Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi is történik most Macron háza táján?

Forisek Ádám

2018.12.04. 12:15

Franciaországot gyakorlatilag hetek óta zavargások osztják meg, ahol a magukat sárgamellényeseknek nevezõ tüntetõk helyezkedtek szembe Emmanuel Macron francia elnökkel. Nézzük, mirõl is szól ez az egész, hol tartanak jelenleg az események, és hogy milyen kilátásai vannak az igen népszerûtlen francia elnöknek.

A Franciaországon végigsöprő tüntetéssorozat elsődleges kiváltó oka nem más, mint a francia elnök azon terve, hogy radikálisan emeli az üzemanyag adóját 2019. január elsejétől. Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a benziné pedig 2,9 eurócenttel emelkedik.

Mondani sem kell, hogy a környezetvédelemmel indokolt döntés felháborította az autósokat, akik tüntetéssel fejezték ki nemtetszésüket. A gépkocsikban tartandó sárga láthatósági mellény után csak sárgamellényeseknek nevezett mozgalom megmozdulása hamar országos szintűvé dagadt, a fővárosban egyes becslések szerint nyolcezer, míg országszerte 81 ezer ember (!) vonult utcára.

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti az emberek nehézségeit

Kiszámíthatatlan az üzemanyag adójának emelése ellen Franciaországban szombat reggel kezdődő spontán tiltakozó megmozdulás mérete: a közösségi oldalakon szerveződő csoportok 1500 helyszínre hirdettek akciókat, de csak alig százat jelentettek be a rendőrségen.

Hogy a francia elnök mennyire nyúlt mellé a tervezett döntéssel, azt érzékletesen jelzi az a tény, hogy a közvélemény-kutatások szerint a franciák 74 százaléka támogatja a tüntetőket.

A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, a közösségi oldalakon spontán szerveződött tiltakozó mozgalom a francia kormány gazdaságpolitikája elleni általános elégedetlenség jelképévé vált alig néhány nap leforgása alatt. Volumene miatt a mozgalom érthető módon Macron politikai ellenzékét is megdöbbentette, az ellenzéki politikusok szolidaritásukat fejezték ki a tiltakozó tömeg felé.

Válságkezelésből egyes

A demonstrációk egész Franciaországot felforgatták, a helyzeten pedig nem igazán segített az a kezdeti arrogancia, amivel Emmanuel Macron fogadta a megmozdulást. Korábbi megszólalásaiban egyenesen gengsztereknek nevezte a tüntetőket, a demonstrációk erőszakossá válásáért pedig a tömegben megbúvó "barnainges nácikat" és a "barna pestist"  okolta.

Az pedig csak hab a tortán, hogy Macronnak sikerült teljesen gyurcsányi módon viszonyulnia a tüntetőkhöz: félresikerült megszorító intézkedései után rálőtt az emberekre, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy felemelték a szavukat az elnöki döntés ellen.

A francia elnök döntése nyomán könnygázzal és vízágyúval kezdték oszlatni a tüntetőket   (ismerős?), ami csak a helyzet további durvulását eredményezte. A francia rendőrség a napokban már a rendkívüli állapot kihirdetését követelte, mivel egyes rendőri szervezetek szerint

lázadásra emlékeztető hangulat van Párizsban."

Párizs Macron politikája miatt lángokban, a rendőrség a rendkívüli állapot kihirdetését követeli

Rendkívüli állapot kihirdetését kérte szombat este több francia rendőrségi szakszervezet az üzemanyagadó emelése ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásait kísérő egyre erőszakosabb zavargások miatt. Christophe Castaner belügyminiszter jelezte: kész minden lehetőséget megvizsgálni. Felborított és kiégett autók tucatjai, felgyújtott épületek, betört és kifosztott kirakatok, megrongált buszmegállók, utcakövekből épített barikádok - csatatérre emlékeztetett szombat késő este Párizs belvárosának legelegánsabb része a sárgamellényesek harmadik tiltakozónapja után.

Látva, hogy tűzzel nem lehet tüzet oltani, Macron inkább úgy döntött, válságtanácskozást tart . Az államfő hétfő este minisztereivel egyeztetett a héten bejelentendő intézkedésekről, melyek a szociális elégedetlenség enyhítését célozzák meg, a francia elnök kérésére Édouard Philippe miniszterelnök pedig széles körű konzultációt indított a politikai pártok vezetőivel és a sárgamellényes mozgalom elindítóival. 

Ezt a lehetőséget a demonstrálók végül lemondták, mivel nekik egyetlen követelésük van: az üzemanyagadó befagyasztása. Jelen állás szerint  nagyon úgy tűnik, hogy a mozgalom sikerrel fog járni,  kormányzati források ugyanis azt jelentették az AFP francia hírügynökségnek, hogy Édouard Philippe kedden be fogja jelenteni az üzemanyagadó emelésének befagyasztását.

A kormányfő kedd reggel a Köztársaság Lendületben (LREM) parlamenti frakcióülésén jelenti be a döntéseket, amelyek a kabinet előző este hozott Emmanuel Macron francia elnökkel egyetértésben.

Vezetői kudarc

A francia elnök népszerűsége eddig sem igazán volt túl magas, és azt se felejtsük el, hogy nem ez volt az első tüntetés, amit Macron elhibázott politikája eredményezett. A sárgamellényes megmozdulás azonban egy szempontból mégis egyedinek számít. A mozgalom ugyanis elérte azt, hogy Macron – a hatalomra lépése óta először – meghátráljon.

Ez pedig egy olyan forgatókönyvet vázol a francia elnök elé, amiből nem, vagy csak nagyon nehezen tud jól kijönni. Nehéz kompetens vezetőnek mutatkozni úgy, hogy kormányzata saját bevallása szerint is eltávolodott a franciák valóságától, és akkor arról még nem is értekeztünk, hogy az EP-választások vészesen közelednek.

Macron pedig nem igazán küld bizalomgerjesztő üzenetet azzal, hogy az Európai Unió még erősebb integrációját sürgeti, miközben szemlátomást még Franciaországot sem tudja egyesíteni. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére