Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel levonta a tanulságokat, jöhetnek még migránsok

Pörge Béla

2018.02.26. 17:35

Angela Merkel szerint a CDU tanult a hibáiból, B terve azonban nincs arra az esetre, ha az SPD nem szeretne nagykoalíciót.
BERLIN, 17:35

Angela Merkel szerint a CDU tanult a hibáiból, B terve azonban nincs arra az esetre, ha az SPD nem szeretne nagykoalíciót.

Levonta a tanulságokat a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a tavalyi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás csalódást keltő eredményéből, és a tanulságok alapján készítette el az új koalíciós szerződést – mondta Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke hétfőn Berlinben pártja rendkívüli kongresszusán.

A bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött koalíciós szerződés megvitatására és elfogadására összehívott kongresszuson mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a CDU ugyan elérte a Bundestag-választáson, hogy nélküle nem lehet kormányt alakítani, és ismét az első helyen végzett, de elveszített sok választót, 1,3 millióan átálltak a liberális Szabad Demokrata Párthoz (FDP), egymillióan pedig a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz.

A CDU nemcsak választást akar nyerni, hanem vissza akarja szerezni az emberek bizalmát"

— húzta alá Angela Merkel.

Ezzel a szándékkal készült a koalíciós szerződés, amely választ kínál az állam működőképességével és a gazdasági változásokkal – mindenekelőtt a digitalizációval –, valamint a nemzetközi viszonyok átalakulásával és a világban dúló véres konfliktusokkal kapcsolatos aggodalmakra.

Az állam működőképességével kapcsolatban Merkel hangsúlyozta, hogy Németország segít a védelemre szoruló menekülteknek, de elvárja a beilleszkedést, aki pedig elzárkózik az integrációtól, az húsba vágó következményekre számíthat. Hozzátette, hogy a "rosszul felfogott toleranciának" éppen úgy nincs helye Németországban, mint a zsidógyűlöletnek és az idegenellenségnek, függetlenül attól, hogy "muzulmán bevándorlók" vagy az AfD részéről jelenik meg. Az AfD-t egyébként többen is kritizálták a kongresszuson.

A CDU 180-220 ezer migránst engedne be, viszont az SPD-ben sokan nem támogatják a bevándorlás felső korláthoz való kötését, ennek ellenére szakértők szerint létrejöhet a nagykoalíció. Erre utal az is, amit a Focus is kiemel, hogy Merkel nem készült B tervvel, biztos abban, hogy az SPD a nagykoalíciót fogja támogatni.

A rendkívüli kongresszuson a 975 küldött 27 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a koalíciós szerződést.

Azonban az új kormány csak akkor alakulhat meg, ha az SPD március 2-áig tartó pártszavazásán is elfogadják a koalíciós szerződést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére