Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mississippiben is a republikánus jelölt nyert

Horváth Tamás

2018.11.28. 08:05

Lezárultak az amerikai félidõs választások.

JACKSON, 08:05

Jobboldali sikerrel zárultak az amerikai félidős választások.

A Mississippi államban tartott szenátorválasztást Cindy Hyde-Smith republikánus jelölt nyerte meg kedden, és ezzel lezárultak a félidős választások az Egyesült Államokban – közölte az MTI.

 

Az 59 éves női politikus a voksok 56, demokrata párti vetélytársa, a Clinton-kormányzat egykori agrárminisztere, az afroamerikai Mike Espy 44 százalékát szerezte meg. Ezzel a szövetségi törvényhozás felsőházában a republikánusoknak 53:47 arányú többségük lesz, vagyis miközben a képviselőházi többséget elvesztették,

a szenátusban növelni tudták előnyüket.

A november 6-ai mississippi félidős választáson négy jelölt indult, és egyikük sem érte el az 50 százalékos támogatottságot, így most a két legjobb eredményt elérő politikus közül lehetett választani.

A délkeleti állam először választott nőt a szövetségi törvényhozásba, de Cindy Hyde-Smith tulajdonképpen visszatér oda, hiszen idén tavasszal Phil Bryant kormányzó őt nevezte ki az egészségi állapota miatt visszavonuló Thad Cochran szenátor helyére.

A republikánus jelölt több kampányhibát is túlélt, beleértve azt a rövid videót, amelyen azt mondja egy farmernak, hogy ha meghívná őt egy nyilvános akasztásra, akkor az első sorban foglalna helyet.

A megjegyzést a demokraták megpróbálták Hyde-Smith ellen fordítani, szerintük a politikus szavai sokakban a Mississippiben egykor gyakori lincselések emlékeit idézték fel, őt magát pedig rasszizmussal vádolták meg.

A Jackson Free Press című helyi lap ezután megírta, hogy Hyde-Smith olyan magániskolába járt, amelyben a diákok szülei körében nem volt elfogadott a fekete amerikaiak integrációjának szükségessége.

A hét végén a CNN hírtelevízió pedig azért sivalkodott, mert Hyde-Smith egy alkalommal dicsérni merte az amerikai polgárháború egyik konföderációs katonáját.

Hatalmas ellenszél ide vagy oda, Cindy Hyde-Smith végül nagyszerű győzelmet aratott, az eredmények tudatában kijelentette, hogy

a választási győzelem valójában a konzervatív értékek – a hit és a család – megbecsülésének szól.

Donald Trump elnök, aki hétfőn személyesen kampányolt a déli államban a republikánus jelölt mellett, kedd este Twitter-bejegyzésben gratulált a győzelemhez.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére