Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden, amit az olasz válságról tudni kell

Bokor Gábor

2018.05.28. 14:14

Hiába nyertek elsöprõ többséggel a bevándorlást elutasító pártok Olaszországban, Sergio Mattarella államfõ a saját kezébe vette az irányítást és egy olyan, szakértõinek beállított kormányt akar az ország élére, mely minden olyan kérdésben engedelmeskedik, amit a választók elutasítottak.

Hiába nyertek elsöprő többséggel a bevándorlást elutasító pártok Olaszországban, Sergio Mattarella államfő a saját kezébe vette az irányítást és egy olyan, szakértőinek beállított kormányt akar az ország élére, mely minden olyan kérdésben engedelmeskedik, amit a választók elutasítottak.

Már az olasz választásokat követően számítani lehetett arra, hogy az országban belpolitikai káosz várható, azonban ami vasárnap történt, arra nem sokan számítottak. Hiába döntött úgy március 4-én az olaszok legnagyobb része, hogy egy olyan kormányt akar az ország élén látni, amely elutasítja a bevándorlást és szembemegy Brüsszel néha teljesen világtalan gondolataival, nem jártak sikerrel.

Sergio Mattarella államfő ugyanis szembeköpte a demokráciát és a választói akaratot.

Az olasz elnök vasárnap jelentette be, hogy nincs megelégedve Paolo Savona gazdaságiminiszter-jelölttel és megakadályozza az ő jelölését. Erre Giuseppe Conte a választásokon győztes Öt Csillag Mozgalom és a Liga miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy visszalép és nem akar kormányfő lenni.

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász, Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni. Az olasz lapok szerint továbbra sem tudja senki, ki az a Paolo Savona, de máris hőssé vált az olaszok szemében. 

Mattarella válaszul bejelentette, hogy majd akkor a kezébe veszi az irányítást és kinevezi ő a leendő kormány tagjait. A nyíltan baloldali nézeteit ismerve sok jóban nem reménykedhetnek az olaszok, pont az ellenkezője lett, mint amit választottak.

Sergio Mattarella hivatalos indoklásában azt mondta, amiatt nem akarja Savonát a gazdasági tárca élére, mert a politikus személye megriasztotta mindazokat a befektetőket és betéteseket, akik hitelezik az államot és a vállalati szférát.

A piacokon beállt negatív hangulat miatti veszteségek villámsebességgel égetik el a vállalatok és a befektetők forrásait és megtakarításait" 

– indokolta a döntését Matarella.

Az államfő kijelentése nem várt méretű botrányt okozott, Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom képviselője azt írta a Facebook-oldalán, hogy

Mi értelme a választásnak, ha végül a hitelminősítők döntenek?"

Matteo Salvini, a Liga első embere azt mondta, amennyiben sorozatosak lesznek az elnöki vétók, jöhet az előrehozott választás.

Az olaszok senkinek sem a szolgái, sem a németeknek, sem a franciáknak, sem az államkötvények hozamának, sem a pénzügyi világnak, visszamegyünk szavazni"

– mondta Matteo Salvini.

Az Öt Csillag Mozgalom felvetette, hogy a kormányalakítást folyamatosan gáncsoló Sergio Mattarellát kellene eltávolítani a pozíciójából.

Az M5S szerint az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben akarják felelősségre vonni és megvonni tisztségétől. Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán bejelentette, támogatja a Sergio Mattarellával szembeni kezdeményezést.

A legfrissebb kutatások rámutattak, hogy továbbra is a Liga és az Öt Csillag a két legnépszerűbb párt, melyek a március eleji választások óta tovább tudták növelni a népszerűségüket.

Az olasz lapok nem valami bizakodóak

A jobboldali Il Fatto Quotidiano hétfői vezércikkében azt írta, hogy az államfő szemétbe dobta az olasz választók több mint kétharmadának akaratát. 

»Sergio király« a döntésével ismételten a pénzügyi piacokat helyezte a nemzeti szuverenitás fölé"

– írta a lap hétfői vezércikkében.

Marco Antonelli, az affaritaliani.it politikai hírportál főszerkesztője szerint soha nem látott helyzet állt elő Olaszországban, ennél csak azt nehezebb megmondani, mi fog történni.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormányszerződése most hirtelen a pártok választási programjává lépett elő. A soha meg nem született M5S-Liga-kormány miatti politikai káosz győztese Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki a felmérések szerint a következő választások egyeduralkodója lehet, miközben a M5S akár még félre is állíthatja Luigi di Maiót"

– mondta az újságíró.

A La Stampa szerint Salvini nevet, Di Maio pedig sír: az M5S vezetője mindent a kormányra tett fel és most a mozgalom haragjával szembesül, a Liga vezetője viszont azt folytatja, amit eddig is tett, örökös választási kampánnyal növeli pártja támogatottságát. 

Az IMF volt vezetője az új miniszterelnök, az olaszok nem őt akarták

Hétfőn tárgyalt Rómában Sergio Mattarella és Carlo Cottarelli. Az új miniszterelnök-jelöltet az elnök nevezte ki, kikerülve a választásokon győztes Öt Csillag Mozgalmat és a Ligát. A politikus korábban az IMF-ben dolgozott vezető beosztásban.

Az szinte borítékolható, hogy Cottarelli nem kap bizalmat a parlamentben.

Ezt ő maga is elismerte és közölte, ha kormányát leszavazza a törvényhozás, akkor augusztus után ismét általános választást tartanak Olaszországban. Amennyiben mégis bizalmat kap, akkor az év végéig marad a kormánya és a jövő év elején tartanak választásokat Olaszországban.

Ha Matteo Salvini továbbra is olyan ütemben tudja növelni népszerűségét, mint azt az utóbbi hónapokban lehetett látni, akkor nem kizárt, hogy népszerűbb lesz, mint az Öt Csillag Mozgalom, így egy sokkal stabilabb és erősebb vezetése lehet majd Olaszországnak, ami elutasítja az illegális bevándorlást, pont azt, amit az olaszok annyira akarnak, csak a jelenlegi vezetés nem.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szijjártó: a magyar-ukrán kapcsolatok javulásában vagyunk érdekeltek

Abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatai a jövőben jelentősen javuljanak, és olyan együttműködés jöjjön létre, amely jó Ukrajnának, jó Magyarországnak és jó a kárpátaljai magyarságnak – jelentette ki Szijjártó Péter.

Kordonok közé szorítva

Kordonok közé szorítva

Az idén megint volt Pride, vagyis „a meleg büszkeség napja”, sőt egy egész pride-hónap, ami a köztereinket minden eddiginél jobban elfoglalta, és naponta tolta arcunkba a homoszexuális propagandát és jelképeket. És miközben július 6-án a felvonulók szabadon parádéztak, az ezzel szemben ellenvéleményt kifejezni kívánókat kordonok közé zárták. Mi pedig csak nézünk ki a fejünkből, és nem értjük: hogyan jutottunk idáig?

Beindította Soros a riadóláncot: 200 álcivil szervezet támadja a Fidesz jelöltjét

Beindította Soros a riadóláncot: 200 álcivil szervezet támadja a Fidesz jelöltjét

Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.

Von der Leyen: többet kell tenni az illegális bevándorlás ellen

Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa.

Ma eldől, hogy von der Leyen kerül-e Juncker helyére

Ma eldől, hogy von der Leyen kerül-e Juncker helyére

A mai nap végre pont kerülhet az uniós tisztújítás egyik legfontosabb kérdésére, hiszen ma szavaz az EP az Európai Bizottság elnökjelöltjéről. A V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyen jó eséllyel néz a szavazás elébe.

Kiélezett meccsen győzött a női vízilabda-válogatott

Második mérkőzését is megnyerte a magyar női vízilabda-válogatott a Kvangdzsuban zajló világbajnokság csoportküzdelmei során: Bíró Attila együttese kedden Kanadát győzte le 15-14-re. Csütörtökön az olimpiai bronzérmes oroszokkal csapunk össze a csoportelsőségért.

Amerikai pénzügyminiszter: a Facebook kriptovalutája pénzmosásra és terrorizmus támogatására is alkalmas lehet

Amerikai pénzügyminiszter: a Facebook kriptovalutája pénzmosásra és terrorizmus támogatására is alkalmas lehet

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter aggodalmait fejezte ki a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére