Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem lesz többé sertéstelep az egykori náci láger helyén

Nagy Gábor

2017.08.08. 14:58

A cseh kormány úgy döntött, megvásárolja és bezáratja azt a Prága közelében fekvõ sertéstelepet, amely az egykori koncentrációs tábor helyén lett felépítve. A döntést megelõzõen rengeteg tüntetés volt az üzem bezárása érdekében.
PRÁGA, 14:58

A cseh kormány úgy döntött, megvásárolja és bezáratja azt a Prága közelében fekvő sertéstelepet, amely az egykori koncentrációs tábor helyén lett felépítve. A döntést megelőzően rengeteg tüntetés volt az üzem bezárása érdekében – írja a Reuters.

Az AGPI nevű vállalat tulajdonában lévő sertéstelep hétfői közleményéből kiderült: a cég elfogadta az üzemért kínált összeget a kormánytól. Az, hogy mennyiért sikerült az "üzletet" nyélbe ütni, egyelőre nem derült ki, de egyes becslések szerint az összeg akár több száz millió koronát is elérhet.

Megegyeztünk, de a közös megállapodás alapján az összeget egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra. A tárgyalások folyamán az állam nagyon szigorú volt, mi jóval magasabb összegben gondolkodtunk"

– fogalmazott Jan Cech, a társaság igazgatóhelyettese egy interjúban.

A döntéssel egy régóta levegőben lógó dilemma végére került pont, a sertéshizlaldát ugyanis bő két évtizede próbálják bezáratni az aktivisták, mivel az állattelep a cigány népirtás emlékhelyén áll.

A cseh kormányok mindegyike megígérte a probléma megoldását, de eddig egyik sem váltotta be ígéretét. A Sobotka-kormány 2016 őszén kezdte meg a tárgyalásokat, a döntés pedig most született meg.

1942 májusa és 1943 augusztusa között mintegy ezerháromszáz cigány férfi, nő és gyermek járta meg a Prágától 75 kilométerre délnyugatra található letyi lágert, amely az auschwitz-birkenaui megsemmisítő táborhoz vezető út utolsó állomása volt. A tábort cseh csendőrök irányították. Az 1970-es években, a szocialista rendszer idején sertéshizlaldát építettek az erdő közepén, ahol annak idején a láger barakkjai álltak. Az épületektől kétszáz méterre csak egy nagy kereszt és egy cseh, angol és romani nyelvű felirattal ellátott sírkő emlékeztet a táborra. Ezt az 1989-es rendszerváltás után hozták létre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére