Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit keresett Ukrajnában a CIA főnöke?

888.hu

2022.10.27. 11:10

Nem verték nagy dobra, hogy beugrik egy látogatásra.

 

A CNN két, az utazás részleteit ismerő forrásra hivatkozva azt írja, hogy William J. Burns, a CIA igazgatója e hónap elején Ukrajnába utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és más tisztviselőkkel, mivel a háború a második évébe látszik belemenni.

 

Ottlétében megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy támogatást nyújt Ukrajnának az orosz agresszió elleni küzdelemben, beleértve a hírszerzési információk folyamatos megosztását.”

– mondta egy amerikai tisztviselő a CNN-nek.

A források nem kívántak további részleteket közölni az útról.

 

A CNN kontextust is ad a rövid cikkhez: Burns útjára akkor kerül sor, amikor az USA egyre jobban aggódik amiatt, hogy Oroszország nukleáris fegyverhez nyúlhat. Burns és más amerikai tisztviselők nyilvánosan azt mondták, hogy nem látják bizonyítékát annak, hogy Moszkva aktívan készülne egy ilyen lépésre, de a hírszerzést ismerő tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a kockázat talán a legmagasabb, amióta Oroszország megkezdte az inváziót februárban.

 

Az utazás ténye egyáltalán nem meglepő. Az Egyesült Államok ugyanis nem is tagadja, hogy fontos információkat osztanak meg az ukránokkal.

Az NBC News honlapján néhány hónappal ezelőtt jelent meg egy igen érdekes cikk.

 

Az első pillanattól kezdve elég erősen hajlottunk a stratégiai és akcióképes hírszerzési információk megosztására Ukrajnával.”

– mondta a csatornának egy, az ügyre rálátással bíró amerikai tisztviselő.

 

A névtelen forrás közölte:

Ez mind taktikai, mind stratégiai szinten hatásos volt. Vannak példák, ahol elég egyértelműen elmondható, hogy ez jelentős változást hozott.”

 

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának egyik szóvivője közleményben tudatta:

Rendszeresen részletes, időszerű hírszerzési információkat biztosítunk az ukránoknak a harctéren, hogy segítsük őket országuk védelmében az orosz agresszióval szemben, és ezt tesszük majd a továbbiakban is.”

 

Az NBC News az amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők kérésére visszatart néhány konkrét részletet, mivel az erről szóló beszámolók alapján az oroszok fontos információforrásokat zárhatnak el.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke pedig így fogalmazott:

Nem fogok belemenni egy nyílt meghallgatáson az általunk gyűjtött hírszerzési adatokba, abba hogy hogyan csináltuk, meg minden, de ez a háború vitathatatlanul a legsikeresebb hírszerzési művelet volt a hadtörténelemben. Ez tényleg óriási, és egy nap majd elmesélik ezt a történetet.”

 

 

Mielőtt William J. Burns a CIA igazgatói székében kötött ki, ő volt az Egyesült Államok moszkvai nagykövete még a kétezres évek végén.

Az ő nevéhez köthető a „Nyet means Nyet” (magyarul: a nem nemet jelent) című feljegyzés, amely a Wikileaks szivárogtatóportálon kötött ki. Ebben Burns gyakorlatilag leírja, hogy bár Oroszország elfogadja, hogy Ukrajna a Nyugat felé kacsintgat, de a NATO-csatlakozás egy vörös vonal számukra.

A dokumentumban leírják,

A visszafogott első reakciót követően Ukrajna azon szándékára, hogy NATO-tagsági cselekvési tervre pályázik a bukaresti csúcstalálkozón, Lavrov külügyminiszter és más magas rangú tisztviselők megismételték határozott ellenzésüket, hangsúlyozva, hogy Oroszország a további keleti terjeszkedést potenciális katonai fenyegetésnek tekintené. A NATO-bővítés, különösen Ukrajna felé, továbbra is »érzelmi és neuralgikus« téma Oroszország számára, de stratégiai és politikai megfontolások is közrejátszanak.”

A feljegyzés szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta,

Oroszország „befolyási övezetének” fenntartása a szomszédságában anakronisztikus, de elismerte, hogy a USA-nak és Európának „jogos érdekei” vannak a térségben.

 

Az orosz külügyminiszter azzal érvelt, hogy míg az országok szabadon alakíthatják ki azt, hogy milyen politikai-katonai struktúrákhoz csatlakoznak, szem előtt kell tartaniuk, hogy milyen hatással lesz az a szomszédaikra. Szerinte Oroszország meg van győződve arról, hogy a bővítés nem biztonsági okokból történt, hanem egy a hidegháború öröksége.

 

Ukrajna és Grúzia NATO-csatlakozási törekvései nem csak egy érzékeny pont Oroszországban, hanem komoly aggodalmakat keltenek a régió stabilitására gyakorolt következményekkel kapcsolatban. Oroszország nem csak azt érzékeli, hogy bekerítik, és a régióban aláássák a befolyását, hanem tart a kiszámíthatatlan és ellenőrizetlen következményektől, amelyek komolyan befolyásolnák az orosz biztonsági érdekeket.”

– olvasható a dokumentumban.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Karácsonynak vállalnia kell a felelősséget a dollárbaloldal külföldi kampánytámogatása miatt

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott videónyilatkozatában legalábbis erre szólította fel a főpolgármestert.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást

Petr Pavel kapta a voksok 58,3 százalékát, míg Andrej Babiš 41,68 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, míg Babiš egymillióval kevesebbet.

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Az Origo szerint fordulat állhat be a nyomozásban azzal, hogy görög sajtóértesülések alapján Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő 10 újabb korrupt politikus megnevezésére készül.

Orbán Viktor: Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban

Orbán Viktor: Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban

A baloldal megmondta, hogyha mandátumot kap, akkor együtt úszik a nemzetközi közösséggel. Azt fogja tenni, amit a többiek, durvábban fogalmazva: azt fogja tenni, amit mondanak nekik. Mi pedig azt mondtuk, hogy van magyar nemzeti érdek. Így 2022-ben az emberek valójában háború és béke között választottak. És a békét választották – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi újévi fogadásán szombaton.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére