagy vihart Németországban, mely egyben a közbeszéd legfontosabb kérdésévé is tette a törökök helyzetét. A sztárfocista példája mutatta meg igazán, hogy az integráció nem működik, vagy legalábbis nem úgy működik, ahogyan azt a német társadalom gondolta.

A téma most újra aktuálissá vált, mert a hétvégén Recep Tayyip Erdogan Németországba látogat.

A vizit kapcsán érdemes felidézni néhány tanulmány és kutatás eredményét. Sőt, ezeknél is beszédesebb adat, hogy a török elnöki rendszer átalakításáról szóló szavazáson a Németországban élő törökök kétharmada Erdogan ötletét támogatta. Nagyobb arányban szavaztak mellette, mint a Törökországban élő törökök.

A Focus által idézett szakértők szerint a "német törökök" többsége egyre inkább eltávolodik Németországtól, Erdogan pedig ezt használja ki. A török elnök tulajdonképpen egy belső, kulturális harcot vív Németországban.

Az egyre erősödő török állam is hasonló hatást vált ki, a németországi törökök úgy érzik, valaki végre megvédi őket, miközben Németországról azt gondolják, hogy magukra hagyta őket.

Egy 2017-es tanulmány szerint a németországi törökök 51 százaléka jobban bízik a török kormányban, mint a németben, és csak 37 százalék azoknak az aránya, akik ezt fordítva gondolják. Ebben a kutatásban fogalmazták meg azt a mondatot is, ami nagyon jól illik akár Mesut Özilre, akár a "német törökök" többségére:

Németország az otthonuk, Törökország a hazájuk."

Érdekesség egyébként, hogy ez a helyzet Ausztriában is. Ott 70 százalékban támogatták Erdogant a törökök a népszavazáson. Németországban hivatalosan 2,8 millió török származású ember él, durván a felüknek van török állampolgársága. Ausztriában 200 és 300 ezer közé teszik a törökök számát, közel 110 ezer ausztriai töröknek van török állampolgársága.

Mind Németországban, mind pedig Ausztriában nagyon komoly probléma, hogy míg az őslakosok születési rátája 1,3 körül van, addig a törököké 2,4 fölött, ami még az egyéb bevándorlókénál is magasabb arány. Tehát amíg átlagosan 100 német nőnek 130 utódja lesz, addig 100 németországi töröknek 240. Nem nehéz belátni, hogy ezek az arányok hova vezethetnek.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Puskás-díj: Zsóri Dániel ollózós gólja bekerült a tíz legszebb találat közé

A jelöltekre szeptember elsején éjfélig lehet szavazni a FIFA oldalán.

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Több mint kétszáz NDK-beli állampolgár rohant át magyar területről Ausztriába a Sopron és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közti földúton, ahol a rendezvény idejére megnyitották a határt. Több ezer magyar és osztrák találkozott az első alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényen: a Páneurópai Pikniken, melyet Sopron közelében rendezett meg a Páneurópai Mozgalom és a Magyar Demokrata Fórum.

Orbán-Merkel találkozó: Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog

Orbán-Merkel találkozó: Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog

A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Angela Merkel Sopronban, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójának alkalmából tartott istentiszteleten beszélt erről.

Orbán: „Ha hiszünk benne, Európa erős, gazdag otthona marad az európai népeknek”

Orbán: „Ha hiszünk benne, Európa erős, gazdag otthona marad az európai népeknek”

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.

Így fogadta Orbán Viktor a német kancellárt

Orbán Viktor kormányfő a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából fogadta Sopronban Angela Merkel német kancellárt.

Szakértő: nem jogszerű az NGO-s migránshajók magatartása

Nem jogszerű az a magatartás, amit a civil mentőhajók folytatnak a líbiai felségvizeken – mondta Tóth Norbert nemzetköz jogász hétfőn az M1-en.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére