Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy gázban van Németország: vagy elkötelezi magát Katarral 20 évre, vagy megbénul a gazdasága

888.hu

2022.11.15. 12:00

Nem jó a helyzet.

 

Amikor Robert Habeck gazdasági miniszter tavasszal Dohába utazott, majd nem sokkal később „energetikai partnerséget” jelentett be az emírséggel, a politikus azt remélte, hogy megoldást talált Németország energiaellátására: az orosz földgáz helyettesítésére minél több cseppfolyósított földgázt (LNG) importálna a sivatagi államból és az USA-ból.

A kis katari emírség az USA, Oroszország, Kína és Irán után a világ öt legnagyobb földgáztermelőjének egyike. A németek szerint az üzlet lehetőséget adna a katariaknak arra, hogy új ügyfeleket nyerjenek Európában, és erősítsék a róluk – mint aki szükség idején segít – kialakított képet.

De ez így távolról sem igaz.

Katarnak egészen más prioritásai vannak. Az emírség gázexportból származó profitja az ukrajnai háború miatt robbanásszerűen megugrott, azonban vannak dolgok, amelyek Katar számára még a rövid távú profitnál is fontosabbak: a hosszú távú profit és a hosszú távú függőség.

 

Németország csak akkor kap cseppfolyósított földgázt Katarból, ha a Szövetségi Köztársaság vállalja, hogy 20 éven keresztül tőlük vásárolja a gázt. A Bloomberg üzleti portál információi szerint a sivatagi állam azt is meg akarja tiltani Németországnak, hogy a felesleges LNG-t más államoknak továbbértékesítse.

 

A katariak úgy döntöttek, hogy nem tesznek jó ajánlatot.”

– jelentette ki a német gazdasági és energiaügyi miniszter a nyáron a német Manager Magazin szerint.

 

A Katart családi vállalkozásként irányító Al Thani uralkodó család álláspontja komoly dilemmába sodorja Németországot.

Egyrészt a Szövetségi Köztársaságnak sürgősen szüksége van az LNG-ellátásra, hogy biztosítani tudja a vállalatok és a polgárok energiaellátását. Másrészt a német kormány azt a célt követi, hogy a fosszilis energiákat minél előbb fenntartható energiákkal, például nap-, víz- és szélenergiával váltsa fel, és ezáltal kevésbé függjön az energiaimporttól.

Ha Németország elkötelezi magát amellett, hogy 20 éven keresztül nagy mennyiségű cseppfolyósított gázt vásárol Katartól, akkor sem a kívánt energetikai átállás nem fog sikerülni, sem pedig Németországnak nem lesz esélye arra, hogy elérje a kitűzött éghajlati célokat.

 

Katar mindeközben a gáztermelés bővítését tervezi. Az üzemeltető Qatargas és Qatarenenergy vállalatok szerint a projektnek köszönhetően Katar LNG-termelése mintegy 40 százalékkal, a jelenlegi 78 millió tonnáról 110 millió tonnára nőhet a következő években. A bővítés várhatóan mintegy 30 milliárd dollárba fog kerülni.

A katari energiaügyi miniszter, Saad al-Kaabi természetesen másként látja a dolgokat: megfenyegette az európaiakat, hogy a jövőben nem szállít több gázt, ha az EU megvalósítja a közös gázárplafonra vonatkozó terveit.

 

A szabad piac mindig a legjobb megoldás.”

– jegyezte meg al-Kaabi.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Századvég: a vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát – mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A németek többsége szerint hazájuk túl sok menekültet fogad be

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

Tőkeprogramot indít hamarosan a kormány

A kormány egy tőkeprogram indítását tervezi annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő mennyiségű forrással rendelkezzenek, legyen szó akár forgóeszközökről, akár az elhalasztott beruházások megvalósulásáról – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatokat díjazó ünnepségén szombaton Budapesten.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére