Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel: Németországban nem fordulhat elõ erõszak az utcákon

Bertha László

2018.08.28. 19:18

A német kancellár elítélte a chemnitzi tüntetéseken történt erõszakos cselekményeket, melyeket egy migránsok által elkövetett brutális gyilkosság váltott ki a keletnémet városban.

Angela Merkel egy más ügyben tartott keddi sajtótájékoztatóján a szászországi Chemnitzben történt tegnapi zavargások kapcsán hangsúlyozta, hogy Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon.

A kancellár hozzátette, hogy a helyi rendőrség mindent megtett a rend fenntartásáért, mégis helyes, hogy Horst Seehofer belügyminiszter felajánlotta a szövetségi hatóságok segítségét. Seehofer az ügyben kiadott közleményében kiemelte:

érthető, hogy a chemnitzi lakosságot megrázta a tüntetéseket kiváltó halálos késelés, de ez semmilyen körülmények között nem igazolja a zavargásokat.”

Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök drezdai tájékoztatóján azt állította, hogy a tüntetésekre „idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és álhírek” terjesztésével mozgósítottak az interneten, és ez a mozgósítás intenzívebb volt a megszokottnál.

A tartományi miniszterelnök szerint ugyanis nem lehet tényekkel alátámasztani azt az állítást, hogy egy veszélybe került nő megmentésére irányuló kísérlet vezetett az emberöléshez, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak. A CDU politikusa emellett azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a gyanúsítottak származása, állampolgársága alapján nem lehet általánosító módon megbélyegezni a „külföldieket”.

A helyi hatóságok kedden frissített adatai alapján hétfő este nagyjából 7500 ember tüntetett a chemnitzi belvárosban. Mintegy 6000 fő a Pro Chemnitz nevű civil szervezet felhívására, további 1500 fő pedig a Baloldal (Die Linke) nevű szövetségi parlamenti párt felhívására.

A Pro Chemnitz tüntetésén nemcsak helyiek jelentek meg, a többi között Berlinből, Alsó-Szászországból és Észak-Rajna-Vesztfáliából is érkeztek résztvevők. A rendőrség 591 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és 2 rendőr. Mára ismét tüntetéseket jelentettek be Chemnitzben – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére