Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Morawiecki: az államadósság a lengyel gazdaságélénkítés fő eszköze lesz

888.hu/MTI

2020.04.15. 17:01

A lengyel kormányfő bejelentése szerint a koronavírus-járvány gazdasági következményei ellen Lengyelországban az államadósság növelésével fognak küzdeni, a liberális felfogástól eltérően éppen ez lesz a gazdaság újraindításának fő mechanizmusa.

Morawiecki sajtóértekezleten ismertette a márciusban bejelentett gazdaságélénkítő csomag egyik elemét, az önkormányzati közutak építésére létrehozott, több mint 3 milliárd zlotyt (232 milliárd forint) kitevő alapot. Téves útnak minősítette a kormányfő az egyes liberális körök által szorgalmazott hozzáállást, amely szerint a koronavírus idején nem szabad növelni az államháztartási hiányt, az állami szociális programokat vissza kell fogni, vagy meg kell szüntetni.

A gazdaság mihamarabbi újraindítása szempontjából a járvány után fontosnak nevezte a leállt vállalatoknak jelenleg nyújtott támogatásokat, a munkahelyek védelmét célzó intézkedéseket. A későbbi gazdasági erősödés fontos elemei szerinte a kormányzati modernizációs programok, köztük a nagyszabású közúti fejlesztések.

Andrzej Adamczyk lengyel fejlesztési miniszter a sajtóértekezleten rámutatott: Lengyelországban, Németországtól vagy Ausztriától eltérően, a járvány idején nem álltak le az építőipari beruházások, az ágazat szereplői betartják a szükséges egészségügyi óvintézkedéseket.

A lengyel GDP mintegy 10 százalékára rúgó gazdaságvédő csomag márciusi bejelentésekor közölték: az idei költségvetés a tervektől eltérően hiánnyal zár majd.

Morawiecki azt is közölte: csütörtökön bemutatják a járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének tervét.

Korábban április 19-re ígérték a korlátozások lazításának megkezdését. Szerda reggel Piotr Müller kormányszóvivő egy rádióinterjúban elmondta: elsőként többek között újból látogathatók lesznek a parkok, az erdők. Később következnek az üzleti és egyéb szolgáltatásokat érintő enyhítések. Az még bizonytalan, hogy a hagyományos iskolai oktatás újraindul-e a tanévzáró előtt – mondta Müller.

A kormányszóvivő szerint a járvány feltehetőleg április folyamán tetőzik Lengyelországban, a fertőzöttek száma azonban májusban sem fog jelentősen csökkenni.

A lengyel egészségügyi tárca szerda délelőtti adatai szerint 7408-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 órában 359 új megbetegedést regisztráltak. A napi növekmény az utóbbi időben enyhén csökkenő tendenciát mutat. Egy nap alatt 17 beteg hunyt el, 70 ember gyógyult fel. A halálesetek száma 268-ra, a felgyógyultaké 668-ra nőtt. Közel 145 ezer ember van házi karanténban. A vírustesztek napi kapacitása 20 ezer.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nem egy ukránt, hanem egy oroszt választottak meg a nemzetközi sakkszervezet élére

Arkagyij Dvorkovics orosz sakkmestert egy személyben hibáztatja az ukrán ellenfele „Oroszország háborús gépezetének felépítéséért”.

Zelenszkij felelősségre fogja vonni mindazokat, akik segítik a megszállókat

Kijev és szövetségesei nem fognak béketárgyalásokba bocsátkozni, ha Moszkva népszavazásokat tart Ukrajna elfoglalt térségeiben az Oroszországhoz való csatlakozásról – jelentette ki vasárnap az ukrán elnök.

Orbán Viktor: „Akik ilyet állítanak, egész egyszerűen idióták”

Orbán Viktor: „Akik ilyet állítanak, egész egyszerűen idióták”

Ha Szentpéteri Nagy Richárd politológus és Bánó András, a harminc évvel ezelőtti rossz emlékű „Egyenleg-ügy” főszereplője valamilyen módon Orbán Viktorról beszélget a nyilvánosság előtt, abban biztosak lehetünk, hogy a magyar miniszterelnök abból jól nem jön ki.

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Azt gondolná az ember, hogy van egy határ, amit már nem lépnek át, de minden alkalommal bizonyítják, hogy nincs ilyen.

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntették a légitársaságot

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntették a légitársaságot

A kormány pedig előre közölte, hogy nem lehet áthárítani az extraprofit-adót az utasokra. A Ryanair a tettéért most drágán megfizet.

Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére