Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Negyven éven belül megfeleződhet a keresztények száma Németországban

Horváth Tamás

2019.05.03. 12:04

Ezzel párhuzamosan a muszlim közösség a három és félszeresére nőhet.

A freiburgi egyetem, a németországi evangélikus egyház tanácsa (EKD) és a német katolikus püspöki konferencia (DBK) közös, csütörtökön bemutatott kutatása szerint a hívek száma a 2017-ben regisztrált 44,8 millióról 2035-re 34,8 millióra, 2060-ra pedig 22,7 millióra süllyedhet, ha a folyamatot alakító hatások tartósak és változatlanok maradnak.

A katolikusok száma 23,3 millióról 12,2 millióra, az evangélikusoké pedig 21,5 millióról 10,5 millióra zuhanhat negyven éven belül.

A katolikus egyház így az arányokat tekintve némileg kisebb veszteséget szenvedhet el, mint az evangélikusok közössége, ami a tanulmány szerzői szerint annak tulajdonítható, hogy a keresztény vallású bevándorlók többnyire katolikusok (főleg lengyelek és olaszok).

A PEGIDA és az AfD támogatói tüntetnek Angela Merkel ellen a drezdai Frauenkirche (Boldogasszony-templom) elõtti Neumarkt téren.Fotó: MTI

A két legnagyobb németországi keresztény felekezet összesített taglétszámának 2060-ra várható 49 százalékos csökkenése csak kisebb részben tulajdonítható a német társadalom elöregedésének: a demográfiai tényezőknél fontosabbak az úgynevezett egyházi belső tényezők, legfőképpen a keresztelések és a kilépések számának alakulása.

A kilépési valószínűség annyira meghatározó jelentőségű, hogy az egyházi belső tényezők magyarázó ereje a taglétszám csökkenésében valószínűleg 50 és 66 százalék közötti, a demográfiáé pedig legfeljebb egyharmad és 50 százalék közötti”

– mondta az ARD országos köztelevíziónak Bernd Raffelhüschen kutatásvezető.

Ez a felismerés azt jelenti, hogy taglétszám visszaesése nem elkerülhetetlen, hanem befolyásolható, megváltoztatható folyamat.

Ezért ez a kutatás számomra felszólítás is a hit terjesztésére”

– emelte ki Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke, a DBK elnöke.

Mindeközben az amerikai Pew Research Center 2017-es becslései alapján a muszlimok létszáma a három és félszeresére nőhet 2050-ig, azaz 5 millióról (a német lakosság 6,1 százaléka) 17,5 millióra (19,7 százalék).

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Weber a pácban: már a liberálisokkal szövetkezik

Weber a pácban: már a liberálisokkal szövetkezik

Szorul a hurok a néppárti csúcsjelölt nyaka körül, egyre kevesebben támogatják.

„Merkelék hajlandóak összeállni a radikális baloldallal is a hatalom érdekében”

Mondta Jörg Meuthen, a bevándorlásellenes AfD EP-képviselője legfrissebb interjújában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére