Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Morawiecki: az Európai Bizottság helytelenül értelmezi a hatásköri megosztást

888.hu

2021.12.22. 17:15

Egyre több uniós tagállam észreveszi, hogy a hatásköröket valahogyan el kell határolni egymástól – állapította meg Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aláhúzva: meg kell különböztetni azt, amiről az EU dönthet, attól, ami a lengyel államra tartozik.

Az EB szerdán közölte: kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mivel szerinte „komoly aggályok” merültek fel a lengyel alkotmánybíróság két döntése miatt.

Az Európai Bizottság helytelenül értelmezi az uniós alapszerződés 5-ös cikkelyében foglalt elvet az átruházott hatáskörökről.

– kommentálta a döntést Mateusz Morawiecki, válaszolva a sajtóértekezletén feltett újságírói kérdésre.

Nehezményezte azt is, hogy „tovább mélyül Brüsszel bürokratikus centralizmusa”, és ennek a folyamatnak Morawiecki szerint „valamilyen módon gátat kell vetni”.

Annak kapcsán, hogy az EB szerdán kétségbe vonta a lengyel alkotmánybíróság függetlenségét, a kormányfő hangsúlyozta: „A varsói taláros testület teljesíti a függetlenség és a pártatlanság minden követelményét, és arról gondoskodik, hogy az alaptörvény valóságosan Lengyelország legfőbb törvénye legyen.”

Kiemelte azt is, hogy az érvelés folytonossága áll fenn a lengyel alkotmánybíróság által különféle kormányok idején, konkrétan 2005-ben, 2010-ben, 2011-ben, valamint idén hozott, a lengyel és az uniós jog viszonyáról szóló ítéleteinél.

A lengyel alkotmány és az ország szuverenitása elleni támadásnak nevezte az EB döntését a Szolidáris Lengyelország nevű kisebb kormánykoalíciós pártot képviselő Stanislaw Kaleta igazságügyi miniszterhelyettes.

Olyan művelet van folyamatban, mely során az alkotmánybíróságokat alárendelik az EU-nak

– írta Kaleta a Twitter közösségi honlapján.

A lengyel alkotmánybíróság június 16-án kimondott döntésében

alkotmányellenesnek minősítette az EU Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt.

Október 7-én a varsói testület azt a döntést hozta, hogy bizonyos esetekben nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal az, ahogyan az uniós szervek az alapszerződések egyes rendelkezéseit értelmezik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére