Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Német gazdasági miniszter: Az olajembargó üzemanyaghiányt okozhat Berlinben

888.hu

2022.05.05. 12:30

Nálunk pedig 700 forintos benzinárakat.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán szerdán elmondta, hogy

az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

 

Amennyiben a brüsszeli terv, az oroszok elleni azonnali olajembargó megvalósulna, benzin- és gázolajhiány lenne az egész kontinensen, amely azokban az országokban, amelyeknek nincs tengerpartja, óriási méreteket öltene. A szankciók beláthatatlan következményeket okoznának Magyarországon: azonnal áruhiány alakulna ki a boltokban, és gyakorlatilag leállna a gazdaság.

 

A benzin ára azonnal 700 forint, a gázolajé 800 forint lenne literenként, és 5–6 milliárd eurónyi (1800–2200 milliárd forint) hiány keletkezne a magyar költségvetésben.

 

Nem véletlen, hogy a magyar kormány a végsőkig el fog menni, hogy megakadályozza a lépést. A legfrissebb hírek szerint Kovács Zoltán államtitkár a BBC-nek elmondta, hogy

Magyarország megvétózza az Oroszországgal szembeni EU-s olajembargót.

 

De láthatóan a németeket nem annyira érdeklik a következmények.

A Die Welt beszámolója szerint Berlin-Brandenburgban az üzemanyag hiánycikké válhat. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter szerint ennek oka a brandenburgi Schwedtben található finomítóban kialakuló esetleges olajhiány. A létesítmény többségi tulajdonosa a Rosznyefty orosz állami olajvállalat.

 

Habeck úgy véli, hogy a Bizottság által tervezett orosz olajembargó átmenetileg benzinhiányhoz vezethet Kelet-Németországban és Berlin környékén.

Nem zárható ki, sajnos azt kell mondanom, hogy valóban hiány lesz.”

– fogalmazott a miniszter.

 

Ennek az az oka, hogy a brandenburgi Schwedtben található nagy finomító kizárólag orosz olajat dolgoz fel. Az embargó miatt pedig előfordulhat, hogy „nem áll rendelkezésre elegendő olaj, és ezért korlátozott ideig túl kevés lesz a benzin”.

Habeck azonban megnyugtatott mindenkit, mondván a megoldáson dolgoznak.

A brandenburgi Schwedtben található PCK-finomító a Berlin-Brandenburg térség legfontosabb kőolajtermék-szolgáltatója. A PCK-ban feldolgozott nyersolajat Oroszországból a Barátság vezetéken keresztül szállítják.

 

A zöldpárti politikus a gázellátásról is szólt.

Szerinte „a gázzal fűtött családi házak az utolsók, amelynek állami beavatkozástól kell tartaniuk”,

de Németországnak fel kell készülnie a gázellátás általános romlására.

 

„Ha Putyin elzárná a gázcsapot, nem lenne azonnali vészhelyzet. De meg kell néznünk, hogy a fogyasztás és a későbbi szállítás hogyan egyensúlyozza ki egymást, és a nagy feladat az, hogy a tárolók tele legyenek a jövő télre.” – mondta.

 

Habeck ezért a gázfogyasztás csökkentésére szólított fel – egy fokkal kevesebb is csökkenti a költségeket.

 

A minap Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter arról beszélt, hogy az embereknek vésztartalékok felhalmozásával kell felkészülniük arra, hogy nem lesz áram Németországban.

Ha az áram hosszabb időre kiesik, vagy a mindennapi élet más módon korlátozódik, akkor mindenképpen van értelme, hogy legyen otthon egy vészhelyzeti készlet.”

– mondta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Mi építünk, ők rombolnak

Mi építünk, ők rombolnak

A baloldalnak fizikai fájdalmat okoz, hogyha Magyarországon valami fejlődik. Annyira bántja őket, hogy minden erejükkel harcolnak ellene. Persze, ezt nem véletlenül teszik. Ez a külföldi megrendelők érdeke.

Századvég: Erősen megosztja az európai közvéleményt Ukrajna felfegyverzése

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 9 országban értett egyet a válaszadók több mint fele azzal az állítással, hogy az Európai Unió és tagjai vásároljanak fegyvert Ukrajnának, több tagállam a saját lakossága elutasító véleménye ellenére támogatja fegyverekkel Ukrajnát – derül ki a Századvég Európa Projekt-kutatásából, amelyről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Orbán Viktor a Türk Befektetési Alap elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Bagdad Amrejevet, a Türk Befektetési Alap elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

Olajozottan megy a felvételi

Olajozottan megy a felvételi

Azt írja az újság, hogy félmillió forint segít átlendülni a felvételi vizsga okozta nehézségeken.

Orbán Viktor: Magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból

Orbán Viktor: Magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból

Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében, és nem fog belesodródni a háborúba – mondta Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli szokásos rádióinterjújában. A miniszterelnök szerint az infláció egy közellenség, le kell törni az inflációt, majd azt mondta: úgy számol, hogy február-március körül csökkenni fog az infláció, decemberre pedig egy számjegyű lesz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére