Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem volt egyedül a nizzai merénylõ

Horváth József György

2016.07.21. 20:18

A nyomozás során kiderült, hogy a tunéziai Mohamed Lahouiaej Bouhlel valószínûsíthetõen rendelkezett tettestársakkal, és a gyanú szerint többen segíthették a terrorcselekmény megszervezésében.
PÁRIZS, 20:18

A nyomozás során kiderült, hogy a tunéziai Mohamed Lahouiaej Bouhlel valószínűsíthetően tettestársakkal rendelkezett, és a gyanú szerint többen segíthették a terrorcselekmény megszervezésében.

Az egy hete történt, 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón, Francois Molins ügyész hátborzongató részleteket közölt a terrorcselekményről, a hét napja tartó nyomozás során ugyanis az elkövetővel kapcsolatban sok mindenre fény derült.

Az ügyész megerősítette:

A merénylő, Mohamed Lahouiaej Bouhlel támogatást kapott a terrorcselekmény elkövetéséhez, az ügyben felmerül a szervezett bűnrészesség, tehát valószínűleg vannak tettestársai."

Az eddigi sajtóhírek, a francia rendőrség nyomozása során kikerült információk alapján arról szóltak, hogy az elkövető, a 31 éves Franciaországban élő tunéziai állampolgár magányos farkas volt és csak pár héttel a merénylet elkövetése előtt radikalizálódhatott. Több híradásban leközölték, és mi is megírtuk, hogy Bouhlel az elmúlt hetekben kapott rá az Iszlám Állam uszító videóinak nézegetésére, azelőtt csak egy piti bűnöző volt. Ám Molins nyilatkozata, most 180 fokot fordított az egész ügyön. Az ügyész elmondása szerint

a merényletet már több hónapja tervezhették."

400-an dolgoznak az ügyön!

A párizsi ügyészség vizsgálatot indított és kérelmezte 5 gyanúsított - négy férfi és egy nő - őrizetbe vételét és fogva tartását. Elvileg mind az öt személy kapcsolatba hozható a múlt csütörtöki támadással. A 21 és 42 év közötti emberek korábban nem kerültek a titkosszolgálatok látókörébe. Az őrizetben lévő gyanúsítottak közül ketten francia-tunéziai kettős állampolgárok, egyikük tunéziai, valamint van köztük egy albán férfi, és egy francia-albán nő is.

A támadó telefonján talált adatok arra utalnak, hogy már tavaly tervezni kezdte a támadást. Előkerült egy fénykép a nizzai tengerparti sétányról és egy olyan cikkről készített felvétel is, amely a terrorista merényletek elkövetői által használt, captagon nevű kábítószerről szólt.

Az ügyész kifejtette, Lahouaiej Bouhlel mobiltelefonjának átvizsgálásakor derült ki, hogy a merénylő a vádlottak közül többel is aktívan tartotta a kapcsolatot. Például röviddel a Charlie Hebdo szerkesztőségére mért, tavaly januári támadást követően az egyik férfitól a következő szöveges üzenetet kapta: "Én nem Charlie vagyok (...), hanem boldog, amiért Allah katonái elvégezték a munkát".

A gyanúsítottak bűnrészességére utalnak a merénylethez használt, a kamionban megtalált tárgyak és fegyverek is. Az egyik vádlott ujjlenyomatát megtalálták a bérelt hűtőkocsin, amellyel Lahouaiej Bouhlel belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán.

Az áldozatokról beszélve, Molins kiemelte:

a támadás 15 sérültjének állapota még most is válságos."

 (Le Figaro)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére