Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Multikulti: így lettek idegenek egy német város lakói a saját otthonukban

888.hu

2016.08.18. 11:58

Bad Godesberg korábban, az NSZK idejében fõleg a Bonnban dolgozó diplomaták otthona volt. Manapság a város utcáin szinte csak muszlim nõkét látni burkában és nikábban. Arab üzletek és éttermek mindenfelé. A legtöbb régi lakos már nem érzi otthon magát a városban - írja Daniel Heinrich, a Deutche Welle riportere, aki Bad Godesbergbe látogatott.

 

Sabine Galuschka szinte mindenkit ismer a városban. A hölgynek egy virágboltja van Bad Godesberg főutcáján, a város közepén. Gyakran elegyedik szóba a vendégeivel, és ilyenkor nemcsak a virágokról beszélgetnek. Jelenleg sokan vitatkoznak a burka betiltásán.

Nem örülök, hogy ennyi elfátyolozott arcú nő járkál az utcákon. Mi németek nem így öltözünk fel, ha elmegyünk valahova. Szeretném tudni, hogy ki rejtőzik a fátyol mögött."

– mondta.

A kép természetesen nem ennyire egyhangú, de mégis elgondolkodtató. Az utca egyik felén fiatal lányok sétálnak, nyugatiasan, a forrósághoz igazodó lenge ruhákban. A másik oldalon a nők egy csoportja fejkendőt visel, és van olyan is, akin fekete nikáb van, az a fajta öltözék, amely csak a szemet hagyja szabadon.

A riporter megállított egy járókelőt, aki épp vásárlásból tartott hazafelé.

Tudja mit? Nem tudok rosszat mondani ezekre az arab nőkre. A legtöbbjük nagyon kedves és előre köszön nekem. De szégyenteljesnek találom, hogy nem mutathatják meg az arcukat. Ez az elfátyolozás a kultúrájuk része. Nem azért teszik, hogy minket zavarjanak vele."

– mondta a nő, majd hozzátette, hogy ez így azért nem teljesen helyes, mert ha egy másik országba költözik valaki, akkor igazodnia kellene a helyi szokásokhoz. A nő nem járult hozzá, hogy kép készüljön róla, és nem vállalta a nevét sem.

A migránsválság és a burka betiltása érzékeny kérdés Bad Godesbergben. A legtöbben nem is válaszoltak a riporter kérdéseire, mivel attól féltek, hogy

ha kritikával illetnék a jelenlegi normákat, akkor szélsőségesnek bélyegeznék őket.

A riporter azt tapasztalta, hogy a bevándorlókkal kapcsolatos pletykák gyorsan elterjednek. Hallotta például, hogy az arab családok előre küldenek egy-egy férfit, aki kinézi számukra az ingatlant és magasan a piaci ár felett kibérli – akár 20 euró/négyzetméter áron.

Van itt egyfajta kettős mérce. Mindenki szereti elfogadni az arabok pénzét, de senki sem szereti őket."

– mondta egy idős férfi, aki szintén név nélkül nyilatkozott.

Az arab üzlettulajdonosok még ennyit sem mondanak. Inkább elhessegetik a riportert azzal, hogy ők nem akarnak problémát. Az elfátyolozott nők és kísérőik szóba sem állnak idegenekkel.

A riport elején említett virágüzletben volt egy vásárló, aki szívesen nyilatkozott akár a nevét is vállalva. Simone Lavan szerint értelmetlen a burka betiltása, mert az csupán tüneti kezelés lenne. Az igazi probléma teljesen más.

Mindennap szembesülök azzal az előítélettel, amely az arab férfiakat jellemzi a nőkkel szemben. Csak be kell sétálni egy arab kávézóba. Minden nőt kinéznek, aki csak betér."

– mondta Lavan, hozzátéve, hogy a tekintetük nem ijeszti meg őt, de mégis az egész szituáció jól mutatja, hogyan bánhatnak otthon a nőkkel.

A helyi lakosok szerint Bad Godesberg átváltozása fontosabb téma számukra, mint a multikultiról, vagy a Willkommenskulturról folyatott jelenlegi politikai viták. Lavan például megemlítette az egyik utolsó tipikus német étterem közelmúltbeli bezárását.

Most már mindenhol Shisha bárok vannak, azzal az émelyítően édes illattal a levegőben. Nem sok minden van, ami német maradt volna ebben városban, és az olasz éttermek is eltűntek. Mindenhol arab nyelvű feliratok vannak"

– panaszkodott Lavan.

A városban levő nagyobb német áruházakban a német és az angol feliratok mellett arab nyelven is ki van írva minden.

(DW)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére