Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkelnek nagyon fájhat az Oroszország ellen bevezetett szankciók

Nagy Gábor

2016.02.01. 19:18

A kelet-ukrajnai konfliktusban résztvevõknek jó lenne a békés rendezésrõl szóló minszki megállapodások végrehajtása - mondta Angela Merkel német kancellár Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélése elõtt.
BERLIN, 18:38

A kelet-ukrajnai konfliktusban résztvevőknek jó lenne a békés rendezésről szóló minszki megállapodások végrehajtása – mondta a kancellár Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélése előtt.

Merkel az ukrán államfővel közös sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy majd egy év távlatában az minszki megállapodások megkötése után még mindig ingatag a tűzszünet, és az az elvárás sem teljesült, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői eljuthassanak a válságövezet határ menti részére. Így nincsenek meg a feltételek arra, hogy a békefolyamat politikai szakaszát elindítsák. Merkel szerint a minszki megállapodás betartása valamennyi félnek hasznos lenne, és megnyitná az utat az Oroszország elleni EU-s szankciók feloldásához.

Németország Ukrajna gazdasági, pénzügyi támogatását is tovább folytatja, a tavalyi 700 millió euró után az idén is segíti a kijevi vezetést a gazdaság beindítását célzó munkájában – fűzte hozzá Angela Merkel.

Petro Porosenko a sajtótájékoztatón agresszornak nevezte Oroszországot, és azt mondta: a Moszkva által támogatott szakadárok csak januárban 1200 alkalommal, naponta átlagosan negyvenszer sértették meg a tűzszünetet – többek között nehézfegyverek bevetésével, amelyeket már rég ki kellett volna vonni a frontvonal térségéből. Az elnök hozzátette, hogy a minszki megállapodások ellenére a szakadárok még mindig 140 embert tartanak fogságban.

Porosenko hangsúlyozta: igenis kellenek az Oroszország elleni szankciók, mert Moszkva a Donyec-medencében kibontakozott konfliktus befolyásolásával egész Ukrajnát akarja destabilizálni, a minszki folyamatnak pedig nincsen alternatívája, de azt nem lehet csak az ukrán fél erőfeszítéseivel, "egyoldalú lépésekkel" előmozdítani.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére