Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem halasztaná el a francia kormány a helyhatósági választásokat

888.hu, MTI

2021.04.13. 09:15

A francia kormány hétfőn közölte, hogy az önkormányzati vezetőkkel folytatott konzultációt követően a koronavírus-járvány miatt nem kívánja elhalasztani a júniusra tervezett helyhatósági választásokat. Az egészségügyi tárca közben bejelentette, hogy a több mint másfél millió egészségügyi dolgozónak október 1-jétől ismét emelkedik a fizetése.

 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az önkormányzatokkal folytatott konzultációkon az derült ki, hogy

a polgármesterek 56 százaléka támogatja a június 13-án és 20-án esedékes helyhatósági választások megtartását,

Jean Castex miniszterelnök ezért ezt az álláspontot fogja képviselni a kérdésről kedden és szerdán tartandó parlamenti vitában.

Amikor a kormány bejelentette, arra kéri az önkormányzatokat, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak arra kérdésére, hogy adottak-e a feltételek a választások megtartásához, az ellenzék azzal vádolta meg a végrehajtó hatalmat, hogy ürügyet keres a számára nem igazán kedvezőnek ígérkező helyhatósági választások elhalasztására.

A franciaországi polgármesterek szövetsége, a franciaországi megyék közgyűlése és a franciaországi régiók vezetői közös közleményükben azt állították, hogy a kormány „fél az urnák ítéletétől”. Álláspontjuk szerint a kormány a helyhatósági választásokat az egy év múlva esedékes elnökválasztás és az azt követő parlamenti választások utánra akarja halasztani, hogy jelentéktelenné tegye azokat.

Az ellenzékből elsősorban a jobbközép Köztársaságiak bírálták a kormányt, ennek a pártnak a tagjai több megyét is vezetnek, s a regionális választásokat nem titkoltan az elnökválasztás előszobájának tekintik a jobboldali jelöltséghez.
Miközben a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt az intenzív osztályokon még mindig emelkedik a súlyos betegek száma, a kormányzat megerősítette, hogy

a francia közellátásban tevékenykedő több mint másfél millió egészségügyi dolgozónak október 1-jétől ismét emelkedik a fizetése.

A kórházi dolgozók szakszervezeteinek többségével 2020 júliusában kötött megállapodás alapján biztosított fizetésemelés a negyedik negyedévben valamivel több mint 200 millió euróba, a jövő évtől kezdődően pedig évi 740 millió euróba kerül az államnak.

A mostani intézkedést megelőzően – a járvány kezdete óta – a kormány nagyjából 7,6 milliárd eurót juttatott a mintegy másfél millió egészségügyi és szociális dolgozónak (ápolóknak, idősotthonokban dolgozóknak), ami átlagosan havi nettó 183 eurós emelést jelentett.

Az újabb emelésből mindenekelőtt a közkórházakban dolgozó 200 ezer ápoló részesülhet, akik egyévi munkaviszony után legalább havi nettó 45 euró fizetésemelést kapnak, a nyugdíj előtt állók pedig csaknem 500 eurós emelésre számíthatnak. Az otthoni ellátásban dolgozó 153 ezer ápoló egyévi szolgálat után nettó 107 eurós emelésre, a nyugdíj előtt állók 353 eurósra számíthatnak. Az emelésből az egészségügyi középvezetők, a gyermekgondozásban dolgozók, az egészségügyi technikai személyzet és a gyógytornászok is részesülnek.

Hétfőtől Franciaországban is kaphatók a gyógyszertárakban a gyostesztek öteurós egységáron, de a pozitív eredmény megerősítéséhez a hatóságok továbbra is a PCR-tesztet ajánlják, amely mindenki számára ingyenesen elérhető a gyógyszertárakban vagy a rendelőintézetekben. A pozitív tesztek aránya hétfőn 8,8 százalék volt.

Azokban a megyékben, ahol több mint három hete lezárás van érvényben, a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma mára a felére csökkent, de az ország más részein csak most stabilizálódik, a kórházi ellátásra szorulók száma pedig még mindig nő.

Az egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett adatai szerint kórházban 31 262 beteget ápolnak, ez 591-gyel több, mint 24 órával korábban. Az intenzív osztályokon 5913 súlyos beteg fekszik, számuk 78-cal emelkedett vasárnap óta. Egy éve volt utoljára ilyen sok súlyos állapotban lévő fertőzött az országban, az őszi hullám tetőzésekor alacsonyabb, 4900 volt a számuk.
Az elhunytak száma meghaladta a 99 ezret, ami az elmúlt 24 órában 385-tel emelkedett, de a halálozási ráta az elmúlt hetekben már csökkendő tendenciát mutatott.

Egyre több szakember fogalmazza meg azt a véleményt, hogy a hónap végére előrejelzett javulás ellenére sem lenne szabad enyhíteni a korlátozásokon, ami elsősorban a lakhely körüli 10 kilométeres körzet elhagyására vonatkozó tiltást és az este 7 óra és reggel 6 óra között életben lévő kijárási tilalmat jelenti. Az iskolák a tavaszi szünet miatt még legalább két hétig zárva tartanak. Emmanuel Macron államfő korábban azt mondta, hogy május közepétől képzelhető el a korlátozások fokozatos feloldásának megkezdése.

A tárca azt is jelezte, hogy

hétfő estig a teljes lakosság 16,5, a felnőtt lakosság 21 százaléka, azaz több mint 11 millió francia kapta meg az első vakcinadózist, és 3,8 millióan, a teljes lakosság 5,7, a felnőtt lakosság 7,3 százaléka mindkét adagot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Előbb az arcába üvöltötték, hogy fideszes állat, majd eltörték az ujját és a lábát

Előbb az arcába üvöltötték, hogy fideszes állat, majd eltörték az ujját és a lábát

Mi tagadás, az őszödi beszéd kiverte a biztosítékot Fábián Gábornál. Annál is inkább, mert, ha választani kellett – ezt soha sem tagadta –, inkább a jobboldal felé húzott. Szóval nem rejtette véka alá a véleményét Gyurcsány Ferenc beszédének kiszivárogtatása után, de arra azért nem gondolt, hogy gumibotokkal vesznek elégtételt azokon, akik felháborodtak a hamis választási ígéreteken, az ország valós helyzetének az elhallgatásán, és nem kerestek felelősöket, az akkori vezetők pedig továbbra is békésen ülhettek a babérjaikon. Elvégre nem volt ott semmi látnivaló, csak egy országot csaptak be.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére