Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel teljesen elalélt Macron gyõzelmétõl

Sümeghi Lóránt

2017.05.08. 18:58

Emmanuel Macron "nagyszerû gyõzelmet" aratott a franciaországi elnökválasztáson - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár hétfõn Berlinben.
BERLIN, 18:58

Emmanuel Macron "nagyszerű győzelmet" aratott a franciaországi elnökválasztáson – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

Sajtótájékoztatóján a német kormányfő hangsúlyozta, hogy a megválasztott francia elnök nemcsak hazájában testesíti meg milliók reménységét, hanem Németországban és egész Európában is sok ember bízik benne. A volt szocialista gazdasági miniszter bátran Európa-párti választási kampányt folytatott, és kiáll a világ iránti nyitottság és a szociális piacgazdaság mellett – emelte ki Angela Merkel. Hozzátette, nagyon örül Emmanuel Macron győzelmének, és a legkisebb kétség sincs benne azzal kapcsolatban, hogy jól együttműködnek majd:

Németországot és Franciaországot sorsszerű kapcsolat köti össze, és közösen kell küzdenünk azért, hogy jó jövő várjon az egész Európai Unióra."

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azzal kapcsolatban, hogy a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár közös, német-francia beruházásokat sürget a francia gazdaság beindításához és a munkanélküliség csökkentéséhez. Azt mondta, hogy majd csak az új elnök konkrét elképzeléseinek ismeretében lehet megállapítani, hogy hol vannak közös pontok Berlin és Párizs gazdaságpolitikájában.

Az viszont biztos, hogy Németország segíteni akar Franciaországnak a munkanélküliség, különösen a fiatalkori munkanélküliség leküzdéséhez" 

– tette hozzá Angela Merkel.

Azzal összefüggésben, hogy Emmanuel Macron a francia gazdaság kilábalását hátráltató legfontosabb tényezők között tartja számon a német külkereskedelmi mérleg rekordmértékű többletét, a kancellár azt mondta hogy a – tavaly a hazai össztermék (GDP) 8,8 százalékának megfelelő, 266 milliárd eurót kitevő – többlet a lendületes béremelkedés révén a következő időszakban automatikusan, külön intézkedés nélkül csökken majd.

Emmanuel Macron a voksok 66,06 százalékát gyűjtötte össze az elnökválasztás vasárnapi, második fordulóban, ellenfele, Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje a szavazatok 33,94 százalékát kapta meg.

Francois Hollande-ról elmondta, hogy a távozó elnökkel azzal együtt nagyon jól tudtak együtt dolgozni, hogy erősen eltérő politikai háttérrel rendelkeznek. Különösen az ukrán válság ügyében, az úgynevezett normandiai formátumban – a Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország részvételével folytatott tárgyalásokon – volt jó az együttműködés. A kancellár kiemelte,

nem akarja, hogy Emmanuel Macron megválasztásával egyszerűen megszakadjon a kapcsolat Francois Hollande-dal.

Ezért meg is hívta őt hétfő estére hivatalába egy búcsúlátogatásra, amelyen áttekintik, hogy miként sikerült az utóbbi öt év, és milyen közös kihívások várnak Németországra és Franciaországra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére