Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Napokon belül elszakadhat Katalónia

Bokor Gábor

2017.10.04. 06:28

A katalánok pár napon belül kikiálthatják függetlenségüket Spanyolországtól.
BARCELONA, MADRID, 06:28

A katalánok pár napon belül kikiálthatják függetlenségüket Spanyolországtól.

Carles Puigdemont katalán elnök szerda hajnalban a BBC-nek elmondta, hogy a katalán kormány vagy e hét végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

A politikus leszögezte, hogy jelenleg semmiféle kapcsolat nincs a katalán kormányzat és a Mariano Rajoy vezette madridi kormány között. Puigdemont az interjúban felháborítónak nevezte Jean-Claude Juncker azon nyilatkozatát, melyben az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy a népszavazás Spanyolország belső ügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

A spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból"

– állt a brüsszeli vezető hétfői nyilatkozatában.

Az elfajuló eseményeket a spanyol király sem hagyhatta szó nélkül

VI. Fülöp kedden este adott televíziós interjújában kifejtette, hogy súlyos pillanatokat él át Spanyolország. 

Mindannyian tanúi voltak az eseményeknek, amelynek végső célja, hogy a katalán kormány illegálisan kinyilvánítsa a függetlenséget. A katalán vezetés döntéseivel szisztematikusan megsértette a törvényesen elfogadott legitim normákat, elfogadhatatlan hűtlenséget mutatva az állam felé"

– fogalmazott a király, aki szerint Katalóniában nagy az aggodalom és a bizonytalanság.

Akik így érzik, azoknak üzenem: nincsenek egyedül, és nem is lesznek. Övék a többi spanyol támogatása és szolidaritása, illetve teljes garancia jogállamunk részéről szabadságuk és jogaik védelmében"

– mondta VI. Fülöp.

A három évvel ezelőtt trónra lépő uralkodó először intézett rendkívüli televíziós beszédet a nemzethez. Apja, I. János Károly uralkodásának 38 éve alatt összesen három alkalommal tett ilyet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére