Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem vették jó néven Macron jobbra fordulását a francia antifasiszták

888.hu

2020.11.28. 19:38

A francia főváros lángol, a tüntetők vandalizálják a boltokat, autókat gyújtanak fel, autókon ugrálnak... Ismerős? Azt pedig ne is firtassuk, hogy hömpölygő tömeg vonult fel a koronavírus kellős közepén.

 

Tüntetnek Párizsban, lehetne ezt is írni, de nem ilyen egyszerű a helyzet. Több okból is utcára vonultak ma:

  • Egyrészt tüntetnek országos médiumok, minden oldalról, Le Monde és Le Figaro is: a francia sajtószabadságért. Valahogy Brüsszel ezzel nem annyira foglalkozik, de egy új törvénnyel alapjában fogják korlátozni a tüntetésekről beszámoló újságírók munkáját. A törvény szerint nem lehet majd a rendőrök arcát mutatni, a tüntetés egyik jelszava így, szabad fordításban: „fogjuk be a pofánkat” lett.
  • Ezen kívül az új közrendvédelmi törvény ellen is tüntetnek.
  • De van még: egy fekete rappert félig agyonvertek a héten a rendőrök, mert nem volt rajta a kötelező maszk, úgyhogy a rendőri erőszak ellen is felvonultak.
  • Aztán vannak még a sárgamellényesek, és persze az erőszakos szélsőbaloldaliak is, akik máris megtámadták a rendőröket, akik könnygázzal oszlattak.
  • Meg persze vannak azok, akik kimennek „tüntetni”, mert jó fotókat lehet lőni a lángoló épületekről és a tömegről. Igen, ilyen is van.

A Le Monde előzetes beszámolója szerint a bevándorlók is tüntetni fognak, mert a rendőrség a hét elején kiürített egy újabb illegális migránstábort Párizsban.


A mai tüntetésen rengetegen voltak:

Fotó: Thomas COEX / AFP

A rendőrség szerint több tízezres, a szervezők szerint több mint százezres tömeg tüntetett, a koronavírus-járvány kellős közepén. Maszk ugyan volt a többségen, de akárhogy is nézzük, sehol nincs másfél, de még egy méter sem az emberek között...

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)

A Le Figaro – utalva a járványveszélyre – különösen veszélyesnek minősítette a tüntetést, függetlenül attól, hogy ők maguk is részt vesznek, igaz, csak néhányan.


A Bastille-nál – engedély nélkül – kinyitott egy palacsintaárus, végtelen sor állt crepe-ért és italokért. Egy tüntető azt mondta a Le Figaro riporterének: mindenki úgy csinál forradalmat, ahogy tud. Mondjuk, a palacsintaárus forradalmi heroizmusát némileg csökkenti, hogy pénzért eteti a tüntetőket...


Mindeközben egymás ellen harcolnak a rendőrök és a tüntetők.

Autók égnek Párizs utcáin:

(Fotó: Alain JOCARD / AFP)

Van, aki autók tetejére ugrál...

(Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)

Olyan is akad bőven, aki fotózza a lángoló épületeket a saját városában.

(Fotó: Thomas COEX / AFP)


Később, hogy nyugodtabbak legyenek az emberek, bejelentették, hogy a négy rendőr, aki a rappert megverte, továbbra is börtönben marad.

Az egyik tüntető azt mondta a Le Figarónak – egy 55 éves mérnök – , hogy a franciák mindig kritizálják az afrikai diktatúrákat, de a tüntetők szerint példátlanul rendőrpárti, új közrendvédelmi törvénnyel Franciaország helyzete sem lesz jobb.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére