Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Migránsok ezrei keltek át a török határon Európába tartva

Horváth Tamás

2020.02.29. 15:20

Legkevesebb tizennyolcezer szíriai migráns kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy a török hatóságok pénteken megnyitották előttük a határt – közölte szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török államfő.

Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet – mondta Erdogan képviselők előtt tartott beszédében.

Leszögezte, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a menekültekkel kapcsolatos, Törökországnak tett ígéretéhez.

Szombaton Szteliosz Petszasz görög kormányszóvivő azt közölte, hogy a görög hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől.

Petszasz leszögezte, hogy a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz.

A kormány minden tőle telhetőt megtesz a határok védelmében – tette hozzá a görög szóvivő.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket. A döntést a CNN Türk hírtelevízió élő adásában Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője jelentette be.

Péntek éjjel a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. Az összecsapások szombatra virradóra, majd reggel is folytatódtak: a határ török oldaláról tudósító Szkai görög hírtelevízió szerint az emberek kövekkel dobálták a görög rohamrendőröket, akik könnygázzal, villanó- és hanggránátokkal próbálták őket feltartóztatni. Egy görög rádió híradása szerint a török katonák közben időnként lövéseket adnak le a levegőbe, hogy a határátkelő felé tereljék a migránsokat.

A görög sajtó helyszíni jelentései szerint mintegy hétezer migráns gyűlt össze a kasztanieszi határátkelő törökországi oldalán, és kísérleteket tesznek arra, hogy átjussanak görög területre a görög katonák által lezárt hídon át, illetve megpróbálnak átkelni a szárazföldi határ mentén húzódó Évrosz (Marica) folyón is.

Kasztaniesz lakói keveslik a helyszínre vezényelt rendőrök és katonák számát, és követelik a létszámuk növelést, és a haditechnikai eszközök bevetését is, megakadályozandó a migránsok áttörését a határon.

Helyszíni beszámolók szerint pénteken folyamatosan nőtt a görög határhoz közeli törökországi Edirne városába érkezők száma. A Demirören török hírügynökség úgy tudja, hogy szíriaiak, irániak, irakiak, marokkóiak és pakisztániak is vannak közöttük.

Törökországban jelenleg több mint 3,5 millió szíriai migráns él, és sokan menekültek ide Ázsia más részeiből, valamint Afrikából is.

A menekültválság tetőpontján, 2015-ben a migránsok nagy része Görögországon keresztül igyekezett Európa más országai felé eljutni.

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalat 2016-ban lezárták, az ekkor megkötött EU-Törökország menekültügyi egyezménnyel. Ennek értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az unió tagországai felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére