Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért sokkal könnyebb elcsalni egy választást a tengerentúlon, mint itthon?

Békési Marcell

2020.11.04. 17:15

Tudtad, hogy Amerikában egy gázszámlával is el lehet menni szavazni? És tudtad, hogy akik azzal mennek, szinte biztosan a Bidenre szavaz?

 

Láncszavazás? Krumpliszsák? Külföldiek leszavaztatása fővárosi kerületekben?

Amatőrök vagyunk az Egyesült Államokhoz képest: bármelyik republikánus szenátor megirigyelné a hazai politikai erők vádjait:

az Amerikában a Demokrata Párt évek óta vétózza még azt is, hogy egyáltalán arcképes igazolványt kelljen felmutatni szavazásnál.

Igen, jól hallottad, Amerikában a legtöbb államban nem kell hozzá személyi vagy jogosítvány, hogy szavazhass, csupán egy úgynevezett szavazói igazolvány („voter ID”), vagy még az sem. Ennek megszerzéséhez egyébként szintén nem szükséges, hogy dokumentumokat mutass be.

Akkor honnan tudják, hogy te szavazol?

Nos, ha van kedved, vihetsz útlevelet, jogosítványt, állam által elismert fényképes igazolványt, de

a legtöbb államban az is elég, hogyha egy csekket viszel otthonról szavazni, mondjuk egy gázszámlát.

Sőt, továbbmegyek: néhány államban még az sem kell, elmehetsz szavazni egyetlen papír nélkül, meztelenül is, ilyenkor azt kérik, hogy néhány napon belül hozz be valamit, amivel igazolod a lakcímedet.

Úgyhogy lényegében az adott szavazóbizottsági tag biztosan nem tudja megállapítani azt, hogy az illető vajon a saját nevében szavazott, vagy más nevében, mindössze azt tudja megállapítani, hogy egy adott lakos egyszer szavazott csak. A lista, amin a szavazókat pipálják pedig a kormánytól érkezik, néhol 8-10 éve nem frissítették, és tele van halottakkal és lakcím-változás miatt a listán kétszer is szereplőkkel.

A demokraták rémálma lenne a választó listák frissítése: évek óta akadályozzák is, ahol tudják

A republikánusok régi álma, hogy megvalósítsák a szavazólista-tisztogatást – ahogy a baloldali sajtó elnevezte: „purge” – vagyis levegyenek a listáról minden olyan személyt, aki nem található meg a kormány által nyilvántartott adatbázisban.

Néhány republikánus államban egyébként ezt megvalósították, és így rengeteg szavazót töröltek le a listáról, többnyire olyanokat, akik nem rendelkeztek állampolgársággal, kétszer szerepeltek, vagy már elhunytak, a baloldali média és a különböző „jogvédő” civil szervezetek pedig persze rögtön fasisztázni kezdtek, de tényleg felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet egy olyan álláspontot támadni, hogy az állam szeretné tudni, hogy kik szavaznak jogosan?

Nos, ha benned is felmerült a kérdés, megnézheted az ultraliberális Vox csatorna videóját a témában, ahol elmagyarázzák, hogy mirét vagy fasiszta náci, ha te is kérnél legalább jogosítványt szavazáskor:

Még mindig nincs vége: Amerikában semmiféle választást lebonyolító szerv sem létezik

Egyértelmű, hogy itthon a Nemzeti Választási Iroda szervezi a választást és hirdeti ki a győztest. Tisztán látni a honlapon minden adatot egy helyen, pontos szabályzat szerint működnek, bárki számára elérhető, hogy számlálóbiztos legyen, tehát az ellenzék által is könnyen ellenőrizhető tisztán működése. Amerikában ilyen nincs, de még csak hasonló sem.

Akkor mégis ki hirdeti ki a győztest?

Kapaszkodj meg: a hírügynökségnek, vagyis lényegében az újságíróknak van joga győztest hirdetni.

Egész pontosan az Associated Press (AP) nevű amerikai hírügynökség jogosult erre, honlapjukon megtalálható a hosszú győzködés, hogy miért függetlenek és megbízhatóak ők.

Nos ezek után nem annyira bonyolult elképzelni, ahogyan szavaztathatnak le az Amerikában tömegével állampolgársággal nem rendelkező bevándorlókat, hogyan küldhet 200 levélszavazatot egyetlen gondozó egy egész idősotthon nevében, és hogyan oldhatja meg valaki, hogy két lakcímen is szavaz, akár különböző államokban.

És akkor végezetük: képzeljük el, hogy Orbán Viktor bevezeti, hogy holnaptól gázszámlával, sőt, anélkül is lehet menni szavazni, sőt, levélben is lehet szavazatot küldeni, és ezt az ő kormánya fogja biztonságban kézbesíteni, majd újságírói szakszervezet, nem valami szavazatszámláló bizottság fogja az eredményt kihirdetni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére