Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Morawiecki még vitatkozna egy kicsit az Európai Bizottsággal a helyreállítási forrásokért

888.hu/MTI

2022.08.10. 18:00

Lengyelország nem veszíti el a helyreállítási terv eszközeit, ezek folyósítása csak idő kérdése – jelentette ki a lengyel miniszterelnök szerdai sajtóértekezletén.

 

Morawiecki aláhúzta: az uniós pénzeket „egységként” szemléli, elsősorban a strukturális, a kohéziós alapok, valamint a közös agrárpolitika eszközei érdeklik, mert ezek „ötszörösét teszik ki” a lengyel helyreállítási tervnek.

Aláhúzta: Lengyelország „nem fog elveszíteni semmilyen pénzt”, a helyreállítási alap eszközeinek folyósítása is „csak idő kérdése”. Hozzátette: az Európai Unióval együtt „ki kell dolgozni megfelelő mechanizmusokat, ezt remélhetőleg az Európai Bizottság is érti”. Mint fogalmazott, „ami az eszközök lehívásának időpontját illeti, legfeljebb még egy kicsit vitatkozni kell az EU-val”.

Aláhúzta: a helyreállítási tervben foglalt projektek megvalósítását már el is indították, felhasználva a korábban a kormánya által előkészített más pénzügyi, ezen belül hiteleszközöket.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilapnak július végén adott interjúban kijelentette:

 

Varsó még nem teljesítette a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós források kifizetéséhez támasztott feltételeket.

 

A brüsszeli bizottság június elején hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet, ennek eszközeinek kifizetését viszont a tervben foglalt szükséges feltételek – úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez köti. Az első mérföldkövek teljesítését viszont Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi.

A Sieci lengyel konzervatív hetilap hétfőn megjelent számában Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke azt mondta: Brüsszellel tárgyalva, Lengyelország „maximális jóakaratot és kompromisszumkészséget” tanúsított, de mivel az EU a lengyel engedmények ellenére sem hajlandó felszabadítani a helyreállítási terv kifizetését, pártja kénytelen megfontolni az EU-val való kapcsolatának megváltoztatását.

 

„Ha megnyerjük a következő választást, újra kell rendeznünk a kapcsolatainkat az EU-val”, elfogadhatatlan, hogy „az EU nem tartja be a Lengyelország iránti viszonyban az alapszerződéséket, a megállapodásokat” – jelentette ki Kaczynski. Lengyelországban jövő ősszel esedékes a parlamenti választás.

Szerdán Radoslaw Fogiel, a PiS szóvivője a Radio Wnet lengyel konzervatív csatornának elmondta: Lengyelország a viszonosság elvét fogja alkalmazni a Brüsszellel fenntartott kapcsolataiban, és érvényesíteni fogja az uniós tagként szerzett jogait.

 

Amennyiben nem mozgósítják a helyreállítási terv eszközeit, nem látom megalapozottnak, hogy folytassuk a helyreállítási alapra felvett kölcsönök kamatainak megtérítését.”

– tette hozzá a szóvivő, aláhúzva, hogy személyes véleményéről van szó.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Meglepő és cseppet sem mulatságos kijelentést tett a Sunday Times-nak adott interjújában Richard Sharp. A BBC elnöke elismerte, hogy a független és hiteles tájékoztatásáért agyondicsért brit műsorszolgáltató „kemény harcot folytat a liberális elfogultság ellen”, ráadásul túlságosan London-központú.

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

Valamint jelentős élelmiszerromlással kell szembenézniük az élelmiszerláncoknak az áramkimaradás miatt Franciaországban.

Meloni: elfogadhatatlan, hogy az emberkereskedők irányítsák a migrációt

Párizs és Berlin szigorú befogadási politikát folytat, miközben Rómának nyitást diktál a tömeges migráció előtt – jelentette ki Giorgia Meloni, Olaszország jobboldali miniszterelnöke a La Repubblica című olasz napilapnak vasárnap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére