Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az EU-ba a brit Munkáspárt vezetője

888.hu

2022.11.06. 15:25

Nagy-Britannia a Munkáspárt kormányzása alatt sem lépne vissza az Európai Unióba – mondta vasárnap a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

 

Sir Keir Starmer – aki a Labour vezetői tisztségének betöltőjeként a párt miniszterelnök-jelöltje is – a BBC brit közszolgálati televízió skóciai adásának vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson az ország meghozta döntését, és Nagy-Britannia azóta ki is lépett az Európai Unióból.

A hat évvel ezelőtti referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, az átlagon belül azonban a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Skóciában 2014-ben – vagyis a brit EU-népszavazás előtt két évvel – népszavazást tartottak a függetlenné válásról is, de akkor

a résztvevők 55 százaléka még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el az Egyesült Királyságtól.

 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök sokszor hangoztatott véleménye szerint azonban a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.

Sturgeon többször kifejtette azt a véleményét is, hogy Skócia független országként viszonylag

gyorsan visszatérhetne az EU-ba.

 

Keir Starmer azonban a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette: az EU-népszavazáson született döntés nyomán „nem indokolt” a visszatérés az Európai Unióba. A Munkáspárt vezetője szerint a feladat most az, hogy a konzervatív párti kormány által a brit kilépés (Brexit) feltételrendszeréről kötött megállapodásnál jobbat kell elérni az EU-val, és „működőképessé kell tenni” a Brexitet.

 

Létezik a jelenleginél jobb Brexit is, de az EU-ba nem térünk vissza.”

– mondta Starmer a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában.

A Munkáspárt vezetője a skót kormány által tervezett újabb skóciai függetlenségi népszavazásról kijelentette: nem hiszi, hogy a skót gazdaság növekedését elősegítené, ha határ emelkedne Skócia és Anglia közé.

Az újabb skót függetlenségi népszavazást a konzervatív párti brit kormány is elveti.

A függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány ezért keresetet nyújtott be a brit legfelsőbb bíróság elé, kérve annak megállapítását, hogy a skót parlament a brit kormány jóváhagyása nélkül is megalkothatja-e a függetlenségi referendumhoz szükséges törvényeket.

Nicola Sturgeon az SNP nemrégiben tartott éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a legfelsőbb bíróság megállapítja az edinburghi parlament hatáskörét a szükséges jogszabályok megalkotására, az újabb függetlenségi népszavazást 2023. október 19-én megtartják.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére