Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Milyen élet vár a büntetőtelepre áthelyezett amerikai kosarasra Oroszországban?

888.hu

2022.11.18. 12:00

Büntetőtelepre szállíthatták az Oroszország által marihuána birtoklásért kilenc év börtönbüntetésre ítélt Brittney Griner amerikai kosárlabdázót ügyvédeinek közlése szerint.

 

A drogbirtoklás miatt februárban letartóztatott, majd augusztusban elítélt Griner fellebbezését októberben elutasította az orosz törvényszék, és kilenc év börtönre ítélték.

A 32 éves sportolónőt pénteken szállították el a Moszkva melletti börtönből, új őrizeti helyéről nincsenek hírek – közölték a nő ügyvédjei.

 

Nincs információnk arról, hogy jelenleg pontosan hol van, és hogy hova szállítják. A hivatalos eljárás szerint értesíteni kell az amerikai nagykövetséget és az orosz ügyvédeket a célállomásra való megérkezéskor, az értesítés két hetet is igénybe vehet.”

– tették hozzá.

(Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

A Fehér Ház szerdán megerősítette, hogy az Egyesült Államok kezdeményezte Griner és egy szintén Oroszországban raboskodó, korábban katonaként szolgáló amerikai állampolgár, Paul Whelan elengedését, azonban az orosz fél nem hajlandó tárgyalni róluk.

 

Mi vár Brittney Grinerre?

A New York Post című lap megszólaltatott több olyan embert is, akik megjárták az orosz börtönöket.

Trevor Reed volt amerikai tengerészgyalogos közel 1000 napot töltött fogva Oroszországban, áprilisban szabadon engedték Konsztantyin Jarosenko orosz pilótáért cserébe, aki 20 éves börtönbüntetését tölti, mert összeesküvést szőtt több mint 100 millió dollár értékű kokain New Yorkba csempészéséért.

Reedet 2019 augusztusában két moszkvai rendőr megtámadásával vádolták, 11 hónapot töltött egy előzetes letartóztatási központban, amíg egy orosz bíróság 2020-ban kilencéves büntetést ki nem szabott rá. Később az oroszországi Mordvinföld egyik büntetőtelepére szállították, ahol kilenc gyötrelmes hónapot élt túl, amíg idén meg nem történt a fogolycsere.

 

Meg kell érteniük, hogy a mordvinföldi munkatáborok Sztálin előtti időkből maradt börtönök, szó szerint gulágnak nevezték őket. Bár van egy szövetségi hatóság a börtönökre, minden igazgatónak széles mozgástere van arra, hogy azt tegyen, amit akar, amíg ez fel nem dühít valakit, vagy rossz sajtóvisszhanghoz nem vezet.”

– mondta Trevor édesapja.

(Photo by Jim WATSON / AFP)

 

Az idősebb Reed elmondta, hogy fia gyakran mesélt a büntetőtelepen belüli komor, középkori hangulatról, ahol téglából és fémlemezből épült, durva barakkokban élt. Rendszeresen összekuporodott a melegvíz-csövek mellett, vagy extra ruhákat öltött magára a kietlen mordvin síkságon töltött hideg éjszakákon.

 

Bizonyos mértékig már csak az étel miatt is éhezel, amit adnak neked. Körülbelül másfél hónapig nem mutattunk nyilvános fotókat a fiamról, mert úgy nézett ki, mint egy koncentrációs tábor áldozata. A gyér étel elsősorban krumplilevesből vagy valamilyen halból állt, amely jellemzően ropogós csontokkal volt tele. Ez annyira büdös volt, hogy még a barakk kóbor macskái sem ették meg.”

– fogalmazott Joey Reed.

(Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)

 

Trevor Reed haza tudott jutni Oroszországból, azonban sokan nem voltak ilyen szerencsések. Sokan például rendszeres kínzásnak vannak kitéve, ami néha halálba vagy öngyilkosságba torkollik.

„A börtönökben, büntetőtelepeken és más fogvatartási létesítményekben gyakori a túlzsúfoltság, az őrök és a rabok által elkövetett visszaélések, az egészségügyi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés, az élelmiszerhiány és a nem megfelelő higiéniai körülmények.” – állapította meg a 2021-es elemzés.

(Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére