Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel után a szocik is meghajolhatnak: helyreállhat a rend Németországban

Bokor Gábor

2018.07.03. 14:05

Kedden jelezte az SPD, hogy tárgyalásra érdemesnek tartják a koalíciós társ, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének belsõ vitáját lezáró menekültügyi javaslatcsomagot.
BERLIN, 14:05

Kedden jelezte az SPD, hogy tárgyalásra érdemesnek tartják a koalíciós társ, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének belső vitáját lezáró menekültügyi javaslatcsomagot.

A szociáldemokraták nyitottsága a CDU/CSU megállapodásában szereplő új intézménnyel, a tranzitközponttal kapcsolatban alapvető változást jelent 2015-höz képest, amikor egy hasonló, tranzitzóna elnevezésű intézményről tárgyalni sem akartak.

Sigmar Gabriel akkor úgy sivalkodott, hogy a CSU által szorgalmazott elképzelés azt jelentené, hogy "hatalmas börtönzónákat" állítanának fel a határ térségében, ami jogilag kétes megoldás lenne, és nem is lehetne megvalósítani.

A tranzitközponttal más a helyzet, és míg 2015-ben naponta 3000, 4000, 5000 bevándorlóról volt szó, ma már egészen más nagyságrendekről beszélünk, de így is alaposan meg kell vizsgálni, hogy miről szól a CDU/CSU javaslata"

– fogalmazott kedden Sigmar Gabriel.

Hasonlóan fogalmazott az SPD jelenlegi elnök-frakcióvezetője, Andrea Nahles is, aki szerint sok mindent kell még tisztázni a koalíciós partnerek felvetéséről.

A szociáldemokraták elutasítják a tranzitközpont kifejezést, mert a német-osztrák határ térségében menedékkérőknek kiépítendő központok nem ugyanarra a tényállásra és személyi körre vonatkoznak, mint a CDU/CSU 2015-ös elképzelése"

– mondta Nahles.

Az ügyben kedd estére összehívták a koalíciós egyeztető tanácsot.

A CDU és a CSU hétfőn egy három pontból álló megállapodással zárta le a hetek óta húzódó vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

A Seehofer belügyminiszter vezette CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és pártja, a CDU szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

  • A vitát lezáró megállapodás első pontja szerint a testvérpártok egyetértésre jutottak abban, hogy a német-osztrák határon új határigazgatási rendszert kell bevezetni, amely akadályozza mindazon menedékkérők belépését, akiknek menekültügyi eljárását egy másik EU-tagországban kell rendezni.
  • Ezért – a második pont szerint – tranzitközpontokat kell kiépíteni, amelyekből visszaszállítják a kérelmezőket az ügyükben illetékes országba. Azonban nem akarnak egyoldalúan eljárni, hanem államigazgatási szintű megállapodás révén együtt akarnak működni az érintett partnerországokkal.
  • A harmadik pont szerint amennyiben a menekültügyi eljárás lefolytatására illetékes ország nem hajlandó megállapodást kötni, az adott menedékkérőtől megtagadják a belépést az országba egy Ausztriával kötendő egyezmény alapján.

Horst Seehofer kedden közölte, hogy kapcsolatba lépett Sebastian Kurz osztrák kancellárral, és hamarosan Bécsbe utazik, hogy tárgyaljon vele a menedékkérők visszafogadását szabályozó egyezményről.

Megbeszélést kezdeményezek Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, és megkezdődnek a tárgyalások Spanyolországgal és Görögországgal is"

– jelentette be Seehofer.

Az első sajtókommentárok szerint a vitában Horst Seehofer érvényesítette az akaratát. A Die Welt kiemelte: a CDU/CSU megállapodása szakítás Angela Merkel 2015 óta követett politikájával, mert a CSU vezetője elérte, hogy legyen lehetőség megtagadni a belépést menedékkérőktől a német határon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére