Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Négy éve történt a Charlie Hebdo elleni terrortámadás

Forisek Ádám

2019.01.07. 11:45

Pontosan négy évvel ezelõtt, 2015. január 7-én történt a párizsi vérengzés, amelyet a terroristák a Charlie Hebdo szerkesztõségében hajtottak végre. A támadásban 12 ember vesztette életét, további tizenegyen pedig megsérültek.

Négy éve történt az egyik legsúlyosabb terrorcselekmény Franciaországban, amely 12 ember életét követelte. Ennél többen csak 1961. június 18-án vesztették életüket egy vonaton történt robbantás során, 28 ember hunyt el.

A szerdai napon történt támadás során két dzsihadista fegyveres, Said és Chérif Kouachi feketébe öltözve, golyóálló mellényt viselve 11:30-kor behatolt a Charlie Hebdo nevű szatirikus hetilap szerkesztőségébe. A lap szerkesztőségi értekezletet tartott, amikor a Kouachi fivérek lövöldözni kezdtek.

Alig öt perc leforgása alatt agyonlőttek tíz embert, tizenegyet pedig megsebesítettek, közülük négyet súlyosan. A túlélők beszámolója alapján a támadók végig azt ordibálták, hogy "Allahu akbar", valamint "Megfizettek, amiért sértegetitek a Prófétát."

Hasonló rigmusokat ismételgettek akkor is, amikor a támadás után beszálltak egy fekete Citroenbe, amit egy harmadik férfi vezetett.

Megbosszultuk Mohamed prófétát!"

– üvöltözte az egyik elkövető egy amatőr videofelvételen.

A támadók két nap rendőrségi hajsza után Dammartin-en-Goele iparterületén egy nyomda épületébe vették be magukat. A Kouachi fivérekkel kapcsolatban álló Amedy Coulibaly csütörtök reggel Montrouge-ban lelőtt egy rendőrt és megsebesített egy embert, majd egy nappal később négy embert megölt és tizenötöt túszul ejtett egy kóser szupermarketben.

A hajtóvadászat végül január 9-én, pénteken délután ért véget, amikor is a rendőrség a két helyszínen közel egyidejűleg indított akciókban végzett a támadókkal, és kiszabadította a túszokat.

A támadókkal és a túszokkal együtt így az áldozatok száma összesen 20 főre emelkedett.

"Je suis Charlie"

Azaz "Charlie vagyok". Ez volt az a mondat, amivel szerte a világon szolidaritásukat fejezték ki az emberek a támadás után.

Később a mondat a szólás- és véleményszabadság jelképévé vált, ugyanis ez volt az egyik olyan kérdés, ami hangsúlyossá vált a támadás következtében. A Charlie Hebdo ugyanis viccet és karikatúrát csinál mindenből, és így nem maradhatott ki az iszlám vallás központi alakja, Mohamed sem.

Többen úgy vélték, hogy igenis lehessen Mohamed prófétáról karikatúrát közölni, míg az ellentábor kijelentette, hogy nem tud azonosulni a hetilap vallásellenes nézeteivel.

Az erről történő diskurzus azonban csak másodrangú problémának bizonyult: az idő bebizonyította, hogy a legfőbb kérdés már ekkor is a bevándorlás volt.

2015. január 11-én Párizsban megemlékező tömegfelvonulást tartottak, melyen számos ország vezető politikusa is részt vett, köztük Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. Az eseményekkel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne.

nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk magyar országként megtartani"

szögezte le már akkor a miniszterelnök.

Elég a tényeket megnézni, hogy lássuk a magyar álláspont igazságát: Said és Chérif Kouachi Szíriában kaptak kiképzést, majd a migrációs hullámot kihasználva érkeztek vissza Európába. Sajnos azt kell mondani, hogy ez azóta tendenciává vált, 2015 óta rengeteg terrortámadás rázta meg a kontinenst, ahol az elkövetők rendszerint elutasított menedékkérők, vagy az Iszlám Állammal valamilyen kapcsolatot ápoló migránsok voltak.

Sajnálatos módon ma úgy állunk, hogy bár ha jogi értelemben nem is, de gyakorlatilag rendkívüli állapot van Európában, mivel állandóan arra készülnek az illetékes szervek, hogy történik-e terrorcselekmény, és ha igen, akkor hol. Erre a legszomorúbb és egyúttal legfrissebb példát szolgáltatja a berlini karácsonyi vásár, amelyre így készültek 2018-ban:

Összességében egy tanulság mindenképp levonható, ami 2015 januárja óta csak tovább erősödött: a bevándorláspárti erők tönkretették a kontinenst, állampolgáraik élete nem érdekli őket, és hosszú távon nem tudnak felelősségteljesen gondolkodni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére