Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden idõk legnagyobb börtönsztrájkja zajlik az USA-ban

Sümeghi Lóránt

2016.09.21. 17:28

Amíg a fõsodratú, amerikai média az elnökválasztással van elfoglalva, addig történelmi jelentõségû börtönsztrájk zajlik az országban, csaknem 24 ezer rab közremûködésével.

A zendülés kéttucatnyi államot, negyven büntetés végrehajtással foglalkozó intézményt és csaknem 24 ezer rabot érint. Ennek ellenére vajmi keveset hallanak az Egyesült Államok lakosai a börtönsztrájkról, amely az ország történetében a valaha volt legnagyobb ilyen eseménynek számít. Ráadásul több intézményben olyan súlyos rendbontásba torkollott a tiltakozás, hogy esetenként naphosszakig tartó patthelyzet alakult ki a biztonságiak és az elítéltek között.

Helyi értesülések szerint már szeptember 9-én kitört a sztrájk, azonban az elmúlt napokig nem kapott megfelelő médiavisszhangot. Egyes találgatások szerint szándékosan próbálja az Obama-adminisztráció a zendülés méretét ködösíteni.

De mi ellen tiltakoznak?

A rabok elsősorban azt nehezményezik, hogy nemcsak a lakhatási körülményeik szegényesek, hanem éhbérért foglalkoztatják őket azokban a korrekciós intézetekben, ahol engedélyezett vagy előírt a munkavégzés. Továbbá szóvá tették többen is, hogy a magánzárkába kerülés feltételei is reformra szorulnak, beleértve a biztonságiak agresszív fellépését velük szemben.

A sztrájk eleinte csupán az ételtől és a mozgástól való tartózkodást jelentette, azonban minél többen csatlakoztak a megmozduláshoz annál komolyabbá vált a zendülés. Többen megszakították a gyógyszeres kezeléseiket és nem voltak hajlandóak semmilyen egészségügyi szűrésen, vagy vizsgálaton részt venni. Emellett egyes börtönökben rendszeressé váltak az öngyilkosságok is.

A részletek alapján már a közép-kaliforniai nők számára fenntartott börtönben is jelentős zendülések történtek, amely azt jelenti, hogy az első, kizárólag nőkkel foglalkozó intézet is csatlakozott az országszintű sztrájkhoz.

A rabok jogaival foglalkozó szakszervezetek szerint elsősorban a McDonald's, a Starbucks, a Verizon telefontársaság, a Victoria Secret, és a United Airlines zsákmányolja ki leginkább a munkába fogott rabokat, természetesen saját zsebre. Egyes jelentések szerint amelyik rab Floridában megtagadta a filléres munkát, azt paprikaspray-vel és gumilövedékes puskával fenyegették meg.

(RT)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

A baloldal és annak vezére nem bír leállni a választás tisztaságát és az alkotmányosságunkat megkérdőjelező hazudozással. Kövér László volt kénytelen helyre tenni Gyurcsány Ferencet, aki törvénytelennek minősítette az új, ötödik Orbán-kormányt az Országgyűlésben. A DK elnöke szerint a választás nem a népakaratot fejezte ki, mert az nem volt szabad és tisztességes. Amit ezután a házelnöktől és Dömötör Csabától kapott, azt nem teszi zsebre. Bár a fideszes reakciókra frappáns választ nem tudott adni, a Facebook oldalán azért megmutatta, mennyire kemény fából faragták.

Orbán Viktor: kiállunk Magyarország energiabiztonsága mellett

Videókonferencia keretében tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Alkalmas-e az Európai Bizottság új javaslata arra, hogy az EU valóban függetlenedjen az orosz energiától?

A héten az Európai Bizottság új, az orosz energiától való függetlenedést célzó javaslattal állt elő. A tervezet erőteljesen építene a cseppfolyósított-földgázra és a megújuló energiára, de helyet kapott abban néhány, igencsak egzotikus elképzelés is, így például az, hogy minden céges autó legyen kötelezően nulla kibocsátású. Nagy kérdés, hogy a javaslat a realitások talaján áll-e és meg tudja-e oldani az energetikai gondjainkat vagy csupán egy újabb vágyálom-összesség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére