Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az amerikaiak többsége nem kér Bernie Sanders szocializmusából

Filipp Dávid

2020.02.12. 15:00

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak többsége nem támogatna egy szocialista jelöltet, ami igen rossz hír lehet Bernie Sanders számára. A vermonti szenátor vállaltan szocialista és nagy valószínűséggel ő lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg a demokraták előválasztását New Hampshire államban kedden. A választók 26,1 százaléka voksolt a vermonti politikusra, míg a második helyen Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere végzett 24,2 százalékos szavazati aránnyal. Az előválasztás nagy meglepetése Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke: ők egyetlen delegátust sem szereztek a nyári elnökjelölt-állító konvencióra. Amy Klobuchar minnesotai szenátor 19,8 százalékos szavazataránya mögött Warren 9,4 százalékos támogatottsággal a negyedik, Biden pedig a voksok 8,4 százalékával az ötödik lett.

A választási szabályok szerint a jelöltségre pályázó politikusoknak legalább két választási körzetben vagy az államban összességében 15 százalékos támogatottságot kell elérniük ahhoz, hogy delegátus képviselhesse őket az országos elnökjelölt-állító konvencióra. Ennek megfelelően az összesen 24 delegátust küldő New Hampshire-ben Sandersnek hét, Buttigiegnak és Klobucharnak pedig hat-hat küldöttje lesz.

Bernie Sanders annak ellenére lett első, hogy

a Demokrata Párt és a liberális sajtó mindent megtett azért, hogy a 78 éves politikus ne diadalmaskodjon.

Az amerikai viszonyok miatt Sanders már alapból hátrányból indult, hiszen egy idős fehér férfi, egy magánbeszélgetésen pedig állítólag azt mondta Elizabeth Warrennek, hogy egy nő nem nyerhet elnökválasztást. Bár ezt tagadja, a média mégis folyamatosan azt sugallja, hogy szexista. Támadták azért is, mert elfogadta Joe Rogan, a világ első számú podcast-házigazdájának támogatását.

Sanders ráadásul saját bevallása szerint szocialista, igaz jó ideje láthatóan tartózkodik a szó használatától. A politikus már 1976-ban a Vermonti Egyetemen arról beszélt, hogy „az emberek agyát átmosták, ezért azt gondolják, hogy a szocializmus automatikusan munkatáborokat, diktatúrát és a szólásszabadság elnyomását jelenti”.

Azóta Sanders változtatott némileg a kommunikációján, demokratikus szocializmust kezdett emlegetni. Tavaly például egy amerikai rádióműsorban azt mondta, hogy a demokratikus szocialista jelző alatt azt érti, hogy egy élénk demokráciát akar. Ugyanakkor elismerte, hogy emberek vagyonának szélsőséges újraelosztásában hisz, ami akárhogy is nézzük, a szocialista ideológia egyik jellemzője.

Azt is jelenti, hogy a világ történetének leggazdagabb országában mindenki számára megfelelő életszínvonalat tudunk biztosítani. Ez a realitás – mondta.

A Breitbart megjegyzi, hogy Sanders tervei között olyan intézkedések szerepelnek, amelyeket csak komoly adóemelésekkel lehetne kivitelezni.

Bár Sanders szerint a szocializmus nem feltétlenül jelent munkatábort, a kampányalkalmazottai szerint viszont a Gulag igenis jó dolog. A Project Veritas nevű oknyomozó portál rejtett kamerás felvételek segítségével lebuktatta Kyle Jureket, aki Sanders egyik kampányszervezője. Jurek arról értekezett, hogy az Egyesült Államokban is Gulagokra lesz szükség, hogy a Donald Trump-támogatókat átneveljék, és kifejtette azt a nézetét is, hogy Sztálin munkatáborai „sokkal jobbak voltak annál, amit a CIA elmondott az amerikaiaknak”.

Az emberek fizetésért dolgoztak a Gulagokban, ahol a házastársi látogatásokat is engedélyezték. A Gulagokat valójában átnevelő táboroknak szánták – mondta Jurek mindezt úgy, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Természetesen Bernie Sanders egyáltalán nem kommentálta Jurek állításait, nem is határolódott el tőlük. De a liberális média sem igazán számolt be a felvételekről.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint viszont úgy tűnik, hogy az amerikai emberek többsége nem tudna támogatni egy szocialista elnökjelöltet. A Gallup több mint ezer ember bevonásával készített el egy felmérését. A kérdéssor viszonylag egyszerű volt, különböző jelzőket soroltak fel, ez alapján válaszoltak a résztvevők.

Ez alapján a szocialista jelző volt az egyetlen, ami eltántorította az embereket, mindössze 45 százalék válaszolta azt, hogy támogatni tud egy ilyen jelöltet. 53 százalék azt válaszolta, hogy nem állna be egy szocialista jelölt mögé.

Továbbá több mint 90 százalék válaszolta azt, hogy támogatna egy olyan jelöltet, aki katolikus, zsidó, fekete, hispán vagy nő. 80 százalék mondta azt, hogy beállna egy evangélikus keresztény jelölt mögé, 78 százalékot pedig az sem zavarna, ha az adott politikus meleg vagy leszbikus. A megkérdezettek több mint fele támogatna egy muszlim, ateista, 40 év alatti vagy fölötti jelöltet.

A Gallup azt is kiadta, hogy a demokrata és a republikánus párt szavazói hogyan vélekednek a szocialista jelölttel kapcsolatban. Ez alapján a demokrata párti szavazók 76 százaléka támogatna egy szocialista politikust, a republikánusoknál viszont csak 17 százalék mondta ezt.

A Demokrata Párt szavazói tehát láthatóan szimpatizálnak a szocializmussal. Erről még Hillary Clinton is megemlékezett, aki szerint valószínűleg ártott neki 2016-ban, hogy a demokrata szavazók táborában kapitalistaként határozta meg magát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére