Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem halasztaná el a francia kormány a helyhatósági választásokat

888.hu, MTI

2021.04.13. 09:15

A francia kormány hétfőn közölte, hogy az önkormányzati vezetőkkel folytatott konzultációt követően a koronavírus-járvány miatt nem kívánja elhalasztani a júniusra tervezett helyhatósági választásokat. Az egészségügyi tárca közben bejelentette, hogy a több mint másfél millió egészségügyi dolgozónak október 1-jétől ismét emelkedik a fizetése.

 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az önkormányzatokkal folytatott konzultációkon az derült ki, hogy

a polgármesterek 56 százaléka támogatja a június 13-án és 20-án esedékes helyhatósági választások megtartását,

Jean Castex miniszterelnök ezért ezt az álláspontot fogja képviselni a kérdésről kedden és szerdán tartandó parlamenti vitában.

Amikor a kormány bejelentette, arra kéri az önkormányzatokat, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak arra kérdésére, hogy adottak-e a feltételek a választások megtartásához, az ellenzék azzal vádolta meg a végrehajtó hatalmat, hogy ürügyet keres a számára nem igazán kedvezőnek ígérkező helyhatósági választások elhalasztására.

A franciaországi polgármesterek szövetsége, a franciaországi megyék közgyűlése és a franciaországi régiók vezetői közös közleményükben azt állították, hogy a kormány „fél az urnák ítéletétől”. Álláspontjuk szerint a kormány a helyhatósági választásokat az egy év múlva esedékes elnökválasztás és az azt követő parlamenti választások utánra akarja halasztani, hogy jelentéktelenné tegye azokat.

Az ellenzékből elsősorban a jobbközép Köztársaságiak bírálták a kormányt, ennek a pártnak a tagjai több megyét is vezetnek, s a regionális választásokat nem titkoltan az elnökválasztás előszobájának tekintik a jobboldali jelöltséghez.
Miközben a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt az intenzív osztályokon még mindig emelkedik a súlyos betegek száma, a kormányzat megerősítette, hogy

a francia közellátásban tevékenykedő több mint másfél millió egészségügyi dolgozónak október 1-jétől ismét emelkedik a fizetése.

A kórházi dolgozók szakszervezeteinek többségével 2020 júliusában kötött megállapodás alapján biztosított fizetésemelés a negyedik negyedévben valamivel több mint 200 millió euróba, a jövő évtől kezdődően pedig évi 740 millió euróba kerül az államnak.

A mostani intézkedést megelőzően – a járvány kezdete óta – a kormány nagyjából 7,6 milliárd eurót juttatott a mintegy másfél millió egészségügyi és szociális dolgozónak (ápolóknak, idősotthonokban dolgozóknak), ami átlagosan havi nettó 183 eurós emelést jelentett.

Az újabb emelésből mindenekelőtt a közkórházakban dolgozó 200 ezer ápoló részesülhet, akik egyévi munkaviszony után legalább havi nettó 45 euró fizetésemelést kapnak, a nyugdíj előtt állók pedig csaknem 500 eurós emelésre számíthatnak. Az otthoni ellátásban dolgozó 153 ezer ápoló egyévi szolgálat után nettó 107 eurós emelésre, a nyugdíj előtt állók 353 eurósra számíthatnak. Az emelésből az egészségügyi középvezetők, a gyermekgondozásban dolgozók, az egészségügyi technikai személyzet és a gyógytornászok is részesülnek.

Hétfőtől Franciaországban is kaphatók a gyógyszertárakban a gyostesztek öteurós egységáron, de a pozitív eredmény megerősítéséhez a hatóságok továbbra is a PCR-tesztet ajánlják, amely mindenki számára ingyenesen elérhető a gyógyszertárakban vagy a rendelőintézetekben. A pozitív tesztek aránya hétfőn 8,8 százalék volt.

Azokban a megyékben, ahol több mint három hete lezárás van érvényben, a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma mára a felére csökkent, de az ország más részein csak most stabilizálódik, a kórházi ellátásra szorulók száma pedig még mindig nő.

Az egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett adatai szerint kórházban 31 262 beteget ápolnak, ez 591-gyel több, mint 24 órával korábban. Az intenzív osztályokon 5913 súlyos beteg fekszik, számuk 78-cal emelkedett vasárnap óta. Egy éve volt utoljára ilyen sok súlyos állapotban lévő fertőzött az országban, az őszi hullám tetőzésekor alacsonyabb, 4900 volt a számuk.
Az elhunytak száma meghaladta a 99 ezret, ami az elmúlt 24 órában 385-tel emelkedett, de a halálozási ráta az elmúlt hetekben már csökkendő tendenciát mutatott.

Egyre több szakember fogalmazza meg azt a véleményt, hogy a hónap végére előrejelzett javulás ellenére sem lenne szabad enyhíteni a korlátozásokon, ami elsősorban a lakhely körüli 10 kilométeres körzet elhagyására vonatkozó tiltást és az este 7 óra és reggel 6 óra között életben lévő kijárási tilalmat jelenti. Az iskolák a tavaszi szünet miatt még legalább két hétig zárva tartanak. Emmanuel Macron államfő korábban azt mondta, hogy május közepétől képzelhető el a korlátozások fokozatos feloldásának megkezdése.

A tárca azt is jelezte, hogy

hétfő estig a teljes lakosság 16,5, a felnőtt lakosság 21 százaléka, azaz több mint 11 millió francia kapta meg az első vakcinadózist, és 3,8 millióan, a teljes lakosság 5,7, a felnőtt lakosság 7,3 százaléka mindkét adagot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Izrael egymillió vakcinát ad a Palesztin Hatóságnak

Izrael pénteken közölte, hogy egymillió adag, koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-védőoltást ad a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságnak (PH), amely azonban visszautasította a vakcinákat, mondván, hogy a szavatossági idejük túl korán jár le.

Egyre többen követelik Joe Biden elmeállapotának kivizsgálását

Egyre többen követelik Joe Biden elmeállapotának kivizsgálását

Ronnie Jackson, a Fehér ház korábbi pszichológusa levelet írt Joe Bidennek. Jackson levelében a felszólította az amerikai elnököt, hogy azonnal vesse alá magát egy kognitív tesztnek. Felhívását azzal indokolta, hogy az amerikaiak megérdemlik, hogy tudják milyen szellemi állapotban van az elnökük.

LMBTQ Pride koncertet szervez a Disney+ gyerekeknek

LMBTQ Pride koncertet szervez a Disney+ gyerekeknek

A Disney streaming csatornáján egy Nina West nevű drag queen fog a gyerekeknek népszerű filmes betétdalokat énekelni. Kis csavarral.

Karácsonynak semmi nem elég, még egy lapáttal rátesz a budapesti közlekedési káoszra

Karácsonynak semmi nem elég, még egy lapáttal rátesz a budapesti közlekedési káoszra

Újabb dugókra készülhetnek a budapestiek. Az egyik legforgalmasabb főúton vesz el egy sávot az autósoktól a főpolgármester.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére