Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kínában újabb járvány üthette fel a fejét, a hantavírus

Békési Marcell

2020.03.26. 06:00

Nem, ez most nem vicc. A kínai hatóságok szerint nincs ok az aggodalomra, nyugodjunk meg, alig néhány fertőzött van, emberről emberre nem terjed, amúgy sem valószínű, hogy eljut Európába... Ismerős a szitu?

Január elseje volt.

Délelőtt, szilveszter utáni félálomban ültem a gép előtt, hírügyeletben. Böngészgettem a nemzetközi híreket, hátha találok valami érdekeset, amiről a majd csak délután ébredő honfitársaim szívesen olvasnának.

Ez volt az a pillanat, mikor először találkoztam a koronavírussal. Akkor még csak egy dél-kínai portál számolt be róla, Magyarországon az első említése csak január 5-én történt.

Át is küldtem az akkori napi felelős szerkesztőnek a hírt. Ő válaszában megkérdezte, hogy mennyire durva a járvány. Írtam neki, hogy állítólag még alig van fertőzött, és nem biztos, hogy emberről emberre is terjed. Nem bizonyult elég érdekesnek az ausztrál bozóttűz, az iráni válság és az újévi másnaposság háromszög árnyékában, úgyhogy január elsején így nem adtunk hírt a járványról.

Ami miatt most majdnem az egész világ karanténba van zárva.

Kísértetiesen hasonló élményem volt most, mikor olvastam a hírt az új járványról, a hantavírusról.

Tegnap meghalt az első hantavírus-fertőzött a Kína déli részén található Jünnan tartományban.

A hantavírus a koronavírusokhoz hasonlóan már jó ideje – 1953 óta – ismert a kutatók előtt, de itt egy új törzsről van szó.

Legfőbb tünete a vérzéses láz mellett a végtagfájdalom, a veseelégtelenség, a kevés vizelet, illetve a gyakori a fejfájás is.

A hozzáállás viszont kísértetiesen hasonlít az első koronavírusos hírekhez, ugyanis azt írják, hogy ne aggódjunk, mert emberről emberre nem terjed. Itt – denevér helyett – patkányt feltételeznek elsődleges terjesztőnek.

Annak ellenére, hogy

Argentínában egyébként már feljegyeztek olyan esetet, ahol bizonyítottan emberről terjed másik emberre.

Ennek ellenére nem sok esély van arra, hogy ebből is világjárvány legyen, de 2020-ban én már nem lepődnék meg semmin.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére