Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagyszabású dróngyakorlatba kezdett az iráni hadsereg

888/MTI

2021.01.05. 15:48

Nagyszabású dróngyakorlatba kezdett az iráni hadsereg kedden az ország északi részén található Szemnán tartományban – jelentette a Taszním nevű félhivatalos iráni hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a műveletekben több száz drón vesz részt. Szejid Mahmúd Muszavi ellentengernagy azt mondta, hogy a hadgyakorlat során a hadsereg szárazföldi, légi és tengeri egységeinek különböző drónrendszerei hajtanak végre meghatározott feladatokat valódi háborús körülményeket szimulálva. A műveletek közt szerepel légi célpontok megsemmisítése levegő-levegő rakétákkal, földi célpontoké bombákkal és rakétákkal, valamint bevetik a széles körben alkalmazott kamikaze drónokat is.

Donald Trump amerikai elnök hivatali idejének végéhez közeledve fokozódott a feszültség Teherán és Washington között, miután az Egyesült Államok azt állította: információi vannak arról, hogy Irán meg akarja torolni az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmáni egy évvel ezelőtti halálát. Szulejmánival tavaly január elején amerikai dróncsapás végzett a bagdadi repülőtér közelében, a halálának egyéves évfordulóján rendezett megemlékezésen pedig az iráni hadsereg több magas rangú tagja, egyebek közt a Szulejmáni helyére kinevezett Iszmáil Gáni valóban bosszút emlegetett.

A két ország között folyamatos a feszültség azóta, hogy Washington 2018-ban felmondta az iszlám köztársasággal kötött atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat. Teherán válaszul elállt a megállapodásban vállalt kötelezettségeitől, és újra urándúsításba kezdett.

Az Egyesült Államok november végén a Perzsa(Arab)-öbölbe küldte a Nimitz amerikai repülőgép-hordozót, december 10-én pedig két B–52-es amerikai bombázó repült át a térség felett egy elsősorban Irán ellen irányuló erődemonstráció keretében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Mivel háborújával Oroszország továbbra is halált és pusztítást okoz Ukrajnában, az Európai Bizottság egy újabb szankciós csomaggal fokozni kívánja a nyomást Moszkvára – jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Meghalt Nagy László, a 2006-os gyurcsányi rendőrterror egyik áldozata. Alig ötven évesen, bár élete nem tegnap, Miklós napján, sokkal inkább 2006 őszén ért véget, miután a sajnálatos októberi rendőrroham alkalmával kilőtték az egyik szemét. Két másik áldozat segítségével idézzük fel egy tizenhat évvel ezelőtt végleg kisiklott élet utolsó stációit.

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

Voltak, vannak és minden bizonnyal még lesznek Budapesten pazar kivitelű, magas színvonalú vendéglátóipari üzemegységek. Olyanok, ahol finom az étel, jó az ital, pazar az enteriőr és a társaságra sem lehet panasz. Csak egy nehezen szavakba önthető valamit, az otthonos és bensőséges, törzsvendégek formálta hangulatot nem lehet újratervezni. Vagy ha mégis, hát az már nem lesz az igazi. Megpróbáljuk a régi szép idők néhány ikonikus helyét bemutatni, számba venni, szigorúan szubjektív szempontok szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére