Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem bírnak magukkal, Merkelék ismét a betelepítési kvótákhoz nyúlnának

Ányos Miklós

2019.12.05. 19:15

Annak ellenére, hogy a kötelező szót nem használják a nyilvánosságra hozott dokumentumban, egyértelmű, hogy a rendszer minden uniós országra kötelező érvényű lenne.

Németország javaslatot tett egy automatikus áthelyezési rendszerre, amelyben a migránsok menedékkérelmét az EU külső határain vizsgálnák meg. A múlt héten Berlin egy négyoldalas dokumentumot készített a tagállamok számára, amivel haladást akarnak elérni a menekültügyi reform terén, még a jövő nyári német soros elnökség előtt. Az Európai Bizottság választott elnöke, Ursula von der Leyen, a volt német védelmi miniszter várhatóan februárban terjeszti elő migrációs javaslatait. A német javaslatot úgynevezett nem hivatalos dokumentumként terjesztik elő, ami azt jelenti, hogy egyelőre csak megvitatásra szánják.

A dokumentum tartalmaz bizonyos elemeket, amelyek kedvezhetnek mind a mediterrán, mind az északi államoknak, ám az automatikus áthelyezés iránti javaslat és az alternatív szolidaritási intézkedések hiánya botrányt okozhat azon országok számára, amelyek ebben nem akarnak részt venni. Diplomaták szerint a német intézkedési javaslatok felháboríthatják a közép- és kelet-európai országokat, például Magyarországot és Lengyelországot, akik mindig is ellenálltak a kötelező betelepítési kvótának.

Hétfőn a német belügyminiszter, Horst Seehofer várhatóan bemutatja a dokumentumot kollégáinak a brüsszeli rendszeres gyűléseik egyikén, csütörtökön és pénteken pedig Berlinben találkoznak az EU-tagországok képviseleteivel.

A dokumentum egyik fő célja a dublini rendelet hatályon kívül helyezése, amely szerint a menedékjog iránti kérelmeket az első érkezési országban kezelik. Az iromány szerint a dublini egyezmény egyértelmű egyensúlyvesztést okoz, mivel 2018-ban az összes menekültkérelem 75%-át mindössze öt tagállamban nyújtották be (például Olaszország és Görögország).

Továbbá azért sem hatékony, mert az egész EU-ban a migránsok csak az esetek 3 százalékában kerülnek vissza abba a tagállamba, ahol beléptek az unió területére, lehetővé teszi a kérelmezőknek a szabad választást. Németország és az észak-európai országok többször kijelentették, hogy nagyon nehéz a menedékkérőket visszaküldeni abba az országba, ahol beléptek ez EU területére. A közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) reformja érdekében a dokumentum felszólít a külső határokon történő menedékjog iránti kérelmek kezdeti értékelésére, illetve egy új rendszer felépítésére, amely meghatározza, hogy melyik tagállam felelős a kérelem vizsgálatáért, valamint intézkedéseket is tesz a menedékkérők illegális, országok közti utazásának megakadályozására (az ilyen utazást a migrációs szakzsargonban „másodlagos mozgásnak” hívják).

Nincs azonban javaslat az illegális migránsok hazatérésére, amely kulcsfontosságú kérdés, mivel az elutasított migránsoknak is csak kevesebb mint a fele tér vissza szülőhazájába.

Van egy másik szempont is, amellyel a brüsszeliek évek óta harcolnak. Melyik ország lesz a befogadó tagállam?

A német tervben az EASO, az EU menekültügyi ügynöksége kulcsszerepet fog játszani. A Bizottság javaslata az EASO-nak az Európai Unió Menekültügyi Ügynökséggé (EUAA) való átalakításáról rendelkezik, és ha a menedékkérelmező migráns megkapja az első értékelést, akkor az EUAA határozná meg, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog megvizsgálásáért.

Az ügynökséget gyakran kritizálják belső problémái miatt, továbbá a megnövekedett hatalom problémát jelenthet néhány tagállam számára – mondta el egy diplomata. Az a döntés, hogy melyik ország lesz befogadó, a „méltányos megosztás”, valamint olyan tényezők alapján döntenék, mint a népesség mérete és a GDP.

A német javaslat más kulcsfontosságú pontokkal is foglalkozik, ideértve a jóléti állam szabályozását is. A lakhatást és a szociális ellátást alapvetően a befogadó tagállamban nyújtanák, de a szociális ellátásokat az összes EU-s országban, amennyire csak lehetséges, finanszírozni kell. Az ellátást pedig egy olyan index alapján fizetnék, amely biztosítja, hogy az migránsok ellátásai azonos szintűek legyenek az egész EU-ban, függetlenül attól, hogy melyik tagországban veszik igénybe.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Már a leszbikusoknak is elegük van a meleglobbiból | VIDEÓ

Már a leszbikusoknak is elegük van a meleglobbiból | VIDEÓ

Egy Arielle Scarcella nevű leszbikus nő mondja el „coming-out” videójában, hogy miért van elege az egész progresszív baloldali LMBTQ-mozgalomból. Ütős mondatok és rideg valóság 2 perc 20 másodpercbe tömörítve.

Update: emberölési kísérlettel gyanúsítják a farsangi ámokfutót

Update: emberölési kísérlettel gyanúsítják a farsangi ámokfutót

Szándékos emberölés kísérletével gyanúsíthatja meg Frankfurt főügyésze azt a 29 éves helybéli férfit, aki hétfő délután nagy sebességgel hajtott bele a farsangi felvonuló tömegbe a németorszgi Volksmarsenben. A sofőrt, akinek mozgatórugója még mindig nem ismert, a helyszínen kis hiján meglincselte a tömeg.

Fegyvereket rejtett el egy menekülttáborban migránsoknak egy demokrata kampánytanácsadó Amerikában

Fegyvereket rejtett el egy menekülttáborban migránsoknak egy demokrata kampánytanácsadó Amerikában

Szerinted is a kapitalista imperializmus rasszista fenntartói a nemzetközi határok? Alex Friedmann szerint mindenesetre azok. A kommunista férfi nem mellesleg a demokrata pártban mérsékeltnek számító Bernie Sanders kampánytanácsadója volt.

Niedermüller nem áll le

Niedermüller nem áll le

Niedermüller a 444-nek adott interjút, ebből szemezgetünk.

Koronavírus: még nincs világjárvány, de fel kell rá készülni

Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos bejelentette, ebben a tanévben nem utaznak Kínába a magyar diákok.

Titkolja a brit kormány, hány migráns hátterű bűnöző molesztált kiskorúakat az országban

Titkolja a brit kormány, hány migráns hátterű bűnöző molesztált kiskorúakat az országban

Az Independent azt szerette volna megtudni, hogy pontosan hány olyan bűnelkövető van, aki 18 év alattiakat molesztált szexuálisan, és milyen arányban vannak az elkövetők között például a mohamedán vallásúak, illetve a pakisztáni származásúak. A kormány korábbi ígéretével ellentétben azonban nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a pontos számokat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére