Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mikor tanulja meg Európa megvédeni magát?

888.hu

2022.09.27. 14:00

Harminc évvel a balkáni háborúk borzalmai után világos, hogy Nyugat-Európa képtelen kezelni az európai földön zajló konfliktusokat, ezt Oroszország ukrajnai inváziója is alátámasztja.

 

Amikor Jugoszlávia 1991-ben szétesett, Jacques Poos luxemburgi külügyminiszterre hárult a szerencsétlenül optimista megjegyzés: „Ez Európa órája, nem pedig az amerikaiaké”.

 

Évek óta téma, hogy Európa miért nem tud katonai erőként helytállni

 

Amikor Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette: „Amerika az első”, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel volt német kancellár is felhívta arra a figyelmet, hogy az EU nem számíthat többé az Egyesült Államokra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai támadásával szembesülve, Franciaország és Németország hét hónapon át Washingtonra, és kisebb mértékben Nagy-Britanniára támaszkodott – már ami a hadsereget illeti.

A Kieli Világgazdasági Intézet szerint az Egyesült Államok 25 milliárd euró katonai támogatást ígért Ukrajnának, Nagy-Britannia pedig 4 milliárd eurót. Ezzel szemben Németország 1,2 milliárd eurót ígért, míg Franciaország Kijevnek nyújtott katonai támogatása alig szerepel a listán.

 

Ez nem pénz, hanem politika kérdése

 

Franciaország kiemelte: nem akar „társháborús fél” lenni és nem akarja „megalázni” Oroszországot, miközben Olaf Scholz német kancellár a konfliktusba való belesodródás veszélyeit hangsúlyozta.

Most minden szem Németországra és Franciaországra szegeződik, hogy az EU egyetlen nukleáris fegyveres hatalma beleegyezik-e a Leopard 2 és Leclerc harckocsik küldésébe.

 

Németország és az európaiak egy olyan béke rendjétől függenek, amelyet egyedül nem tudnak garantálni.”

– mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter, hozzátéve, hogy ez különösen problematikus, mivel Amerika „fő figyelmét” újabban a Csendes-óceán köti le.

 

Washington talán már nem tudja olyan mértékben garantálni Európa védelmét, mint korábban.”

– mondta a miniszter.

 

A következtetés világos: nekünk, európaiaknak, és leginkább nekünk, németeknek, kell többet tennünk azért, hogy mi magunk is hitelesen tudjunk annyi katonai erőt felmutatni, hogy más hatalmaknak eszükbe se jusson megtámadni bennünket.”

 

Kritikusai gyorsan rámutattak, hogy Merkel korábbi kancellár 2017-ben már jutott hasonló következtetésre: egy müncheni sörsátorban tartott pártgyűlésen azt mondta, hogy „nekünk, európaiaknak a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat”.

 

Németország prioritása nem az európai védelem kiépítése, hanem a széteső hadseregének újjáépítése. Vissza akarja nyerni NATO-tanítványi státuszát.”

– mondta Nathalie Loiseau volt francia Európa-ügyi miniszter és európai parlamenti képviselő.

Németország a maga részéről azzal vádolta a francia védelmi ipart, hogy nem vesz részt a katonai együttműködésben.

 

Scholz a múlt hónapban felvázolta elképzelését egy „erősebb, szuverénebb, geopolitikai Európai Unióról”. Párizsban azonban Scholz nyilatkozatát úgy értelmezték, mint megkésett választ Macron 2017-es, „stratégiai autonómiára” vonatkozó felhívására.

De a diplomáciai finomságokon túl sem Scholz, sem Macron nem volt képes átvenni a vezetést a háborúban.

Macron múltbeli kísérletei, hogy közvetítőként jelenjen meg a konfliktusban, és Franciaországot „kiegyensúlyozó hatalomként” reklámozza Ukrajnával kapcsolatban, szintén gyanút keltettek hosszú távú céljaival kapcsolatban.

 

Mindeközben:

Magyarországnak modern, erős hadseregre van szüksége, azért, hogy senkinek még csak eszébe se jusson megtámadni az országot.”

– mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Honvédség új parancsnokának kinevezésekor.

Hozzátette: „Ha baj van, a hazánkat nekünk kell megvédeni. A feladat felépíteni egy modern, erős hadsereget, hogy Magyarországot megtámadni még véletlenül se jusson eszébe senkinek. A magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lizzo szerint a popzene „eredendően rasszista”

Lizzo állítja, hogy a műfajt azért hozták létre, hogy a fekete művészeket elkülönítsék a mainstream zenétől és „gettósítsák” őket olyan műfajokban, mint az R&B.

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Óriási mázlija van a Demokratikus Koalíciónak, hogy nincs kormányon. Gyurcsány ugyanis a krízishelyzetet megoldani nem tudná. Ami rosszabb, nem is akarná, hiszen éppen azokat támogatja, akik ezt a szankciókkal előidézték. A képességhiányos baloldalnak ideális helyzet, hogy így, teli szájjal hergelhet a kormány ellen, miközben ígérget fűt-fát az embereknek, mondván, ha ők lennének hatalmon, akkor itt lenne a tejjel-mézzel folyó Kánaán.

Szivárványos zászlóval futott be a pályára egy aktivista a vb-mérkőzés alatt

Az aktivista egy kék pólót viselt, amelynek elején egy „Mentsük meg Ukrajnát”, a hátán pedig egy „Tisztelet az iráni nőknek” felirat volt.

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.

Karácsonyék hallgatnak

Karácsonyék hallgatnak

A baloldal választási kampányát 3 milliárd forinttal az Egyesült Államokból finanszírozták. Ez olyan mértékű botrány, aminél normális esetben nem csupán politikusként kellene megbukniuk, hanem vezetőszáron kéne sétálgatniuk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére