Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Nem állítható, hogy a Balkán teljesen biztonságos lenne”

Horváth József György

2019.09.25. 09:30

Senki nem állíthatja, hogy a Balkán teljesen biztonságos, hiszen nem lehet tudni, merre gyűrűzik tovább a szélsőséges terroristák erőszakhulláma most, hogy az Iszlám Állam elveszítette területének legnagyobb részét – jelentette ki Aleksandar Radic szerb katonai elemző az M1 műsorában.

Azt mondta, hogy eddig a magasan fejlett országokban követtek el sok áldozatot követelő támadásokat; ott, ahol nagy és erős a második, harmadik generációs bevándorlókból álló iszlám közösség, így Németországban, Franciaországban és Spanyolországban.

Meglátása szerint bár egyértelmű, hogy a terroristák elsődleges célpontjai Nyugat-Európában találhatóak, ez nem jelenti, hogy ne hajtanának végre erőszakos cselekményt a Balkánon, különösen ha azt nem központilag irányítják, hanem „magányos harcosok” viszik véghez.

Arra kisebb az esély, hogy a Közel-Keletről szervezzenek akciókat a Balkánra, arra azonban nagyobb, hogy Európa délkeleti részén toborozzanak katonákat, vagy ott rejtőzzön egy korábbi iszlám harcos

– tette hozzá Aleksandar Radic.

Az elemző közölte, hogy a nyugat-balkáni országok módosították a büntető törvénykönyvüket, és már többéves börtönnel sújtják azokat, akik idegen államokban, például Szíriában háborúztak, főleg ha toborzással is vádolhatók.

A modern terrorizmusban megjelent egy új tisztség: az operatőré – mondta Aleksandar Radic. Úgy fogalmazott, hogy a kamera néha még az automata fegyvernél is fontosabb. A félelem ugyanis, amit a terroristák el akarnak ültetni a fejlett világban, videoüzenetekre épít – fejtette ki.

Megjegyezte, hogy a balkáni országok eltérő mértékben felkészültek a terrorizmussal szemben. Szerbia és Horvátország például komolyan veszi a fenyegetést: minden szükséges óvintézkedést megtesz, valamint együttműködik a külföldi biztonsági szolgálatokkal.

Aleksandar Radic méltatta a magyar hatóságok válaszát a menekültválságra, így az illegális bevándorlók ellen épített kerítést.

A katonai elemző azt hangoztatta, hogy a terroristák ellenségek, akiknek „nincs nemük vagy nemzetiségük”, csak közös – szélsőséges – meggyőződésük van.

A biztonsági szolgálatok célja elsősorban a szélsőséges cselekmények megelőzése – mondta Aleksandar Radic.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Salvini: a jobboldal megmenteni akarja Olaszországot Európában és nem kivezetni onnan

Salvini: a jobboldal megmenteni akarja Olaszországot Európában és nem kivezetni onnan

A „nehéz felfogásúak” Európa igazi ellenségei, akik „mindent elfogadnak, amit Brüsszel diktál” – jelentette ki Matteo Salvini, az ellenzéki Liga és az olasz jobboldali koalíció vezetője szerda esti parlamenti felszólalásában. A képviselőház után a szenátus is megszavazta Róma tervezett csatlakozását az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) reformjához.

Át kell értelmeznünk a földi élet fejlődését

Át kell értelmeznünk a földi élet fejlődését

Magyar és brit kutatók munkája nyomán alapjaiban kell átértelmezni a földi élet fejlődését: az ELTE TTK-n dolgozó Szöllősi Gergely vezetésével végzett kutatás bebizonyította, hogy a komplex életformák alapját adó sejtmagvas sejtek egy ma is ismert élőlénycsoport őseiből fejlődtek ki. Az eredmény hatással lehet arra is, hogy milyen reményekkel vághatnak a kutatók bele a más naprendszerek bolygóin kialakult összetett élet keresésébe – közölte az MTA.

Új ország születhetett ma: Bougainville

A bougainvilliek 98%-os arányban szavaztak a függetlenség mellett. A Kisalföld méretű sziget eddig Pápua Új-Guinea része volt.

Egyre több a késes támadás Németországban

Egyre több késes támadás történik Németországban, de a kormányzati ígéretek ellenére továbbra sincs önálló bűnüldözési statisztikai kategória az ilyen bűncselekmények nyilvántartására – írta szerdán a Bild című német lap.

A franciákkal közösen vétóznánk meg az európai Green New Dealt

A franciákkal közösen vétóznánk meg az európai Green New Dealt

Mindkét ország érdeke, hogy az épp készülő új európai környezetvédelmi szabályozásba az atomenergia is támogatott szektorként kerüljön be, de a jelenlegi tervezetben ez nem volt benne.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére