Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most sok minden eldõlhet az USA-ban

888.hu

2016.02.01. 22:32

Hétfõ este sok minden eldõlhet az Egyesült Államokban.

Hétfő este tartják az első kaukuszt, Iowában. Ez most sok mindent eldönt.

Mi az a kaukusz? A kaukusz egy jelöltválasztási forma. A legtöbb államban hagyományosan csak előválasztást tartanak, azonban van néhány állam, ahol ezt a kevésbé bevett formát alkalmazzák. A pártok szimpatizánsai, regisztrált szavazói összegyűlnek egy helyen, és megvitatják, hogy szerintük ki lenne pártjuknak a legalkalmasabb jelölt, majd szavaznak erről.

Szakértők szerint egyébként az iowa-i eredményeknek csak azért van most ennyire fontos szerepe, mert a kampány során ez az első olyan fórum, ahol kiderülhet, hogy valójában az emberek többsége kit támogtna a demokrata és a republikánus jelöltek közül.

A jelöltek

A republikánusoknál két férfi elnökjelölt-aspiránst tartanak a legesélyesebbnek. Donald Trumpot, aki korábban ingatlanokkal kereskedett és Ted Cruzt, texasi szenátort. Mellettük még labdába rúghat Marco Rubio,  Ben Carson és Rand Paul.

A demokratáknál az egyik legnagyobb esélyes Hillary Clinton, kihívója pedig Bernie Sanders.

Az iowa-i kaukusz szabályairól

A kaukuszok helyi idő szerint este hétkor kezdődnek. Az emberek iskolákban, művelődési házakban, vagy más nyilvános helyeken gyűlnek össze, és a pártok támogatóinak két-három órája van arra, hogy meggyőzzék egymást, hogy ki lenne a legjobb elnökjelölt.

Szoros eredmény várható

Legalábbis az egyik legelismertebb amerikai közvélemény-kutató szerint.

Ann Selzer - aki az elmúlt két és fél évtizedben igazából csak hibahatáron belül tévedett - úgy számolta, hogy a republikánusoknál Trump támogatottsága januárban igencsak elszállt: 6 százalékponttal erősödött, míg legnagyobb riválisa, Cruz két százalékpontot visszaesett.

A jelenlegi állás:

  • Donald Trump: 28 százalék
  • Ted Cruz: 23 százalék
  • Marco Rubio: 15 százalék
  • Ben Carson: 10 százalék
  • Rand Paul: 5 százalék

Hogy kinek a szimpatizánsai érvelnek jobban, és kit tudnak maguk mellé állítani, az csak a regisztrált pártszavazókon múlik, de ezek az eredmények még könnyen, akár fél óra alatt is megfordíthatók.

Még ennél is szorosabb a verseny a demokratáknál.

Ann Selzer szerint Hillary Clinton mindössze három százalékkal tartja az első helyét Sanders előtt. De akár ez is elég lehet Clinton győzelméhez, ha támogatóit nem lehet semmilyen érvvel eltántorítani attól, hogy Clintonra szavazzanak.

(FiveThirtyEight, Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére