Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország az oroszok miatt a Baltikumban hagyja katonáit

Tóth Dalma

2018.05.11. 23:30

A német hadsereg továbbra is jelen lesz a Baltikumban az Oroszország elrettentését célzó NATO-erõfeszítések keretében - közölte Heiko Maas német külügyminiszter pénteken. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem bõvítik a csapataik létszámát.
PALANGA, 23:30

A német hadsereg továbbra is jelen lesz a Baltikumban az Oroszország elrettentését célzó NATO-erőfeszítések keretében – közölte Heiko Maas német külügyminiszter pénteken. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem bővítik a csapataik létszámát.

Maas a Balti-tenger partján fekvő litván fürdőhelyen, Palangában találkozott észt, lett és litván kollégájával – írja az MTI.

Az orosz befolyás növekedésének ellensúlyozására és a balti régióban egyre növekvő feszültség eredményeképpen a NATO 2016 júliusában körülbelül ezer-ezer katonát küldött Lettországba, Észtországba, Litvániába és Lengyelországba. Ez volt a legnagyobb csapattelepítés a régióban a hidegháború vége óta. 2017 februárja óta 450 német katona állomásozik a litvániai Ruklában, mintegy 100 kilométerre az orosz határtól. Eközben a német légierő a légtér felügyeletéből veszi ki a részét. Németország a jövőben is folytatni fogja ezeket a tevékenységeket – hangsúlyozta Maas.

Azonban a balti országok kormányai további támogatást szeretnének kapni a NATO-tól, amit az észak-atlanti szövetség júliusi brüsszeli csúcstalálkozóján is nyomatékosítanak majd. Ez azonban nemcsak a katonák számának emelésében nyilvánulhat meg, hanem a képességek fejlesztésében is – mutatott rá Sven Mikser észt külügyminiszter.

Észtország, Lettország és Litvánia szívesen venné a támogatást a légvédelem terén is, amely a balti országok védelmének egyik gyenge pontja.

Katasztrofális állapotban van a német hadsereg

Habár a német hadsereg egy része a Baltikumban állomásozik, folyamatosan érkeznek arról hírek, milyen katasztrofális állapotok van.

Kiderült, hogy dzsihadisták szivárogtak be a német katonák közé, majd arról szóltak a hírek, hogyan alázták meg a seregen belül a női katonákat. Aztán napvilágot látott, hogy egyre több a náci katona. Később arról szóltak a hírek, hogy fegyvereket loptak a seregtől. Majd  arról írt a sajtó, hogy a német hadsereg 244 darab Leopard 2-es típusú nehéz harckocsijának több mint fele jelenleg bevetésre teljesen alkalmatlan állapotban van, míg a harci járművek maradékának meghatározó hányada pedig – a kritikus pótalkatrészek hiánya miatt – csak részlegesen működik. Nem csak a tankokkal van azonban probléma. A 128 vadászgépből mindössze 4, azaz négy van bevethető állapotban.

Mindeközben a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen azt szeretné, ha teljesen átszerveznék a német nemzeti hadsereget, a Bundeswehrt. A cél az, hogy a haderő innentől kezdve a nemzeti és a nemzetközi védelemre összpontosítson. Több mint egy évtizeden át ugyanis a Bundeswehr fókusza a külföldi missziókra irányult. Zömmel békefenntartó tevékenységet folytattak a válságövezetekben, a jövőben azonban a honvédelemre kerül a legfőbb hangsúly.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére