Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Moszkva sajnálja, hogy a tálibok erővel akarják megoldani az afganisztáni helyzetet

888.hu, MTI

2021.08.13. 21:45

Oroszország az afganisztáni konfliktusnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatain alapuló politikai rendezése mellett áll ki, és sajnálattal veszi tudomásul, hogy a tálibok erővel akarják megoldani a helyzetet az országban – jelentette ki pénteken újságíróknak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
„Mi amellett szállunk síkra, hogy az afganisztáni helyzetet az összes politikai erő, etnikum és felekezet bevonásával rendezzék. Azon folyamatok mellett állunk ki, amelyeket az ENSZ BT jóváhagyott, és amelyek, sajnálatos módon, jelenleg lefékeződtek. A (kabuli) kormányküldöttség már másfél-két éve nem igazán érdekelt abban, hogy a tárgyalások folytatódjanak. Ebben a helyzetben, ismét sajnálatos módon, a tálibok úgy döntöttek, hogy katonai úton próbálják megoldani a helyzetet. Egyre több várost és tartományt foglalnak el. Ez mind rossz, helytelen”

– jelentette ki Lavrov.
A tárcavezető közölte: Oroszország kapcsolatban áll az összes politikai erővel – beleértve a legkevésbé jelentőseket -, a kormánnyal és a tálibokkal is. „Látjuk, hogy mennyire nem egyszerű az afgán társadalomnak egyetértésre jutnia” – mondta.
Azzal kapcsolatban, hogy afgán illetékesek a BT sürgős összehívását kérik, Lavrov úgy foglalt állást: a BT összehívásának csakis akkor van értelme, ha a résztvevők előkészített eredményekkel érkeznek, amelyek lehetővé teszik az érdemi tárgyalásokat, és kizárják a „manőverezést”.
Afganisztánban a radikális iszlamista tálib felkelők májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. A múlt péntek óta, egy hét alatt a 34 tartományi székhely felét elfoglalták.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő a héten az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva kijelentette: a tálibok harminc napon belül körülzárhatják, és kilencven napon belül el is foglalhatják a fővárost, Kabult.

Pénteken több nyugati ország is bejelentette, hogy átmenetileg bezárja kabuli nagykövetségét. Washington 3000 katonát küldött az afgán földön lévő amerikai állampolgárok kimenekítésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére