Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Német bíboros: nagy hatást tett rám a Kommunista Kiáltvány

Forisek Ádám

2018.05.01. 21:50

Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke nyilatkozott elismerõen az egyházellenes Karl Marxról, valamint a Kommunista Kiáltványról.
BERLIN, 21:50

Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke nyilatkozott elismerően Karl Marxról, valamint a Kommunista Kiáltványról.

A müncheni bíboros, Reinhard Marx csupán névrokona Karl Marxnak, akit a kapitalista rendszer fontos korrigálójának lát. 

A jólét és a profit nem az egyedüli, ami felé egy társadalom irányíthatja magát." 

– mondta a német püspöki konferencia elnöke egy a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában, amelyet a Katolikus Válasz szemléz.

Marx bíboros elmondta, hogy a Kommunista Kiáltvány "nagy hatást gyakorolt" rá, azért is, mert "nagyszerű nyelvezettel lett megírva". Szerinte Karl Marx elemzései döntően hozzájárultak a katolikus szociális tanítás megszületéséhez. Mint mondta, azzal, hogy Karl Marx az empiricizmusra helyezte a hangsúlyt, ő volt "egyike az első komoly társadalomtudósoknak".

A bíboros szerint ugyanakkor nem szükséges megünnepelni Marx születésének 200. évfordulóját. Katolikus püspökként neki sincs oka rá, de "meg kellene emlékeznünk róla".

Az évforduló kapcsán Marx bíboros azt kérdezné meg a névrokonától, hogy zavarja-e őt az, amit az eszméivel műveltek. A bíboros szerint "történelmileg nem elválasztható egy gondolkodó attól, hogy mások később mit cselekedtek a nevében", különösen akkor nem, ha ez rossz következményekhez vezetett. Marx bíboros ugyanakkor nem hibáztatja Karl Marxot a sztálinizmus bűneiért.

A bíboros elismeri, hogy Marx írásaiban "van egy-két totalitárius gondolat", mint amilyen a kollektivizmus gondolata is, ami nincs tisztelettel az egyén iránt. A bíboros szerint azonban nem lehet közvetlen kapcsolatot teremteni Marx munkája, és a későbbi politikai marxizmus-leninizmus vagy akár a szovjet büntető- és munkatáborok között.

Bár a marxista gondolkodás szülte borzalmakat úgy tűnik, bocsánatosnak tartja, interjújában Marx bíboros elítélően szólt a jobboldal ma megfigyelhető előretöréséről. Ezt jelzi az is, hogy hangosan tiltakozott a kereszt kifüggesztését elrendelő bajor kormánydöntés ellen. Szerinte "egy ilyen döntés előtt vitát kellett volna folytatni az egyházakkal és a társadalmi csoportokkal, azokkal is, amelyek nem keresztények."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére