Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nehezen halad az Iszlám Állam maradékának felszámolása

Pörge Béla

2019.03.04. 13:38

Több ezer akna és titkos alagút lassítja a kurd-arab katonai milíciák pénteken indított offenzíváját az Iszlám Állam utolsó kelet-szíriai zárványa ellen, amelyet nagyrészt külföldi dzsihadisták védenek - írja az MTI.
BAGHÚZ, 13:38

Több ezer akna és titkos alagút lassítja a kurd-arab katonai milíciák pénteken indított offenzíváját az Iszlám Állam utolsó kelet-szíriai zárványa ellen, amelyet nagyrészt külföldi dzsihadisták védenek – írja az MTI.

Csapataink minden oldalról támadnak, de csak lassan haladnak előre" – mondta újságíróknak Musztafa Báli, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab katonai szövetség szóvivője.

Hozzátette: a harctér egy részén beszüntették a támadást, hogy az ott létesített humanitárius folyosón át kimenekítsék a térségben rekedt civileket, mert úgy gondolják, a bujkáló dzsihadisták élő pajzsként akarják őket használni. Báli leszögezte azonban azt is, hogy a harc nemsokára véget ér.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű brit székhelyű szervezet értesülései szerint a milíciák előrenyomulását a terroristák rejtett alagútjai és aknák lassítják. Marvan Kamislo, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab katonai szövetség szóvivője úgy tudja, hogy a szélsőségesek több ezer aknát helyeztek el Baghúz környékén.

A szervezet értesülései szerint a terroristák ellen küzdő milíciáknak eddig hét tagja vesztette életét, a dzsihadisták közül pedig tizennyolcan haltak meg. Az OSDH becslései szerint december óta csaknem 53 ezren, nagyrészt a dzsihadisták családtagjai hagyták el a környéket, közülük pedig körülbelül ötezer embert letartóztattak.

Az AFP hírügynökség értesülései szerint hétfő délelőtt további teherautók indultak a település felé az ott rekedt civilekért.

Az SDF március 1-jén indította meg a végső támadást Baghúz ellen, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával.

Kurd hivatalos források szerint Baghúz és környékéről csaknem kilencezer civilt szállítottak el a múlt héten. Az SDF vezetői szerint a területen mintegy 1000-1500, nagyrészt külföldi terrorista bujkál.

Az iraki határ melletti Deir-ez-Zór tartományban lévő település eleste mérföldkőnek számítana az Iszlám Állam ellen évek óta tartó harcban. Az egykori "kalifátus", amely eredetileg iraki és szíriai területeket foglalt magában, évek óta folyamatosan zsugorodik. 2017 decemberében az akkori iraki miniszterelnök, Haider al-Abádi bejelentette, hogy Irakot megtisztították a dzsihadistáktól. A harcok súlypontja ekkor átkerült Szíriába.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére