Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit csinál az Iszlám Állam, ha vesztésre áll? Terjeszkedik!

888.hu

2016.08.16. 21:28

Délkelet-Ázsia lehet az Iszlám Állam új székhelye, mivel a terrorista szervezet az amerikai és az orosz beavatkozás nyomán visszaszorulóban van a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Európának azonban így sem lesz nyugta a terroristáktól.

Az ISIS inspirálta szervezetek egyre elterjedtebbek lesznek a régióban, mert Délkelet-Ázsiában sok a potenciális dzsihadista. Kisebb szélsőséges iszlamista mozgalmak eddig is voltak Indonéziában és a Fülöp-szigeteken.Thaiföld déli részén jelenleg forrong a muszlim kisebbség. Malajziában komoly támogatottságot élvez az a javaslat, hogy az állami jogrendszer helyébe a muszlim saría törvénykezés lépjen. Nagyszámú ISIS harcos tért vissza nemrégiben a térségbe Irakból és Szíriából. Mindez baljós előjele lehet az elkövetkező eseményeknek.

Az Iszlám Állam abban reménykedik, hogy ha létrehoz egy távol-keleti bázist, az katalizálhatja az eseményeket és létrejöhet egy regionális dzsihadista mozgalom. A terrorszervezet befolyása egyre növekszik a régióban 2014 közepe óta. Az elemzők egyetértenek abban, hogy az ISIS komoly fenyegetést jelent itt, mert egyre több követőre talál.

Délkelet-Ázsiában hatalmas muszlim országok találhatóak, így előrelátható volt, hogy az ISIS itt is próbálkozni fog."

– mondta Vikram Rajakumar, egy szingapúri elemző.

Ázsia ezen része tehát termékeny talaja lehet az Iszlám Állam eszméinek. Egészen a közelmúltig a szélsőséges csoportok tevékenysége inkább lokális volt, azonban egyre több csoport kerül kapcsolatba egymással. Ezt a folyamatot Iszlám Állam globális tevékenysége inspirálja.

A Katibah Nusantra (KN) nevű szervezetet három indonéz származású militáns vezeti Szíriába. A csoport 200 tagot számlál és a szíriai Rakka (az ISIS "fővárosa") védelmében segédkeznek. A csoport aktívan terjeszti az ISIS propagandáját, valamint merényleteket és hálózatokat szerveznek hazájukban – az internet segítségével. Ez a csoport lehet az egyik legfontosabb, amely a jövőben elterjesztheti az ISIS nézeteit a régióban.

Az délkelet-ázsiai terrorcsoportok sokat tanultak az Iszlám Államtól. Egyes csoportok annyira tisztelik őket, hogy nemcsak a módszereiket veszik át, hanem fel is esküdnek rájuk. Az Iszlám Állam egyik legnagyobb erőssége, hogy képes a  modern tömegkommunikáció vívmányait a saját céljaira felhasználni, méghozzá igen nagy hatásfokkal. Általában erőteljesen jelen vannak a közösségi médiában – főleg a Facebookon és a Twitteren. Olyan alkalmazásokkal kommunikálnak egymással, amellyel titkosíthatóvá válnak az üzenetek, például a WhatsApp vagy a Telegram. Ezen programok segítségével terveznek meg merényleteket, gyűjtenek pénzt és szerveznek be új embereket. Ezeket a módszereket a délkelet-ázsiai szervezetek is ellesték. Az ISIS eddig több százezer dollárt küldött a térségbe.

Az Iszlám Állam azért is népszerű, mert nem akarja átvenni az irányítást azok felett a szervezetek felett, amelyek hűséget esküdtek neki – annak idején ez okozta az al-Kaida bukását a térségben. A helyi szervezeteknek azért is megéri csatlakozni, hűséget esküdni, mert így a harcosaik hadi kiképzésben részesülhetnek, finanszírozzák tevékenységeiket, valamint harci tapasztalatokat is szerezhetnek.

Az Iszlám Állam térségbeli támadásai eddig nem voltak olyan méretűek és nem jártak annyi áldozattal mint a legnagyobb európai merényletek, ám mindez hamarosan megváltozhat. Az ISIS videóit alatt egyre többször látni indonéz feliratot, valamint egy márciusi felvételen indonéz gyerekeket mutattak be, akik AK-47-esekkel gyakorolták az éleslövészetet. A nagy merényletek valószínűségét növeli, hogy a helyi, apróbb terrorcsoportok között egyre élesedik a verseny a támogatásokért és az elsőbbségért. Ehhez pedig el kell nyerni az ISIS kegyeit.

A világ legnagyobb lakosságszámú muszlim országa Indonézia. A közelmúltban több támadás is történt az országban, amelyek közül a legtöbbet a Jemaah Islamiyah követte el. Ez a szervezet korábban az al-Kaida kötelékébe tartozott, azonban később a vezetőjük, Abu Bakar Bashir az ISIS-nek fogadott hűséget.

A térségben meghúzódó etnikai és vallási konfliktusok tovább erősíthetik a szélsőségeseket – hiszen egy ilyen helyzet megkönnyíti a toborzást.

A döntően katolikusok lakta Fülöp-szigetek egy kisszámú, marginalizált muszlim kisebbséggel rendelkezik, amely ijesztő mértékben radikalizálódik. Az elmúlt két évben a szigeteken található terrorcsoportok száma a többszörösére nőtt. A legveszélyesebb terrorcsoport az Abu Sayyaf Csoport (ASG), amely mintegy 500 harcossal rendelkezik. A csoport két évtizede végzi tevékenységét, amely magában foglal robbantásokat, emberrablásokat és gyilkosságokat. A szervezet nemrég hűséget esküdött az Iszlám Államnak.

Malajziában nem áll túl jól a terror elleni háború: júniusban történt az első, ISIS-hez kapcsolódó támadás, amelyet az egykor Szíriában harcoló dzsihadisták követtek el – egy éjszakai klubot támadtak meg. 2015-ben mintegy 150 terrorista sejtet és körülbelül 50 000 ISIS szimpatizánst tartottak nyilván az országban.

Thaiföldön az 1,8 milliós muszlim kisebbség már 12 éve küzd a függetlenség kivívásáért. A harcokban eddig 6500-an vesztették életüket. A függetlenségpártiak eddig nem esküdtek hűséget az ISIS-nek, azonban mindez megváltozhat, mivel a kormány és a felkelők közötti tárgyalások zsákutcában jutottak. Egy, a terrorszervezettel kötött megállapodás belebegtetése komoly érv lehet a felkelők kezében a tárgyalások folytatásának kikényszerítése mellett.

Minél több területet veszít az Iszlám Állam Szíriában, Irakban és Észak-Afrikában, annál több harcost enged hazamenni, ami miatt a terrorveszély egyre több helyen nőhet meg.

Az eddig említetteken kívül Banglades is nagyon fontos célpontja lehet az ISIS-nek. Az országban van egy kisebb dzsihadista mozgalom, amely világias kormány ellen jött létre. Stratégiai szempontból az ország közel fekszik Indiához és Mianmarhoz, valamint relatíve közel Kínához. Ezek az országok régóta az Iszlám Állam célkeresztjében vannak. Az ezekben az országokban elkövetett támadások nagyban hozzájárulhatnak a terrorszervezet ismertségéhez a régióban.

Mindez azt jelenti, hogy ha az Iszlám Állam el is bukik, az Európával szomszédos területeken nem fog eltűnni és a terrortámadások sem fognak megszűnni– habár azok száma valamilyen mértékben csökkenhet. A legfontosabb változás az lehet, hogy a terrorszervezet a délkelet-ázsiai országokból fogja finanszírozni tevékenységét és ezzel együtt minden bizonnyal megnő az ott elkövetett merényletek száma.

Nem fog minden iszlamista a harcmezőn meghalni."

– mondta James Comey az FBI igazgatója, utalva a terrorszervezet jelenlegi visszahúzódására Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

(Politico)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Szijjártó: naponta 11 keresztényt ölnek meg a hite miatt

Szijjártó: naponta 11 keresztényt ölnek meg a hite miatt

A külgazdasági és külügyminiszter erről Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián beszélt helyi idő szerint csütörtökön.

Fölényes győzelemmel zárta a csoportkört a férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi pólócsapatunk fölényes, 23-5-ös győzelmet aratott a dél-afrikai csapat felett a dél-koreai Kvangdzsuban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportküzdelmeinek pénteki zárófordulójában.

Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Mullah Krekar 1991-ben utazott Norvégiába menedékkérőként, azonban megunta a jólétet és inkább az iszlám radikális szárnya felé vette az irányt.

Szoros meccsen jutott tovább a Honvéd az Európa-ligában

A Budapest Honvéd együttese 3–1-es hazai siker után várhatta a vilniusi visszavágót.

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

A magyar haderőfejlesztés kapcsán nem háborúra készülünk, hanem arra, hogy képesek legyünk megvédeni a békét; szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az elsődleges – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Zalaegerszegen.

A V4-ek elutasították az Soros-hajók által szállított migránsok elosztását

A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös nyilatkozatban mondják ki: a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását – közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

A Sea-Watch 3 kapitánya azt követeli az összes európai országtól, hogy fogadják be a civilszervezetek által tengeren kimentett migránsokat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére