Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindenki nyugodjon meg, egyáltalán nem biztos, hogy Biden elnök lesz

Filipp Dávid

2020.11.09. 20:00

Jönnek az újraszámolások és perek. Joe Biden még simán elbukhatja ezt a választást.

Magyar idő szerint szombat délután a nagy amerikai sajtóorgánumok szinte egyszerre jelentették be, hogy Joe Biden megnyerte Pennsylvaniát, ezzel átlépte a 270 elektori szavazatszámot, és ő lesz az Egyesült Államok 46. elnöke.

A bejelentés mindössze néhány perccel azelőtt érkezett, hogy Rudy Guiliani, Donald Trump ügyvédje, New York korábbi polgármestere kiállt Philadelphiában az újságírók elé, és közölte, hogy hétfőn – vagyis ma – elindítják Pennsylvaniában a pereket, ugyanis rengeteg kérdés és gyanús esemény merült fel az államban a levélszavazatok körül.

A helyzet az, hogy nem a sajtó dönti el, ki lesz az elnök.

Csak az elektori kollégium és a különböző állami törvényhozó testületek nyilváníthatnak egy jelöltet győztessé. Éppen ezért ami most zajlik, az nem más, mint pszichológiai hadviselés.

Jelen esetben az történt, hogy bármi van, Bident el kellett juttatni a 270-es határhoz, hogy ezzel is nyomás alá tudják helyezni Trumpot, hogy elérjék, ismerje el a vereséget.

Ezért furcsa, hogy az állítólag jobboldali és konzervatív Fox News Arizonát már a választás éjszakáján odaadta Bidennek, és ezt a döntést nem vonta vissza, pedig még mindig megy a számolás. A CNN ezt a mai napig nem tette meg.

Az sem világos, hogy Alaszkát miért nem adják oda Trumpnak, illetve az Észak-Karolina körüli tökölés sem érthető, ezekben az államokban ugyanis szinte biztos, hogy nyerni fog a hivatalban lévő elnök.

A késlekedés egyetlen magyarázata az, hogy ameddig csak lehet, fenn akarják tartani azt az illúziót, hogy Biden ezt behúzta.

Trumpból pedig hülyét akarnak csinálni, amiért folyamatosan csalást emleget. Ebben részt vesznek a techóriások is, amelyek nem is tagadják, hogy cenzúrázzák az elnököt.

Miközben az amerikai és a hazai baloldal ujjong, azért akadnak olyan hangok, amelyek józanságra utalnak.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök például kijelentette, nem gratulál Bidennek addig, amíg a Trump elnök által említett per nem zajlik le, és nem lesz megkérdőjelezhetetlen győztes. Janez Jansa szlovén miniszterelnök is rámutatott, hogy csak a mainstream média jelentett győztest, és nem a hivatalos szervek.

Sidney Powell, a Trump-kampány közelében dolgozó ügyvéd szerint összehangolt törekvéseket láthattunk annak érdekében, hogy elcsalják a választást. Mint mondta, Bidenék mindent bevetettek, a halott szavazóktól kezdve a hamis szavazólapok gyártásáig.

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ez a választás a bíróságokon fog eldőlni.

Kicsit hasonló a helyzet a 2000-es elnökválasztáshoz, amikor a republikánus George W. Bush mérkőzött meg a demokrata alelnök Al Gore-ral.

Abban az évben is nagyon szorosnak bizonyult a választás, hamar kiderült, hogy az lesz Bill Clinton utódja, aki meg tudja nyerni Floridát.

A média ebben az esetben is előre ivott a medve bőrére, exit pollok és felmérések alapján a választás estéjén Al Gore-t nyilvánította Florida győztesének. A bejelentést azonban nagyon hamar vissza is vonták (nem úgy, mint idén Arizona esetében a Fox).

Győztest azonban később sem tudtak hirdetni, ugyanis a két jelölt rendkívül közel állt egymáshoz, Bush nagyjából 2 ezer szavazattal vezetett. A floridai törvények szerint ilyen esetekben automatikuson újraszámolnak.

Itt jön be a képbe a választási pszichológia, ugyanis

Gore felhívta telefonon Busht is, és gratulált a győzelméhez. Később visszavonta a vereség elismerését.

Amerikai szakértők szerint ha Gore nem ismeri el a vereséget, másképp is alakulhattak volna az események. Trump biztos nem fogja feladni.

A gépi újraszámlálás 900-ra csökkentette Bush előnyét, így Gore kézi újraszámlálást kért 4 megyében. Ezt november 26-ig le kellett bonyolítani, azonban csak két megye tudta tartani a határidőt, Bush előnye ráadásul 500-ra csökkent.

A floridai legfelsőbb bíróság ekkor jóváhagyta a demokrata párti jelölt kérelmét, ami 70 ezer „megkérdőjelezhető” szavazólap újraszámlálását követelte. Ebben az évben Floridában a szavazólapokat ki kellett lyukasztani, azonban a jelek szerint ez sok embernek nehézséget jelentett, csak Palm Beach megyében 19 ezer szavazatot érvénytelenítettek, mert a lap nem volt rendesen kilyukasztva, vagy több jelölt nevénél is ki volt.

Ekkor az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megállította az újraszámlálást. Szerintük nem lehet csak bizonyos szavazólapokat újraszámolni, mert ez alkotmányellenes. A többféle szavazási módszer miatt lényegében lehetett volt ugyanazon kritériumok szerint számolni a voksokat. Az ügy visszakerült a floridai legfelsőbb bírósághoz, amely nem tudott mást tenni, mint lezárni az ügyet,

így lett George W. Bush elnök.

Kíváncsiak várjuk tehát, hogy Trump esetében mondjuk a halottak szavazataival kapcsolatosan milyen ítéletet hoznak az amerikai bíróságok...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére