Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel: nem fogunk együttműködni a Salvini-féle bevándorlásellenes jobboldali szövetséggel

Tóth Dalma

2019.05.03. 12:27

Elutasította Angela Merkel német kancellár a magyar kormányfőnek arra tett javaslatát, hogy az Európai Néppárt (EPP) legyen nyitott és működjön együtt a Liga olasz kormánypárt által kovácsolt új jobboldali szövetséggel.

A nigeri látogatáson tartózkodó kancellár kifejtette: teljes mértékben egyetért Manfred Weberrel, az EPP csúcsjelöltjével, aki szerint a Néppárt semmiféle módon nem fog együttműködni a radikális jobboldali pártokkal a május végi európai parlamenti választások után. Azaz Merkelék inkább a bevándorlásparti baloldallal történő együttműködést támogatják.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tartott közös sajtótájékoztatót Matteo Salvinivel, a Liga elnökével. Orbán hangsúlyozta, hogy meghatározó tényező, ki az, aki a bevándorlást támogatja, és ki az, aki ellenzi.

Közölte: az EPP-től balra eső pártok a bevándorlás mellett vannak, az attól jobbra lévő pártok pedig – köztük a Salvini által alapított Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) – ellenzik azt.

A magyar miniszterelnök szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal – például a Ligával -, mert szerinte Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy az, hogy a Fidesz az EPP tagja marad-e, az attól függ, hogy a Néppárt merre fordul.

Ha ők összekötözik magukat a baloldallal, akkor nehezen fogunk együttműködni. De nem adom fel azt az álláspontot, hogy a Néppártnak nyitottnak kell lennie a tőle jobbra álló pártokra, mert Európának bevándorlásellenesnek kell lennie. A válasz a választások után derül ki, a választók jelölik ki az irányokat”
– mondta.
Elutasította Orbán Viktor felvetését a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer is, aki Angela Merkelt váltotta a pártelnöki tisztségben. A politikus német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy „ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára”. Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: a spanyolországi parlamenti választások eredménye azt mutatja, hogy a jobboldali populistákhoz történő közeledés „teljes tévút”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére