Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mianmarban „megpuccsolták” a győztes kormányt, a kórházak sztrájkolnak

MTI

2021.02.03. 08:10

Egy rossz szavunk sem lehet, csak követik az amerikai mintát.

Hetven kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba Mianmarban, így tiltakozva a héten végrehajtott katonai hatalomátvétel miatt – áll a délkelet-ázsiai ország civil engedetlenségi mozgalmának szerdán a Facebookon közzétett bejelentésében.

A mozgalom – amelynek az oldala szerda reggelre már mintegy 150 ezer követőt számlált – azzal vádolja a katonaságot, hogy a saját érdekeit a koronavírus-járvánnyal küzdő emberek érdekei elé helyezi.

Nem vagyunk hajlandók végrehajtani az utasításait egy törvénytelen katonai rezsimnek, amely megmutatta, hogy semmibe veszi a betegeinket”

– jelentették ki a sztrájkolók.

Helyszíni beszámolók szerint kedden Rangun belvárosában sokan dudálással fejezték ki elégedetlenségüket, s azt kiabálták, hogy „éljen sokáig Szú mama!”, utalva ezzel az ország eddigi vezetőjére, a hétfőn őrizetbe vett, vélhetően házi őrizetben lévő Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjire.

A mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és Aung Szan Szú Kji mellett több magas rangú politikust is őrizetbe vett. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll.

A fegyveres erők közölték, hogy „szabad és tisztességes választást” tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, és hétfőn egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére