Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel egy év után mert az áldozatok hozzátartozóinak a szemébe nézni

Tóth Dalma

2017.12.19. 15:58

Angela Merkel a berlini karácsonyi vásár elleni merénylet áldozatainak hozzátartozóival találkozott.
BERLIN, 15:58

Angela Merkel a berlini karácsonyi vásár elleni merénylet áldozatainak hozzátartozóival találkozott.

A tavalyi berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett merényletben 12 ember halt meg. A német kancellár az eset óta most találkozott először az áldozatok hozzátartozóival.

Tudom, hogy néhányan már korábban szerettek volna találkozni – kezdte Merkel mondandóját a zárt ajtók mögötti találkozón, amivel arra a levélre utalt, amiben az áldozatok hozzátartozói kritizálták a munkáját.

Fontos számomra, hogy elmondjam, hogy együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival és a sérültekkel – folytatta Merkel, majd hozzátette, hogy semmi sem kárpótolhatja a veszteséget, és megteszik a szükséges lépéseket, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ilyesmi.

Tavaly december 19-én a tunéziai származású, 24 éves, elutasított menedékkérő, Anis Amri megölt egy lengyel kamionsofőrt, Lukasz Robert Urbant, majd néhány órával később a furgonnal belehajtott a berlini Breitscheidplatznál felállított karácsonyi vásárba. A merényletben 12 ember meghalt és további 70 ember megsebesült. A terroristának sikerült elmenekülnie, de december 23-án Olaszországban, Milánóban amikor a rendőrök ellenőrizni akarták, tűzharc alakult ki, amiben végül Anis Amri életét vesztette.

Anis Amrit már egyszer kitoloncolták az Európai Unióból, ezért amikor visszatért, megfigyelték őt a hatóságok mint szélsőséges személyt. A rendőrség figyelmeztette a biztonsági szerveket, hogy Amri terrortámadást hajthat végre. Hiába.

Az áldozatok hozzátartozói egy levelet jelentettek meg a múlt héten a Der Spiegelben, amiben arról írtak, hogy a hírszerző és felderítő szervek nem kezelték megfelelően az ügyet.

Egy évvel a merénylet után, még mindig nem nyilvánított részvétet sem írásban, sem személyesen – kezdték a levelet. Véleményünk szerint ez azt  jelenti, hogy nem nőtt fel a pozíciójával járó felelősséghez – folytatták kritizálva a német kancellárt.

Hétfőn Merkel és munkatársai három órán keresztül beszélgettek az áldozatok hozzátartozóival és a merényletben megsérült személyekkel Németországból, Izraelből, Olaszországból, Csehországból és Ukrajnából. A találkozón 80 érintett vett részt.

Kurt Beck az áldozatok hivatalos kormányzati képviselője azt mondta a DPA-nak, hogy elégedett volt az intenzív tárgyalásokkal. Jó, hogy a kancellár találkozott a sérültekkel és az áldozatokkal, mert ez segített lecsillapítani az indulatokat – fogalmazott.

A múlt héten nyilvánosságra hozott kormányzati jelentés szerint a rokonok például kifogásolták, hogy a merénylet után csak három nappal közölték a hozzátartozókkal, hogy az egyik családtagjuk meghalt. Ráadásul a boncolás költségeiről kiállított csekket nekik küldték ki a késedelmi díjjal együtt.

A terrorista édesanyja találkozna az áldozatok szüleivel

Anis Amri édesanyja, Nour El Houda Hassani közölte a DW-vel, hogy hajlandó lenne találkozni azokkal az édesanyákkal, akiknek a gyermekei az ő fia által elkövetett merényletben vesztették életüket.

Én is egy olyan édesanya vagyok, aki elvesztette a fiát, ezért a fájdalom folyamatosan nő bennem, amikor arra gondolok, hogy a fiam a felelős más édesanyák gyermekeinek haláláért – közölte. Hozzátette, sajnálja, hogy a fia agyát átmosták a terroristák, de soha sem utasítaná el az áldozatok családjaival történő találkozást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére