Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Moszkvában megközelítette a négyezret a fertőzöttek száma

Ányos Miklós

2020.04.05. 18:58

Az elmúlt napon 536 fővel nőtt, így elérte a 3893 főt a koronavírus-fertőzöttek száma Moszkvában – közölte vasárnap az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlege.

Országos szinten a fővároson kívüli növekedés 122 fő, az igazoltan fertőzöttek száma 5389. Vasárnapra 45 beteg halt meg, míg a gyógyultak száma 355 volt. Anna Popova, a Roszpotrebnadzor vezetője a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az óvintézkedéseknek köszönhetően mindeddig sikerült megelőzni a SARS-CoV-2 koronavírus robbanásszerű elterjedését. Rendkívül fontosnak nevezte, hogy az oroszok továbbra is tartsák magukat az önizolációhoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin legkevesebb még egy hétig távmunkában dolgozik majd. Állítása szerint ez nem áll összefüggésben azzal, hogy megfertőződött Gyenyisz Procenko főorvos, aki március 24-én körbevezette az elnököt a kommunarkai járványkórházon. Peszkov ugyanakkor elismerte, az a tény, hogy az orvos minden óvintézkedés ellenére megbetegedett, azt bizonyítja, hogy az egyetlen hatékony eszköz a fizikai kapcsolatok korlátozása.

Putyin a COVID-19 betegség terjedésének megfékezése érdekében április 2-án országos fizetett kényszerszabadságot hirdetett ki, amelyet később a hónap végéig meghosszabbított. Peszkov hangot adott meggyőződésének, hogy a COVID-19 világjárványt gazdasági világválság fogja követni, ami közös nemzetközi fellépést fog majd megkövetelni. Elismerte, hogy a kényszerszabadság komoly megterhelést jelent az orosz gazdaságnak, de, mint mondta, a döntést meg kellett hozni mert az emberek egészsége fontosabb ennél.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester ugyanennek a Rosszija 1-nek azt mondta, hogy az orosz főváros kórházaiban 20 ezer ágyat készítettek elő a SARS-CoV-2-fertőzöttek kezelésére. Az Új-Moszkvában épülő járványkórház mellett egyébként tűz ütött ki. Több sátor leégett, egy munkás életét vesztette.

Az Interfax hírügynökség szerint orosz fővárosban a hétvégén a megfigyelőkamerák felvételei alapján megbírságolták és kórházba szállították az első három fertőzöttet, aki megsértette a házi karantén szabályait. A büntetés mértéke 4 ezer rubel. (A rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.) Az orosz egészségügyi szolgálat honlapja kilenc ilyen esetről tudott, igaz ez nem tett különbséget a fertőzött és a külföldről való hazatérés után házi karanténba kényszerített szabálysértők között.

Az orosz közösségi médiában nagy port vert fel, hogy a belvárosi Patriarsije Prudi parkban rendőrök szombaton őrizetbe vettek egy, a kutyáját sétáltató férfit. Az esetről készült, és az interneten elterjedt videófelvétel szerint a férfi azzal védekezett, hogy nem sértette meg a vonatkozó tilalmat, mert a kutyával nem távolodott el 100 méterre a házától. A rendőrök azzal érveltek, hogy a mesterséges tó körül kialakított közterület le van zárva, annak ellenére, hogy a területen mások is áthaladtak. A férfi, akit úgy szállítottak el, hogy a kutyáját sem hagyták hazavinni, 15 napi elzárást kaphat.

Az orosz parlamenti alsóháznak az oroszországi ügyekbe való külföldi beruházást vizsgáló bizottságának elnöke, Vaszilij Piszkarjov az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az irányítása alatt álló testület tanulmányozza egyebek között a Deutche Welle, az Szabadság Rádió, a Meduza és az MBH-media koronavírussal kapcsolatos tudósításait. Piszkarjov szerint az általa említett tömegtájékoztatási eszközök egyes, a lélegeztetőgépek állítólagos oroszországi hiányáról és az orosz katonák észak-olaszországi segélymisszióról szóló jelentései nem felelnek meg a valóságnak.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy az orosz külügyminisztérium megkapta a külföldön rekedt oroszok támogatására fordítható 500 millió rubelt, amelyből a felnőttek napi 2400, a 14 év alatti gyerekek pedig 1600 rubelnyi segélyt kapnak majd. A hazatérni kívánó oroszokat hazaszállító chartergépeket szombaton 0 órakor állították le, azt, hogy melyeket és mikor fogják újraindítani, a várakozások szerint hétfőn fogják nyilvánosságra hozni

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére